Terenul de lângă fostul Tribunal, pe care Duță vrea să își ridice un bloc, a ajuns la acesta după ce a schimbat doi proprietari. Primăria a refuzat de trei ori să îl restituie, până când a fost convinsă să se răzgândească! Actele, încheiate la cumnata sa

Încă din anii 2000 instanțele au fost chemate să analizeze situația terenului din Cuza Vodă numărul 10, pe care oricare dintre moștenitorii foștilor proprietari de imobile din Focșani ar fi putut să îl primească în baza legilor proprietății. Mai mult decât atât, pe scenă a apărut și adevăratul moștenitor al celui care a deținut bucățica de teren. Nu s-a putut. De trei ori instanțele au ascultat de ceea ce spunea primăria: terenul e de utilitate publică, nu îl putem da! Așa că de trei ori terenul a scăpat ca prin minune și a rămas în proprietatea municipalității.

Numai că, ulterior, cumva, municipalitatea a fost convinsă că greșește. Nu a mai ținut cu dinții, terenul a fost retrocedat cui trebuia. Pe bune cui trebuia, deși acel moștenitor de drept fusese refuzat inițial. O fi fost nevoie de intervenții... cine știe? Cert e că din 2014 și până să ajungă la Cristian Ionuț Duță, cei 527 de metri pătrați aflați buză-n buză cu fostul Tribunal au schimbat mai mulți proprietari. Ce se află în spatele ingineriilor din 2013 - 2014 putem doar bănui. Precedente găsim la tot pasul: terenuri valoroase retrocedate abia după ce s-au cumpărat drepturile litigioase sau a intrat omul potrivit la locul potrivit.

Povestea începe în 2001. În aprilie, la primărie vine un anume Ispas. Fostul proprietar de drept al acelei bucăți de pământ. Voia să îi fie restituit terenul în numele lui Ghiță Ispas (ani mai târziu se vorbește și de o comoară îngropată în zonă). A durat patru ani, s-a ajuns inclusiv la proces. În 2005 se dă o sentință irevocabilă: terenul din strada Cuza Vodă nr 10 face parte din domeniul public al municipiului, fiind afectat de bloc la parterul căruia se află Baroul de avocați, de zona de protecție a acestuia și parcare, iar în continuare de spațiu verde pe care se află calea de acces spre bloc și parcare din strada Cuza Vodă”. Mai pe scurt, nu s-a putut. Soluția a fost să i se dea compensații financiare, la ANRP.

Ani mai târziu, Maura Burche, o femeie stabilită în America, a solicitat autorităților locale restituirea a peste 1.500 mp de teren în Focșani. Pe fosta proprietate a strămoșilor săi era construit un bloc - să zicem, așa că reconstituirea în natură sărea din schemă. Singura posibilitate era ca moștenitoarea să fie despăgubită în bani, sau să i se dea bucăți de teren în altă zone ale orașului. Lucrurile acestea s-au discutat în instanță, iar aici un expert a identificat câteva loturi libere care i-ar fi putut fi atribuite în compensare în Focșani, fiind libere de construcții. Unul dintre acestea, ați ghicit, pe Cuza Vodă, la numărul 10. În termeni de specialitate, tarlaua 166. Doamna a avut multe de tras, cu mai toate terenurile pe care ar fi trebuit să le primească în compensare. Cel de pe Cuza Vodă nici pomeneală să îl primească, un altul i-a fost suflat de sub nas de actuala opoziție, prin niște inginerii cel puțin dubioase. Dar aceasta e altă poveste. Cert e că terenul de pe Cuza Vodă a rămas în continuare liber, era domeniu public, nici în 2011 nu se restituie. Nu s-a putut.

În 2013, un alt moștenitor s-a judecat cu municipalitatea. Nici în cazul său nu a fost posibilă restituirea fix în locul în care exista cândva casa strămoșilor săi. Din nou calcule. Din nou s-a discutat despre posibilitatea ca primăria să dea totuși cei 500 și ceva de metri pătrați de lângă tribunal. Mai mult, la acea dată se arăta că primăria „nu deține terenuri care să poată fi acordate în compensare”. Atenție, era anul 2013, important de reținut: primăria nu avea terenuri de dat, indubitabil. Nu s-a putut.

Știm cu siguranță că, deși de atâtea ori nu s-a putut, în 2015 terenul din Cuza Vodă nr 10 avea un proprietar persoană fizică. În acel an, revine numele de Ispas: în mai 2015 Emil Ispas obține un certificat de urbanism pentru „LUCRĂRI DE FORAJE ŞI EXCAVĂRI NECESARE CERCETĂRII EXISTENŢEI UNOR OBIECTE DE VALOARE”. Nu știm ce a găsit, cert este că la scurt timp a înstrăinat terenul.

Și așa ajungem la alte acte, de proprietate de această dată. La acest moment există alte câteva certitudini. Terenul din Cuza Vodă nr 10 a intrat în posesia lui Emil Ispas printr-un act administrativ emis de primărie, în 6 august 2014. Atunci, la acea dată, restituirea în natură nu a mai fost o problemă. Însă la câteva luni după ce se apucase de săpat după comori, moștenitorul de drept al terenului îl dă mai departe. În decembrie 2015, chiar pe 30, ajunge la o familie din Focșani. La acești proprietari stă stă un an și câteva luni.

Nu e un secret pentru nimeni că DCI Cofrom International, deținută de Duță, cumpără terenul în august 2017. Adică în aceeași lună în care primăria, cu 3 ani înainte, se îndurase să îl restituie. Contactat telefonic, Ionuț Duță ne-a spus că nu ne poate dezvălui de la cine a cumpărat terenul. „Era vorba despre o persoană fizică, iar vânzarea s-a făcut prin agenție”, ne-a spus acesta.

Scurte date din istoria recentă: Ionuț Cristian Duță încheie contractul de vânzare cumpărare pe 21 august 2017, la biroul notarial al cumnatei sale. Primește un prim certificat de urbanism pe 13 septembrie 2017, urmat de primul aviz de oportunitate - 28 noiembrie 2017. Mai putem spune și că acesta este decis să meargă până la final în ceea ce privește construcția. Din punctul său de vedere, a urmat toți pașii ceruți de lege pentru a-și putea ridica un imobil pe terenul pe care l-a cumpărat. 

Mâine, consilierii locali vor vota pentru aprobarea raportului consultării și informării publicului privind documentația PUZ și aprobarea PUZ pentru construcția visată de fiul cel mai mic al familiei Duță - el Gică, silvicultor, ea Silva - judecător.

Adauga comentariu