Sute de mii de euro pentru reabilitarea aleilor din Grădina Publică! Din banii rămași, primarul a zis că face un Focșani mai mic!

Pe la începutul acestui an, mai exact la sfârșitul lunii februarie, Direcția de Dezvoltare Focșani a scos la licitație elaborarea unui proiect tehnic în vederea reabilitării aleilor din Grădina Publică. După cum știu toți cei care traversează  zona, ori cetățenii care se opresc să se odihnească pe bănci, Grădina Publică este străbătută de niște poteci prăfuite, străjuite ici și colo de băltoace, oferind un aspect izbitor de neîngrijit.


Chiar de la inaugurare, părculețul aflat în zona Pieței Unirii a fost proiectat să fie traversat de alei frumoase, plăcute ochiului și mai ales...piciorului. Chestiunea asta a rămas doar în fotografiile din caietul de sarcini pentru că ce-a ieșit a fost un dezastru. Potecile, sau cum vreți să le spuneți, au fost „pavate” (n-am găsit alt termen) cu un soi de nisip, adus de cine știe unde, care la prima ploaie s-a transformat într-un noroi cleios – spaima pantofilor.


Meșterii de la Dezvoltare au prins din mers ideea și au acoperit drumeagurile cu un pietriș prăfos, la fel de „eficient” ca și prima opțiune. Grădina Publică arată acum ca un părculeț sărăcăcios dintr-o comună aflată în Bărăgan. Prin urmare, spațiul respectiv necesita noi îmbunătățiri. Așa că cei de la primărie au luat notă (s-o fi autosesizat edilul???) și au transferat problema la Direcția de Dezvoltare. Așa s-a născut ideea de a reabilita aleile din Grădina Publică.


Documentația afișată pe SEAP la sfârșitul lui februarie ilustează elocvent cum ar fi trebuit să arate aleile dacă proiectul ar fi fost luat în serios. „La ora actuală aleile din zonă sunt realizate din materiale care nu asigură un trafic pietronal corespunzător pentru pretențiile specifice unui loc de agrement, fapt care impune schimbarea soluției tehnice”, scrie în anunț. Odată constatarea făcută au apărut ideile: montarea de borduri mici care să delimiteze aleile de spațiul verde, montarea de pavele cu grosimea de 6 centimetri care să asigurea scurgerea apelor și ridicări topografice.


Doar că primărie se mișcă în „pași” de melc. Proiectul tehnic a fost licitat în februarie iar în luna august, printr-o hotărâre de consiliu local, au fost aprobați indicatorii tehnico-economici. Acum urmează scoaterea la licitație a lucrărilor, venirea iernii, sosirea primăverii, începerea lucrărilor, scărpinatul sub bască și, pe la sfârșitul anului, eventual, reabilitarea aleilor la standarde europene! Nu?


Ei bine, dragi prieteni, indicatorii ăștia tehnico-economici scot la iveală lucruri o serie de cifre cel puțin bizare. Așa aflăm că lungimea totală a potecuțelor din Grădina Publică este de peste 4 kilometri, adică distanța Focșani – Golești și retur. Costul integral al proiectului de reabilitare se ridică la aproape 3 milioane de lei (cu TVA), adică 642.756 de euro! Alooo, domnilor consilieri din opoziție, dormiți? Cum să dai, frate, atâta bănet pe borduri, pavele și ridicarea topo? Ce s-a fumat acolo, domnule primar?


Ca să vă faceți o idee, cu TVA, construcțiile și instalațiile vor costa 553.062 de euro, cheltuielile neprevăzute sunt estimate la 55.306 euro, obținerea avizelor și plata taxelor la peste 5.000 de euro iar asistența tehnică, proiectantul și dirigintele de șantier la mai bine de 8.200 de euro. Nici nu mai punem la socoteală faptul că nenorocita aia de grădină, făcută harcea-parcea de proiectul lui pește prăjit, va avea alei noi la anul pe vremea asta! Și mai vrem să asfaltăm orașul!

 

Adauga comentariu