„Telu” Chiriță a fost urmărit și ucis pentru bani, după un „pont” venit de la un focșănean arestat pentru furturi multiple. Patru bărbați au fost trimiși în judecată în dosarul crimei de la Slobozia Ciorăști. Cine este ultimul inculpat

Procurorii au pus cap la cap fiecare bucățică din puzzle-ul crimei din februarie de la Slobozia Ciorăști, când afaceristul Constantin „Telu” Chiriță a fost împușcat mortal, pentru a fi jefuit. Dacă până acum erau cunoscuți opiniei publice doar trei inculpați în cauză - doi care l-au împușcat pe afaceristul de 61 de ani și ultimul care le-a asigurat acestora fuga de la locul crimei - în instanță au ajuns patru inculpați. Ultimul dintre „artizanii” crimei este Pompiliu Iosif Gabriel, cel care le-a dat „pontul” inculpaților Bogdan Ionuț Sprînciană, Gheorghe Vasile Văscăuțanu și Marius Daniel Cruceanu. Cei patru au stabilit împreună detaliile crimei, fiecare dintre aceștia urmând a primi un procent din „pradă”.

Telu a fost împușcat pe 22 februarie anul acesta, pe DJ 205 R, Focșani - Slobozia Ciorăști, în timp ce se îndrepta spre domiciliul său, criminalii urmârind să îi ia banii pe care îi avea aupra sa. Victima avea două schimburi valutare în Focșani și nu de puține ori avea sume considerabile de bani cu el. La doar câteva minute de casă, Mercedesul său a fost lovit de o altă mașină, din care au coborât doi tineri, care au început să tragă cu arme de foc. Constantin Chiriță a murit pe loc, iar mașina sa a fost făcută zob: partea din față distrusă, iar geamurile au fost sparte. S-a dovedit ulterior că autorii erau Sprînciană și Văscăuțanu, însă inițial cercetările au fost începute „in rem”. Autorii au fost prinși la câteva zile, pe când încercau să părăsească țara.

De atunci, sunt în arest preventiv, sub acuzații grave. Săptămâna aceasta au fost trimiși în judecată, iar astăzi instanța a decis din nou ca cei trei să rămână în arest: „Constată ca fiind legală si temeinică măsura arestării preventive a inculpaților Sprînciană Bogdan Ionuţ, Văscăuţanu Gheorghe Vasile, Cruceanu Marius Daniel, aflați toți în prezent în Arestul IPJ Vrancea, şi în consecinţă menţine măsura arestării preventive pentru fiecare dintre aceștia”. Hotărârea poate fi atacată în termen de 48 de ore de la comunicare, însă din februarie, de la primul mandat, și până la ultima prelungire, cei trei nu au contestat niciodată măsura preventivă. Singur Cruceanu a atacat prima încheiere prin care s-a dispus arestarea sa preventivă, însă ulterior și-a retras cerererea.

Chiar dacă au recunoscut fapta și au colaborat cu organele de anchetă, pe inculpați îi așteaptă ani grei de închisoare pentru faptele lor. „În perioada 3 ianuarie 2019 - 22 februarie 2019, cei trei inculpați au efectuat activități pentru a pregăti săvârșirea acestor infracțiuni. Au achiziționat un autoturism de teren, căruia i-au schimbat culoarea, au montat o bară de protecție în partea din față, i-au montat plăcuțe cu număr fals de înmatriculare. Totodată, cei trei inculpați s-au interesat prin rândul cunoștințelor din județul Vrancea asupra programului victimei, a orei de la care aceasta pleacă zilnic de la locul de muncă către localitatea de domiciliu Slobozia Ciorăști, în același timp verificând traseul pe care victima îl parcurge zilnic. În aceste condiții, în după-amiaza zilei de 22 februarie, în jurul orei 19.00, inculpații s-au deplasat în municipiul Focșani, doi dintre aceștia în sensul menționat anterior, iar cel de-al treilea cu un alt autoturism, urmând a asigura scăparea primilor doi inculpați, dacă ar fi intervenit probleme în desfășurarea acțiunii.

