Spitalul Județean Vrancea „investește” patru milioane de euro pentru închirierea unor servicii medicale de specialitate. Anul și milionul de euroi, întrucât contractul se întinde pe o perioadă de patru ani!

Anul 2018. Spitalul Județean Vrancea pare depășit de situație sau nu mai are ce face cu banii publici. Optăm, totuși, pentru prima variantă, întrucât spitalul, în ciuda sumelor alocate anual, nu dă semne de oboseală când vine vorba de „înghițit” fonduri. Și măcar să se fi schimbat ceva! De data aceasta, instituția medicală este dispusă să cheltuie suma de patru milioane de euro, 19.056.664 de lei, pentru închirierea unor servicii medicale de specialitate.


Nu cu mult timp în urmă, Spitalul Județean „Sf.Pantelimon” din Focșani a anunțat pe SEAP disponibilitatea de a aloca o sumă uriașă pentru achiziția temporară a unor servicii prestate de „laboratoare medicale”. Acest lucru presupune „încheierea unui contract de prestări servicii în care prestatorul se va obliga să presteze servicii medicale (analize de laborator) și să funcționeze în spațiul pus la dispoziție de achizitor pentru care va plăti o chirie lunară”, se arată în anunț.


Până aici e destul de clar, nu? Criteriile de atribuire, în afară de cel mai bun raport calitate-preț, sunt date de termenul de eliberare al analizelor considerate urgente (cel mai scurt termen ofertat) și prețul ofertat pentru chirie. Acesta din urmă nu poate fi mai mic de 17 lei/metru pătrat/lună și cum suprafața dată spre închiriere are aproape 395 de metri pătrați, rezultă că firma care va câștiga licitația va plăti lunar spitalului cel puțin 6.700 de lei. Un fleac dacă te gândești la suma încasată!


Contractul va fi încheiat pe durat a patru ani, ceea ce înseamnă că firma câștigătoare va primi anual, în baza contractului, un milion de euro! La bănetul vehiculat este firesc să existe și anumite cerințe. Astfel, investigațiile se vor efectuta 24 de ore din 24, inclusiv sâmbăta, duminica și în timpul sărbătorilor legale. Rezultatele analizelor urgente vor fi eliberate în maximum două ore de la primirea probelor, iar celelalte în maximum șase ore, cu excepția celor din domeniul imunologiei, virusologiei, endocrinologiei și microbiologiei ce trebuie livrate în cel mult cinci zile. Evident că laboratorul își va asuma rezultatele testelor.


În ceea ce privește personalul, cel care va câștiga licitația ete obligat să garanteze că angajații sunt acreditați și că au competențele ori suprasepecializările în domeniul în care își desfășoară activitatea. Mai mult, „personalul medical poartă răspunderea actului medical efectuat în favoarea autorității contractante și în acest sens este obligatoriu ca acesta să fie asigurat de mall praxis”, este stipulat în caietul de sarcini.


Cerințele nu se opresc aici, însă nedumerirea noastră, poate îndreptățită, pornește de la faptul că după atâția ani spitalul din Focșani este incapabil să ofere servicii complete și de calitate. Și să nu spuneți că asta cu închirierea se practică și în țările vestice ori nordice, mult mai dezvoltate și civilizate decât România, că nu ține. Orice comparație între noi și „ceilalți” nu stă în picioare și nici în nivelul de trai sau conduită! Drept să spunem, ne ducea gândul și la ce s-ar fi putut face în spital cu patru milioane de coco...probabil destule, însă poate că instituția așteaptă vremuri mai bune, cu personal specializat angajat pe competențe, în noul spital promis de „vrânceanul tuturor românilor” (sic!). Însă probabil că până atunci omenirea va coloniza planeta Marte!

 

Adauga comentariu