„Spălătorescu' și Cîrpaciu'”, prima spălătorie de rufe din Focșani. Cu 15 lei îți speli și usuci hainele, plus că ți le poți și călca la fața locului, gratis

„Spălătorescu' și Cîrpaciu'” are de acum două luni de când a apărut în Focșani. E o afacere în premieră în municipiu, diferită de ceea ce oferă în acest moment piața în materie de spălat „domestic”. Nu este curățătoria clasică, unde mergem și lăsăm la spălat diferite obiecte de îmbrăcăminte, pături sau pilote, ci este aproape de ceea ce vedem în filmele americane. La „Spălătorescu' și Cîrpaciu'” poți aduce ce și câte obiecte vestimentare vrei, precum și pături, lenjerii sau alte lucruri care trebuie spălate, iar toată „afacerea” costă 15 lei: 10 lei două jetoane necesare funcționării mașinii de spălat în care încap 10 kilograme de rufe, plus alți 5 lei jetonul pentru uscător. O altă noutate este și faptul că la „Spălătorescu' și Cîrpaciu'” clienții își pot călca rufele scoase din mașină, gratis.

Însă, atunci când intri pe ușă la „Spălătorescu' și Cîrpaciu'”, observi că nu e o locație așa cum te-ai aștepta. Clienții au fie opțiunea de a lăsa rufele la spălat cât își fac diverse comisioane, fie pot aștepta în spațiul din anticameră citind o carte sau uitându-se la televizor. Mai mult decât atât, pot face și o mică tură de shopping. În spațiul de la intrare sunt expuse produse vestimentare și parfumuri la prețuri extrem de scăzute. Nu din cauză că nu ar fi de calitate, ci pentru că ideea nu este ca businessul să devină strict comercial, ci doar pentru a da și alte opțiuni clienților.

Despre aceasta și multe altele ne-a povestit Andrei Plăcintă, consilierul antreprenorial al afacerii. Afacerea este deschisă prin Start-up Plus, proiect câștigat de Sorste, care a și găsit și instruit grupul țintă de viitori antreprenori în toată Regiunea de Sud-Est. Din sutele de oameni din regiune care au făcut cursuri pe competență antreprenorială în cadrul acestui proiect „mamă”, câteva zeci de gălățeni, brăileni sau vrânceni au mers mai departe cu ideile lor și au primit fonduri pentru mici afaceri. Iar ceea ce se voia la început să fie o curățătorie clasică în Vrancea, s-a transformat în „Spălătorescu' și Cîrpaciu'”.

Cu Andrei Plăcintă mi-am dat întâlnire chiar la spălătorie, care este amplasată în Cartierul Sud din municipiu, pe Bulevardul București. Un loc pe care îl găsești ușor, un vad bun, de altfel. Și, chiar dacă nu mă așteptam ca la ora aceea să fie clienți - abia se deschisese de o oră când am ajuns eu - toate cele trei mașini de spălat funcționau la turație maximă.

De la începutul lunii decembrie, cea care deține afacerea - Niculina Păroiu, și-a luat inima în dinți și a pus la ușa de pe Bulevardul București semnul cu „am deschis”. „Spălătorescu' și Cârpaciu'” a prins la public - dacă putem spune așa, iar clienții sunt de toate vârstele.

Știri de Focșani: Nu știu cum să îi zic... spălătorie casnică, domestică?

Andrei Plăcintă: Nu există termen în limba română pentru „landromat”. Adică noi îi zicem spălătorie cu jetoane, dar lumea își imaginează că e pentru mașini. Deci ar fi spălătorie de rufe, auto-spălătorie, în sensul că îți speli singuri. Noi așa îi zicem, spălătorie de rufe.

În Vrancea nu mai există nicio spălătorie de acest tip. Da, sunt în România, iar inițial Nușa (Niculina Păroiu - n.r.) chiar a vrut să ia o franciză. Sunt cei de la Easywash, care au mai multe landromate deschise, răspândite în țară. Au în București mai multe, dar și în Timișoara, Iași și în zone studențești. Eu știam de ei, am folosit Easywash, chiar au aceleași aparate pe care le avem și noi aici. Și în Galați este deschis RapidWash, cu aceleași aparate.

