Subiectul și predicatul au ajuns la divorț

Tocmai ce am terminat de citit „cearșaful” celor 59 de proiecte aflate pe ordinea de zi a ședinței de CL Focșani. De fapt, glumesc, nu am „mapa”. Pentru că primarul de Focșani a dat indicații prețioase ca dosarul de ședință să le fie remis consilierilor la ore târzii din noaptea de vineri, iar documentele nu au ajuns la cineva străin. Fiind ora înaintată, consilierii nu au reușit să dea forward la mail, pentru că netul se oprește seara după 19.00. Din acest punct de vedere, planul primarului nu dă greș niciodată. La fel de bine funcționează și cel prin care nu se anunță din timp o ședință. Care o fi rostul, nimeni nu știe. Sindrom, probabil. Nu există o previzibilitate a ședințelor. Mda, am termeni din aștia, ciudați, cred că m-am învârtit prea mult printre oameni culți, din domeniul justiției. Care îmi lipsesc în general, dar pe care îi regret amarnic acum, când scriu și văd imbecilitățile astea din administrație.

Îmi aduc aminte de un primar de la munte – un singur mandat la activ și parcă nici ăla nu a fost complet – care nu făcea nimic fără aprobarea consoartei. Mergea acasă frumos cu mapa de CL, doamna o citea, făcea adnotări. Știți aia cu... în spatele unui bărbat ... Acolo, la munte, doamna purta pantalonii în casă. Domnul era mai limitat, așa că doar dumneaei dădea ok-ul la ce se întâmpla în primărie. Era amuzant la vremea respectivă. Dar se întâmpla la munte, am mai spus.

În fine.

Ce voiam să întreb? Dacă doamna care le trimite mail-uri consilierilor nu are liniște la ora 19.00, vineri, înseamnă că face ore suplimentare? Oare toți angajații din primărie fac ore suplimentare până la ore din astea, indecente? Am impresia că oamenii din primărie, cei care întocmesc rapoarte și fel de fel de hârtii, sunt cam stresați și obosiți. Adică așa sper, Doamne ferește să fie nițel inculți. Citesc mapa și plâng. Retina și așa mă ustură, plânge și limba română. În marea majoritate a actelor subiectul e certat cu predicatul. Or fi în proces de divorț sau partaj, nu știu. Sper că nu au case de împărțit și să le sufere copiii. De ce e virgulă între subiect și predicat?? O fi menage a trois? Nu mai știu ce să cred.

De ce folosiți așa multe virgule între subiect și predicat, ca apoi să rămâneți fără ele, când este nevoie?

Domnule primar, rogu-vă, nu vă mai stresați angajații. Știu că sunteți băgat în proiecte de amploare, dar oamenii „e și ei” oameni. Haideți să facem lucrurile bine. Să scriem românește. Să lucrăm în tihnă, liniștiți. Poate învață și domnul Vulpescu de la Dezvoltare „să dezvolte” un pic doleanțele instituției domniei-sale. Poate ar fi mai fair play să atașăm la mapă și TOATĂ documentația necesară unui proiect de hotărâre.

Greu cu limba română. Dar m-am „liniștit” complet când am citit o adresă de la o unitate școlară din municipiu. Ne încadrăm perfect în peisaj. Da, o unitate școlară unde copiii noștri învață să scrie, să calculeze, din astea...

 

Adauga comentariu