Statul impotent și oferta Ministerului Apărării Naționale. Într-o țară fără locuri de muncă mai avem o singură șansă: să devenim cu toții soldați!

Biroul Informare Recrutare Vrancea (BIR) ne asigură că, an de an, tot mai mulți tineri aleg o instituție militară de învățământ, renunțând, poate, la calea mai facilă a școlilor tradiționale, adică civile. În aceste zile, BIR are un program supraaglomerat. Majoritatea acțiunilor organizate se învârt în jurul Zilei Armatei Române, eveniment care va fi sărbătorit pe 25 octombrie. Concret, în toată această perioadă, ofițerii și subofițerii Biroului de Informare Recrutare merg prin școli gimnaziale și licee pentru a promova în rândul tinerilor cariera militară. Liceul, pentru cei dintâi, și academiile, pentru elevii mai mari.


Astăzi a venit rândul Școlii Gimnaziale „Duiliu Zamfirescu” din Focșani. Pe platoul terenului de sport au fost instalate panouri informative și...atracția „publicului”, câteva standuri la care sunt prezentate o parte din echipamentul și armamentul din dotarea militarilor români. La primul clopoțel care anunță pauza, zeci de copii se îmbulzesc să la mesele pe care stau înșirate căști, binocluri, pistoale mitralieră, veste antiglonț sau tot soiul de telescoape și telemetre. Răbdători, gradații din spatele standurilor explică fiecărui copil ce reprezintă fiecare, însă prichindeii pare că le știu pe toate.


Din datele statistice ale BIR Vrancea, instituția pare că nu duce lipsă de candidați. Cifrele arată că tot mai mulți tineri aleg o carieră militară și acest lucru este reflectat de suplimentarea locurilor la instituțiile militare de profil. Astfel, pentru anul școlar 2018 – 2019, numărul de locuri pentru academiile militare a fost mărit cu aproximativ 40%, în timp ce școlile de subofițeri (maiștri militari) și le-au suplimentat cu 60%.


O altă dovadă că tinerii, ori părinții acestora, încep să opteze iarăși pentru liceele militare este faptul că, de curând, pe lângă cele patru licee de profil existente (Cîmpulung Moldovenesc, Breaza, Alba Iulia și Craiova) a fost înființată și Colegiul Militar de Marină din Constanța, toate cinci scoțând la concurs 600 de locuri. În Vrancea s-au înscris 60 de elevi, însă doar 12 au fost declarați admiși.


De asemenea, 80 de absolvenți de liceu au aplicat pentru locurile scoase la concurs de academiile militare, 21 reușind să intre cu brio: 12 la Institutul Medico-Militar, trei la Academia Tehnică Militară și șase la Academia Forțelor Terestre. În ceea ce privește școlile de subofițeri și gradați profesioniști, aici s-au înscris câteva sute de tineri, semn că viitorul în armată devine o nesperată posibiliate într-o țară fără locuri de muncă.


„Instituția militară le oferă tinerilor care vor să intre în sistem două lucruri simple, chestiuni pe care le spun de fiecare dată când mă întâlnesc cu ei: un loc de muncă sigur și un salariu decent. Să nu uităm că armata formează caractere iar cei care aleg acest drum nu trebuie să uite un singur lucru: nu vor fi dezamăgiți niciodată”, ne-a spus comandantul Biroului de Informare Recrutare Vrancea, colonelul George Niță.


După cum se poate vedea și din fotografii, tinerii sunt într-adevăr atrași de uniforma militară, de echipamentul soldaților. Însă nu este suficient. Cei care vor decide pentru opțiunile viitoare ale copiilor sunt, totuși, părinții. În curtea Școlii nr.10, un puști de nouă ani manevrează cu dexteritate un pistol mitralieră: „mă pricep la puști pentru că mă uit la multe filme cu soldați. Am învățat foarte, foarte multe și din jocurile pe calculator”. Îl întreb dacă ar vrea să devină soldat. „Daaa, mi se pare foarte tare să fii soldat”, zice. Dar soldații mai și mor, adaug eu. „Da, e foarte trist, dar mor eroi”, adaugă țâncul și se repede să ia o altă armă în mâini.


Matei și Ioana au 14 ani și îi leagă un lucru comun. Ambii au militari de carieră în familie și vor să devină „next generation of soldiers”. „Îmi plac armele și uniforma, dar vreau să devin militar pentru patrie și pentru tata, care este și el în armată. Eu vreau să fiu infanterist”, spune Matei aruncând priviri serioase din spatele ochelarilor.


Ioana pare timidă dar se vede de la o poștă că știe clar ce vrea să facă după terminarea gimnaziului: „la mine este o chestiune de familie. Bunicul a urmat cariera militară, tata este militar, iar pentru mine este mai mult decât o opțiune, este o problemă de onoare. Voi urma liceul militar și cred că mă va ajuta foarte mult în viitoarea mea carieră”.


Efortul Biroului Informare Recrutare pare să dea roade. Mulți elevi renunță la liceele și facultățile civile, mult mai lejere, pentru a îmbrăca haina militară și responsabilitățile ce decurg de aici. Închipuiți-vă că în timp ce un liceean de 17 ani se întâlnește seara cu prietena sa în parc, elevul militar trebuie să dea raportul.


Dacă lucrurile vor merge în acest sens, și așa se preconizează, nu ne putem gândi decât la o singură chestiune: nimic nu e mai sigur decât o slujbă la stat! Doar pe timpul lui Ceaușescu tinerii se înghesuiau să îmbrace uniforma, iar acum am ajuns la același punct, doar motivația diferă. În timp ce „la patron” se câștigă prost și nu ai siguranța zilei de mâine, iată că armata vine cu o contraofertă de nerefuzat: certitudinea locului de muncă, un salariu decent și o pensie asigurată, mai mult decât îndestulătoare.

 

Adauga comentariu