Tara Vrancei - turneu cultural în Federația Rusă alături de ambasadorul României la Moscova

În perioada 3 – 17 decembrie, Ansamblul „Țara Vrancei” a dat o raită prin Federația Rusă, cu scopul declarat de a promova tradițiile și valorile populare românești. Turneul a fost organizat cu prilejul împlinirii a o sută de ani de la Marea Unire. Pe pagina de Facebook a ansamblului apare, pe etape, activitatea delegației române. „Jurnalul de bord” este semnat de ambasadorul României în Federația Rusă, ES Vasile Soare.


Ultima postare (partea a 9-a a jurnalului de bord) face referire la întâlnirea delegației cu studenții și mass-media din Kursk. Ambasadorul României, născut în comuna vrânceană Vulturu, notează: „am ajuns la Universitatea de Stat din Kursk, conform programului convenit cu Administrația locală cu doar puțin timp înainte, din dorința de a folosi prezența noastră acolo pentru o întâlnire cu studenții și corpul profesoral al universității, în care să prezint ROMÂNIA, pornind de la istorie și semnificația CENTENARULUI MARII UNIRI A ROMÂNILOR de la 1 decembrie 1918 și până la potențialul turistic și economic al țării noastre, total necunoscută în această parte a Rusiei”.


Întâlnirea a avut loc pe data de 15 decembrie, după ce în seara precedentă Ansamblul „Țara Vrancei” a susținut un spectacol extraordinar pe scena noii Filarmonici a orașului Kursk, oraș cu aproximativ 450.000 de locuitori. Iată cum descrie evenimentul ES ambasadorul României la Moscova, Vasile Soare: „spectacolul a fost foarte bine pregătit de toți membrii ansamblului de la Focșani, solista și coordonatoarea Maria MURGOCI având grijă să pună în scenă un program care s-a derulat fără cusur, ținând sala cu sufletul la gură timp de 2 ore, după un prim grupaj de colinde și datini de Craciun și Anul Nou ca la români.


Au alternat melodiile vesele ale soliștilor și instrumentiștilor cu dansurile din principalele zone folclorice ale României, CIOCÂRLIA a dat startul ridicării sălii în picioare, iar dansul lung, complex și deosebit de antrenant din Muntenia a încheiat spectacolul. În loc de bis, Maria MURGOCI a interpretat originala Horă de la Focșani (compoziție proprie), când toți membrii ansamblului au întins drapelul României, iar spectatorii s-au prins ad-hoc într-o horă în sala în aplauze frenetice.


Nici EU nu m-am abținut și am urcat pe scenă, intrând în horă alături de Maria și artiștii de la ȚARA VRANCEI. Atmosfera de final a fost UNICĂ, pentru noi înălțătoare, artiștii focșăneni minunându-se de modul în care publicul din KURSK i-a întâmpinat și susținut cu aplauze și ovații minute în șir...probabil în momentele acelea ei comparau cu modul în care în Țară sunt întâmpinați și înțelegeau pe viu ce valoare are Folclorul Românesc în fața străinilor”.

 

Sursa foto și video: Facebook

 

Adauga comentariu