Subofițerul Gîrboiu, premiat pentru activitatea sa în cadrul ISU Vrancea, lucrează cu pasiune de peste 20 de ani: „Tot pompier m-aș face. E ceva extraordinar să poți lucra în acest domeniu”

Astăzi am avut prilejul să îl cunoaștem personal pe plutonierul adjutant șef Ionel Gîrboiu, singurul subofițer al IGSU care a primit „Emblema de Onoare a Ministerului Afacerilor Interne”. După cum ni se explicase anterior, distincția i-a fost acordată pentru profesionalismul de care a dat dovadă în numeroasele misiuni de stingere a incendiilor, unde a coordonat operațiunile de intervenție și de salvare a persoanelor aflate în pericol. În cadrul unei conferințe de presă, Ionel Gârboiu ne-a vorbit despre meseria sa și despre familie. Chiar ne-a arătat „uniforma” cu care a mers la ultima intervenție și ne-a explicat că, atunci când pleacă pe teren, timpul în care trebuie să se echipeze este unul foarte scurt. Iar până la locul intervenției, urmează echiparea cu cele necesare: toporașe, lanternă, stație etc.

Ceremonia de înmânare a distincției a avut loc pe 26 noiembrie. „Această distincție a fost înmânată de ministrul Carmen Dan, în cadrul unei festivități în care au fost premiați cei mai buni angajați ai Ministerul Afacerilor Interne. Au mai fost premiați și colegi din cadrul Jandarmeriei și Poliției. Domnul plutonier adjutant șef este singurul subofițer pompier din țară care a primit această distincție. Și în ceea ce ne privește pe noi, ca Inspectorat, este prima dată când un coleg este premiat cu Emblema de Onoare”, a explicat purtătorul de cuvânt al ISU Vrancea, plutonier Cristina Pîrvu.

Subofițerul care s-a făcut remarcat la nivel național are o carieră impresionantă, fiind printre cei mai vechi angajați ai ISU Vrancea. Locotenent Colonelul Cristian Soare, prim adjunctul inspectorului șef, ne-a povestit că îl cunoaște pe colegul său din 2002. „Când am venit din facultate, el avea o vechime de 7 ani, era un cadru cu ștate vechi la ISU Vrancea - pe atunci Grupul de Pompieri „Anghel Saligny” al județului Vrancea. Eu, tânăr absolvent fiind, am învățat multe de la el, mai ales pe partea de intervenție la stingerea incendiilor. Și cred că majoritatea colegilor care sunt acum la ISU Vrancea au avut de învățat. Nu cred că greșesc dacă spun că am acționat împreună la peste 100 de intervenții de stingere a incendiilor. Consider că această emblemă de onoare este o încununare a carierei sale și suntem mândri. Îi urăm succes, să facă față ca și până acum la toate provocările pe care i le aduce serviciul. A fost recompensat pentru stingerea unui incendiu la mansarda unui bloc. Dar nu este nici prima și probabil nici ultima intervenție de acest gen”, a spus prim adjunctul. Acesta a arătat că tot colegul său a condus și intervenția pentru stingerea incendiului izbucnit la magazia Gării, în 2010.

Subofițerul a povestit în ce a constat intervenția respectivă, dat fiind că un asemenea incendiu riscă să se propage rapid. „Apartamentele au fost afectate foarte puțin, am folosit echipamentele de pe autospecialele noi și cu o cantitate mică de apă am reușit să stingem un incediu foarte mare, în așa fel încât să nu afectăm foarte mult apartamentele proprietarilor. La finalul intervenției, când am făcut o analiză și am trecut pe la fiecare proprietar pentru a întocmi procese verbale și să vedem ce s-a distrus, am constatat că prin anumite locuri pereții erau doar umeziți. La etajele inferioare - de la III în jos, era ca și cum nu ar fi fost incendiu”, își aduce aminte subofițerul Gîrboiu.

Ce spune pompierul despre ceea ce face zi de zi? „Să fii pompier nu cred că este o meserie, cred că este o stare de spirit. Nu poți fi pompier doar la serviciu, ești pompier oriunde ai văzut că s-a întâmplat o situație deosebită, care necesită intervenția, ești acolo. Chiar dacă ești liber, chiar dacă ești în concediu, nu ai cum să fii altfel. Dacă ar fi să dau timpul înapoi, de zece mii de ori tot pompier m-aș face. E ceva extraordinar să poți lucra în acest domeniu”. Mai mult decât atât, pompierul spune că nu ar renunța la ceea ce face acum pentru nimic în lume: „am participat la un concurs pentru ofițer, iar când am realizat ce trebuie să fac, am dat înapoi. Nu este pentru mine biroul. Munca de birou este foarte importantă, dar nu este pentru mine. Adrenalina este totul, biroul meu este autospeciala de intervenție”, râde plutonierul adjutant. Că este pasionat și crede în meseria sa este într-adevăr evident: și-a instruit familia - în special pe cei doi copii ai săi - în legătură cu ce să facă în cazul unui cutremur, iar în urmă cu ceva ani a și inventat o mică povestioară pentru aceștia, acum în vârstă de 9 și 12 ani: FOC (Flăcările Omoară Copiii), poveste pe care băieții și acum o țin minte. „Le-am spus că FOC vine de fapt de la Flăcările Omoară Copiii, dacă umblă cu focul în lipsa unui adult. Iar chestia asta a prins”, își aduce aminte subofițerul. Și, speră dumnealui ca măcar unul dintre copiii săi să îi ducă meseria mai departe:

Adauga comentariu