Inculpații care se deplasau cu mașina de teren cu numerele false de înmatriculare au intrat în mod intenționat în coliziune cu autoturismul condus de victimă, în timp ce acesta rula pe Drumul Județean 205R Focșani - Slobozia Ciorăști, blocându-l. Ulterior, au coborât din autoturism, au executat asupra victimei două focuri de armă, iar împușcăturile au provocat decesul victimei. Inculpații au mers la locul faptei înarmați, cu scopul de a sustrage suma de bani care se afla în autoturismul victimei. Însă aceștia au prevăzut și au acceptat că, prin modul de acțiune, ar putea provoca moartea victimei, ceea ce s-a și întâmplat.

După săvârșirea faptelor, inculpații s-au grăbit să părăsească locul faptei, pentru a nu fi identificați de alți participanți la trafic, au abandonat autoturismul avariat, după care au plecat către locul de întâlnire cu cel de-al treilea inculpat, care i-a preluat cu un alt autoturism, spre a nu fi identificați în zona comiterii faptei. Inculpații s-au sustras urmăririi penale după săvârșirea infracțiunilor menționate, încercând să părăsească teritoriul României prin punctul de trecere al frontierei Nădlac, județul Arad, unde au fost identificați de Poliția de Frontieră, ca urmare a dării în consemn”, se preciza la momentul arestării preventive. 

Telu a fost omorât după un plan gândit încă din decembrie 2018

În cazul crimei de la Slobozia Ciorăști, primul inculpat - Bogdan Ionuţ Sprînciană, este acuzat de omor calificat, tentativă la tâlhărie calificată, nerespectarea regimului armelor și munițiilor, uz de armă fără drept, punerea în circulație sau conducerea unui vehicul neînmatriculat și distrugere. Bogdan Ionuţ Sprînciană este originar din Bacău și este „pe combinații”. A fost plecat în străinătate pentru ceva timp, iar în țară a mai avut de-a face cu legea. De-a lungul timpului a fost condamnat în mai multe dosare, inclusiv pentru fapte de violență și folosirea armei de foc.

În rechizitoriu s-a reținut că pe 22 februarie, în jurul orei 19.27, după o prealabilă planificare cu Văscăuțanu Gheorghe Vasile, a executat foc de armă asupra autovehiculului în care se afla Chiriță Constantin, în scopul de a lua banii care se aflau asupra victimei, iar în urma folosirii armelor de foc aceasta a murit. Băcăuanul este acuzat că a avut asupra sa o armă de foc letală, de tip pistol automat „Moschetto Automatico Beretta”, marca Pietro Beretta, iar în Toyota Rav 4 a avut o altă armă Pietro Beretta, dar și un pistol semiautomat Vincenzo Bernadelli, deținute fără drept. Totodată, Sprînciană este acuzat că a condus acea Toyota cu numere false: SV 92 HSR, și, în plus, a intrat în coliziune intenționat cu mașina condusă de Telu.

Al doilea inculpat, Gheorghe Vasile Văscăuţanu, este la rândul lui recidivist. Cunoscut printre șmecheri ca „Gigi Englezu”, Văscăuțanu a fost liberat condiționat în urmă cu niciun an, după o condamnare pe trafic de droguri. Nu a învățat mare lucru din experiența sa în penitenciar. Sau cel puțin nu cum să câștige un ban cinstit. Văscăuțanu, împreună cu Sprînciană, sunt cei care i-au suprimat viața afaceristului din Slobozia Ciorăști, iar acuzațiile sunt în mare aceleași. Gigi Englezu va fi judecat pentru omor calificat, tentativă de tâlhărie calificată, nerespectarea regimului armelor și munițiilor și uz de armă fără drept. Din datele strânse de anchetatori a rezultat că acesta a avut asupra sa pistolul semiautomat Vincenzo Bernadelli, iar în Toyota a avut un Pietro Beretta, fără drept. Văscăuțanu este cel care a tras cu arma Pietro Beretta și, în plus, s-a reținut că în urmă cu doi ani a folosit o armă cu aer comprimat, armă pe care a avut-o în locuința sa din 2017 și până în noiembrie 2018.

