Terapia Cluj ar putea produce în 2-3 luni substanța activă care dă rezultate în tratarea pacienților infectați cu coronavirus

Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj, a declarat că, în două trei luni, compania pe care o conducer ar putea produce hidroxiclorochina, substanța activă care stă la baza medicamentelor folosite pentru tratarea malariei și care, în prezent, dau rezultate foarte bune și în tratarea pacienților infectați cu coronavirus.

Dragoş Damian a transmis Ziarului Financiar cât ar costa hidroxiclorochina, indicată de câteva studii internaţionale drept un posibil tratament pentru coronavirus.

Redăm mai jos calculul şefului Terapia:

„Hydroxychloroquine

- Costul materiei prime: 140 $ / kg, din care se fabrică 5.000 tablete de 200 mg

- Doza pentru un pacienţi 2x200mg pe zi timp de şase zile (nu există studii clinice, este vorba de experienţa unui specialist în boli infecţioase, citat de Mediafax - n.red.)

- Dintr-un kilogram se fabrică tratamentul pentru 416 pacienţi – rotunjim la 400 pacienţi

- 1 milion de pacienţi ar avea nevoie de 2.500 kg, adică 342.500 dolari materie primă

- Costul direct este de patru ori costul materiei prime, adică 1,37 mil. dolari - Dacă este adevarat şi studiile clinice o vor confirma, va fi pandemia cel mai ieftin de tratat, cam 1 dolari per pacient”, potrivit lui Dragoş Damian.

- Cloroquina - Costul materiei prime: 25$ / kg, din care se fabrica 4000 tablete de 250mg

- Restul calculului este similar, costul tratamentul este de 4 ori mai mic”.

Dragoş Damian a mai spus că ar putea produce în 2-3 luni medicamentul în fabrica Terapia din Cluj, dacă autorităţile dau aprobările speciale pentru procurarea de materii prime şi dezvoltarea unei formule.

Adauga comentariu