Trei amenzi pentru o singură parcare! Soț și soție, sancționați de trei ori într-o zi de Poliția Locală: el a parcat neregulamentar și a refuzat să se legitimeze, ea pentru că a împiedicat agentul să își facă treaba. Ce a decis instanța

Doi soți din Focșani au fost amendați dintr-un foc cu 3.780 de lei de către un agent al Poliției Locale, în urma unei parcări neregulamentare. Toată povestea s-a petrecut într-o dimineață din ianuarie, iar de aici s-a ajuns la trei procese înregistrate pe rolul Judecătoriei Focșani: soțul a contestat amenda pentru parcare neregulamentară și refuzul de a se legitima, în timp ce consoarta sa a solicitat instanței să constate că în niciun caz nu a împiedicat agentul să își facă datoria. Soția a fost de altfel și cea mai păgubită: a fost sancționată contravențional cu suma de 3.000 de lei!

Cronologic, dosarul intentat de femeia din Focșani a fost câștigat în parte, instanța dispunând ca amenda să fie înlocuită de un avertisment. În limbaj legal, focșăneanca fusese sancționată pentru că a „împiedicat organele însărcinate cu menținerea ordinii publice de a-și îndeplini obligațiile de serviciu privind legitimarea sau conducerea unei persoane la sediul poliției ori al altui organ de stat sau de a lua măsurile necesare pentru menținerea ori restabilirea ordinii publice”. Chiar dacă focșăneanca a arătat în instanță că „nu a încercat în niciun moment să își determine soțul de a se legitima sau să îl împiedice pe agentul de poliție să procedeze la identificarea acestuia”, sancțiunea nu a fost înlăturată complet.

S-a reținut că petenta a împiedicat polițistul local aflat în timpul serviciului să își îndeplinească obligațiile privind legitimarea persoanei care a parcat neregulamentar. Procesului verbal contestat, întocmit de un agent al statului aflat în exercițiul funcțiunii, trebuie să i se recunoască valoare probatorie sub aspectul constatării stării de fapt”, se arată în hotărâre.

În aceeași zi, dar la un alt complet, a fost dată soluția și în cazul parcării neregulamentare. În plângerea contravențională se solicita anularea procesului verbal din ianuarie 2018, precum și „restituirea sumei de 290 lei achitată cu titlu de amendă, iar în subsidiar aplicarea avertismentului”. „În baza Deciziei ÎCCJ 11/19.06.2017, agentul de poliție nu avea dreptul să îi aplice sancțiunile contravenționale prevăzute de OUG 195/2002 și nici să îi solicite legitimarea. Sancționarea sa pentru că a refuzat să se legitimeze apare ca fiind nelegală. La ora 00.30, petentul a găsit locul său de parcare ocupat, fiind astfel nevoit să parcheze mașina într-un alt loc liber, fără a bloca intrarea sau ieșirea din acea zonă”, a fost explicația din acțiune.

În instanță s-a reținut că focșăneanul a staționat „în zona de acțiune a indicatorului Oprire Interzisă” și că procesul verbal conține toate elementele pentru a se considera că a fost întocmit în mod legal. În plus, în hotărâre se arată că „fapta rețiută corespunde realității”, iar agentul din cadrul Poliției Locale „are competență să constate și să sancționeze contravenții privind staționarea neregulamentară a autovehiculelor”. De aceea, soluția a fost de a admite în parte plângerea contravențională, în ceea ce privește amenda: „raportat la gradul de pericol social redus al faptei, sancțiunea avertismentului este suficientă”.

Ulterior, la interval de o lună a fost soluționată și plângerea privind refuzul legitimării, însă focșăneanul nu a convins instanța, care a respins acțiunea. Cât despre decizia Înaltei Curți, la care se făcea și aici referire, instanța a arătat că „în situația în care agenții constatatori din cadrul poliției locale constată încălcarea normelor legale privind staționarea autovehiculelor au posibilitatea de a solicita conducătorului auto să se legitimeze”. Mai mult, „prezumția de legalitate și temeinicie... se impune cu forță superioară prezumției de nevinovăție a petentului”.

Adauga comentariu