Tinerii pot călători gratis prin Europa, cu bani de la UE. Reacții: „Cine garantează că acești tineri se vor mai întoarce în România? Sau acesta este și scopul? Forță de muncă tânără pentru bătrâna Europă de Vest?”

În urmă cu doar câteva zile, a fost lansată platforma de înscrieri „DiscoverEU”, program în cadrul căruia tinerii născuți între 2 iulie 1999 și 1 iulie 2000 (inclusiv) pot călători gratuit prin Europa. DiscoverEU oferă „cadou de majorat” abonamente de 30 de zile pentru tinerii care vor să viziteze Europa, bugetul alocat fiind de 12 milioane de euro.  Abonamentul poate fi folosit pentru călătoriile cu trenul în cele 28 de state membre ale Uniunii Europene. Pentru România se vor aloca în jurul a 750 de abonamente, selecția câștigătorilor fiind făcută de Comisia Europeană.

Anunțul a fost postat de deputatul european Siegfried Mureșan, cel care a negociat includerea programului în bugetul UE pe 2018, iar reacțiile pe pagina de Facebook nu au întârziat să apară. Multe, pozitive, share-uri, taguri. Dar au fost și oameni pentru care conspirațiile sunt la loc de cinste: Europa vrea să ne fure tinerii. „Cine garantează că acești tineri se vor mai întoarce în România? Sau acesta este și scopul? Forță de muncă tânără pentru bătrâna Europă de Vest?”, s-a întrebat unul dintre cei care (n-)a citit cu atenție postarea.

Între timp, până să ajungem la astfel de concluzii, tinerii pot cere acordul părinților și să purceadă la înscrierile din perioada 12 - 26 iunie. Cu toate că mai este timp, deputatul european apreciază că tinerii ar trebui să intre pe platformă „să se familiarizeze cu criteriile de selecție și să lucreze la dosarul de înscriere. Criteriile sunt simple. În primul rând, fiecare posibil beneficiar trebuie să aibă vârsta de 18 ani la 1 iulie 2018 și să aibă naționalitatea unuia dintre cele 28 de state membre ale UE. Așadar, eligibili sunt tinerii cu cetățenie UE născuți între 2 iulie 1999 și 1 iulie 2000 inclusiv. În al doilea rând, trebuie să prezentați un itinerariu de călătorie care poate să dureze, de la o zi, la 30 de zile. Călătoria trebuie să aibă loc în perioada 9 iulie - 30 septembrie 2018 și să cuprindă minimum o destinație din altă țară decât țara în care începeți călătoria și maximum 4 țări în plus față de țara din care porniți. Puteți alege ca destinație oricare dintre cele 28 de state membre UE”. Mai multe detalii, aici

Adauga comentariu