În mod firesc, astfel de spălătorii sunt fie în orașe mari, fie în centre studențești. Iar Focșaniul nu e nici oraș mare și nici zonă studențească... Cu toate acestea, ei (Easywash- n.r.) erau dispuși să fie o franciză aici, în Focșani. Însă costurile treceau cu mult peste bugetul nostru, plus taxa pe care o percepeau, care este stabilită în funcție de cifra de afaceri. Destul de mult, așa că am mers cu Nușa și am căutat aparate, furnizori. Așa le-am luat: furnizorul a fost român, dar le-am adus din Franța, iar ele sunt făcute în America.

Știri de Focșani: Oamenii vin cu detergentul lor?

Andrei Plăcintă: Da, ca noi să fi vândut detergent vrac interveneau tot felul de alte autorizații. Așa, fiecare vine cu ce spală acasă.

Știri de Focșani: Adică exact ca ce vedem noi în filmele americane.

Andrei Plăcintă: Da, cumva, dar noi avem un feeling mai european, mai cald. Ai văzut că acelea au un aspect mai industrial, intri ca într-o grotă.

Ne-a ajutat și că acesta a fost sediu de bancă și deja era cosmetizat, nu a fost nevoie de mari schimbări. Proprietarul a montat o centrală, a suplimentat și căldura, vezi că aici e bine, nu e nici cald nici rece, poți sta fără probleme într-un tricou sau în mânecă scurtă.

Știri de Focșani: Cam cât durează un program de spălare?

Andrei Plăcintă: În jur de jumătate de oră, adică avem și un program de aproape 50 de minute, în funcție de pete. Alegi intensitatea din cele trei, și temperatura - din cele șase. Uscarea durează jumătate de oră. Clienții vin și le lasă aici, iar Magda le poate scoate când sunt gata spălate și să le bage la uscat. Iar oamenii merg la piața mică să facă cumpărături sau își plătesc facturi, iar între timp totul e gata și pot veni să își ia rufele.

Jetoniera este pe bancnote și pe contacless. Poți cu telefonul - dacă ai aplicația, atingi și îți dă jetonul. Pentru că de multe ori e o problemă și cu măruntul. Un jeton este cinci lei, iar pentru o spălare e nevoie de două jetoane. Ca un total, e 10 lei spălarea și 5 lei uscarea.

Toate au fost colantate, instrucțiunile sunt foarte clare, ca să fie cât mai ușor pentru clienți. Dar e și Magda aici, care îi poate ajuta. Mașinile sunt de calitate, o coloană e 5.000 de euro. Teoretic poți să le separi, dar noi le-am luat așa.

Știri de Focșani: De ce tocmai trei mașini de spălat?

Andrei PlăcintăDupă buget - o dată, iar a doua limitare a fost curentul disponibil. Pe acest spațiu, norocul a fost de Zanfir, mă rog, fostul Zanfir de lângă. Pentru că ei când au deschis aici au cerut de la Electrica un racord mult mai mare. O mașină din aceasta consumă 5,5 kw, deci avem din prima mai mult consum față de un magazinaș obișnuit.

Și au nevoie și de 3,80, efectiv ne trebuie un cablu gros. Ca la o stradă, ai nevoie de mai multe benzi... astfel încât cablul să nu ia foc de la suprasolicitare. De aceea noi am avut noroc că era deja un racord, doar că au venit cei de la Electrica și au mai schimbat niște siguranțe și au făcut un panou separat pentru toate, cu o instalație electrică separată. Acum, cum este locația aceasta, ar mai permite încă o coloană (mașină de spălat+uscător - n.r.). Dacă am vrea să mai punem 10 coloane, ar trebui ca de pe undeva de la stadion să fie săpată toată strada, trotuare, adică să schimbi tot. Și nu ți-ar da nimeni autorizație. Și până la urmă nici nu cred că merită, mai degrabă îți faci în o altă locație. Concluzia e că aceasta e cea mai mare limitare, și așa am ales să funcționăm cu trei coloane.

