Tăiem păduri, turnăm betoane: procuratorii o pun de un cartier rezidențial la marginea Focșaniului

Trei familii sunt pe cale să ridice o mândrețe de cartier rezidențial în vecinătatea cimitirului evreiesc, până acum fiind îndeplinite formalitățile legate de atragerea în intravilan a terenului. Intenția de elaborare a Planului Urbanistic Zonal a fost publicată la începutul acestui an atât pe site-ul primăriei, cât și la „locul cioatei”, ca să ne exprimăm plastic. Exprimare care se cam potrivește, dat fiind că proprietarii terenului generos sunt cunoscuți în județ și nu numai sub termenul de procuratori: atât familiile Cosor, cât și Guțan, investitori în cartierul rezidențial - au reușit de câțiva ani să cumpere drepturile litigioase pentru importante suprafețe valoroase: păduri, teren arabil șamd.

Pe lângă aceștia, inițiatori ai PUZ-ului pe terenul de 100.000 metri pătrați sunt și Mihai Maroș și Alexandrina Maroș.

Din ce am văzut la fața locului, un prim „client” deja umbla să ia o cheie de la un apartament rezidențial.  

Însă, chiar dacă gunoaiele tronează în zonă, nu ne îndoim de valoarea terenului. Aici cândva era o parte din livada Pomicola și s-au utilizat râuri de „cerneală” pentru a descrie cum anume s-au făcut retrocedările pe aceste suprafețe valoroase. Concluzia este aceea că filiera pleca direct din Prefectură, în anii 2008 - 2009. Pe hârtie, cel mai probabil drepturile litigioase au fost cumpărate de la familia Tarnowski și de la Irene Ghica Cantacuzino. Printre cei care au cumpărat drepturi litigioase de la acești așa-ziși moștenitori se numără însă și Ion Alexe, dar și familiile Lefter și Scînteainu. Problema este însă aceea că, cel mai probabil, cine a fost împroprietărit aici nu avea niciun drept. Sau, dacă avea, nu putea fi vorba în niciun caz de zeci de hectare la un loc.

Planșă din 1936, ca efect al Legii Rurale din 1921

Planșă din 1948, ca efect al Reformei Agrare din 1945

Interesant este că în anul 2016, un alt PUZ pe o suprafață frumușică era supus atenției, inițiatori fiind tot un grup de familii, printre care aceiași Cosor și Guțan, alături de Alexandrina Dorina Maroș, Ion Alexe, Scînteianu și Lefter. Era vorba despre 52.209 mp de teren, însă la acea vreme Comisia de Urbanism a atras atenția că e o zonă cu probleme din cauza cu inundațiilor.  

Adauga comentariu