Ultimul inculpat despre care s-a știut până acum este Marius Daniel Cruceanu, șoferul care le-a asigura fuga lui Sprînciană și Văscăuțanu. Originar din Adjud, Cruceanu își căuta un loc de muncă în momentul în care a fost abordat de cei doi inculpați. Treaba lui era simplă: să îi ducă pe cei doi în apropiere de drumul pe care urma să treacă Telu, iar apoi să aștepte într-un anume loc și să fugă împreună cu „prada”. Cruceanu a fost arestat preventiv alături de cei doi, iar acum a fost trimis în judecată pentru complicitate la tentativă de tâlhărie calificată. Cruceanu este acuzat că i-a transportat pe cei doi din Adjud până la punctul „Pod”, după care i-a așteptat pe DN2 E85, în condițiile în care știa că aceștia aveau asupra lor arme de foc pe care erau deciși să le folosească pentru a-i lua victimei banii pe care îi avea asupra sa.

Surpriza rechizitoriului o constituie al patrulea inculpat, cunoscut ca hoț de meserie. Pompiliu Gabriel Iosif este judecat alături de alți cinci inculpați într-un dosar de furt, după ce în perioada decembrie 2017 - martie 2018 au sustras din locuințe diverse bunuri. După câteva luni în spatele gratiilor, în septembrie 2018 acesta a fost plasat în arest la domiciliu, neavând voie să își părăsească locuința din Bahne decât cu încuviințarea instanței. Câteva luni mai târziu, în decembrie 2018, Iosif avea să fie plasat sub control judiciar. Aceasta a însemnat că Iosif nu avea voie depăşească limita teritorială a judeţului Vrancea, decât cu încuviinţarea prealabilă a instanţei de judecată. Însă, potrivit rechizitoriului, acest cel de-al patrulea inculpat a fost cel care a dat pontul, chiar în luna în care i s-a ridicat arestul la domiciliu. 

Pompiliu Gabriel Iosif a fost arestat în martie 2018 sub acuzația de furt calificat - trei fapte. Practic, pușcăria unește. Nu este exclus ca Iosif să îl fi cunoscut pe Văscăuțanu în spatele gratiilor și, din una în alta, să fi discutat despre „plaja” pe care hoțul de meserie o acoperea, dat fiind că se învârtea în zona pieței. O altă legătură dintre cele două cazuri este faptul că un alt inculpat din dosarul de furt, prieten cu Iosif, s-a mutat în perioada aceea pe undeva pe lângă Adjud și, din nou, coincidențele sunt suspecte. Pe surse, se pare că aceștia ar fi fost surprinși pe camerele de supraveghere în zona Slobozia Ciorăști înainte de crimă.

Cert este că Iosif a fost trimis în judecată pentru instigare la omor calificat și instigare la tentativă de tâlhărie calificată. Acesta este acuzat că, încă din decembrie 2018 - luna în care abia scăpase de arestul la domiciliu și i se impusese un control judiciar în cauza de furt - a luat legătura cu inculpații din dosarul de omor și le-a dat mai mult informații. Potrivit datelor din anchetă, Iosif a tot discutat până în luna crimei cu cei trei, oferindu-le informații despre victimă, ghidându-i pe drumurile din  județ. Mai mult, împreună au stabilit detaliile de acțiune, discutând inclusiv despre faptul că este necesar să se folosească armele letale. În schimb, Iosif le-a cerut celor trei să fie răsplătit cu un sfert din suma pe care o vor găsi asupra lui Telu. După cum se știe, Văscăuțanu și Sprînciană au plecat fără niciun ban de la locul crimei, așa că urmează ca instanța să stabilească ce „procent” să primească și Iosif pentru participarea la abominabila faptă.

Adauga comentariu