Ca să deschidem această spălătorie, trebuiau îndeplinite mai multe condiții. Obligatoriu este nevoie de minim doi angajați, un spațiu de funcționare - fie că îl ai, fie că îl închiriezi, și echipamente. Din suma totală, de 144 de mii de lei, tu poți folosi integral pentru echipamente, chirie și să plătești oamenii și consumabile. Fie - dacă ai un aport al tău, spre exemplu spațiul propriu și nu mai plătești chirie, atunci poți investi mai mult în echipament. Dar toate trebuie incluse de la început în proiect

Știri de Focșani: Asta înseamnă plan de afaceri până la urmă

Andrei Plăcintă: Exact, nu poți altfel. Bugetele sunt foarte stricte și trebuie să te ții de planul de afaceri. Tipul acesta de business îl poți face fără oameni. Și toate celelalte spălătorii din țară de acest fel sunt fără oameni. Dar noi, cum avem acest proiect, suntem obligați să avem doi angajați. Și atunci avem un croitor și pe Magda, care e mereu aici. Noi inițial am vrut să avem aici și serviciile de croitorie, în acest spațiu. Am vrut să punem mașina de cusut aici, dar era o nebunie, era prea aglomerat. Și atunci serviciul de croitorie l-am mutat în altă parte.

Știri de Focșani: Bine, și mașina de aici?

Andrei Plăcintă: Mașina este de decor. O mașină în cinci fire, de surfilat. Ea este funcțională, dar e pur decor, pentru a arăta că se fac servicii de croitorie. Nu se fac aici din cauza spațiului. Deși ar fi avut loc aici, ar fi avut un aspect îmbâcsit.

Știri de Focșani: Dar practic voi nu aveți aici doar spălătorie

Andrei Plăcintă: Mai vindem câteva haine, dar și parfumuri arăbești, uleiuri. Acestea din urmă sunt din Dubai și sunt de calitate, la prețuri foarte bune, care pornesc de la 120 de lei. Sunt luate direct de la producători, din fabrică. Probabil dacă le vinzi într-un mall se adaugă alte costuri, dar noi ne-am permis să avem un preț decent, adaosul a fost mic pentru că nu vrem să ne axăm pe vânzarea de parfumuri, ci doar să fie atractiv pentru clienți. Plus că sunt luate în regim de consignație, plătim pe măsura vânzării. 

Și mai avem serviciile de croitorie, însă acestea le externalizăm. Dar noi, ca să primi următoarea tranșă, depindem de cifra de afaceri de la spălătorie. Ce avem aici în plus, de exemplu aparatul de cafea, e pentru a face spațiul cât mai atractiv și prietenos pentru clienți. Repet, nu vrem să facem un business din vândut haine sau parfumuri.

Ce mai avem aici este masa de călcat, unde clienții își pot călca hainele, fără bani. Să zicem că ai o perdea pe care ai spălat-o, ți-o usuci, dar vrei să rămână un pic jilavă, pentru că dacă se boțește e greu de călcat. Și atunci, decât să o îndeși în sacoșă și să o boțești și mai rău, o poți călca aici. Iar totul este fără niciun cost. Dacă clientul a spălat sau poate acasă nu are o masă de călcat robustă, poate călca aici fără probleme.

Avem și acest spațiu cu canapea, masă, asta am și dorit, să fie ca o sufragerie. Poți să vii și cât aștepți citești o carte, mănânci o bomboană, bei o apă sau o cafea. Avem și wifi aici. Și e liniște, stai pe telefon, citești ceva... ca un moment de relaxare.

Știri de Focșani: De ce tocmai în Sud?

Andrei Plăcintă: Aici e un vad bun, cred, ca zonă de aglomerare urbană. Uite, în centru poate nici nu găsești loc de parcare, dacă e să vii să îți speli haine. Aici e parcarea aproape, ai unde să îți lași mașina. Și este ieftin, doar un leu cincizeci. Pentru că, vezi, deja devine complicat să parchezi în Focșani, nu ai unde, îți lași mașina cine știe pe unde și îți iei amendă... Eu am parcat acum tot acolo, am plătit cu aplicația.

Cred că va fi cu atât mai atractiv pentru clienți acum, de Paște, când vine sezonul cald și au de spălat lucrurile de iarnă. Știm cu toții situația, sunt apartamente fără balcon și îți usuci rufele prin casă, se face umiditate, există riscul de mucegai. Sau hainele prind miros.. Și atunci îți convine: vii la noi, arunci un sac acolo în mașină și gata.

Comentarii

Vali Crintea

08.02.2020 14:33

Bună ideea. Am o vecina care dorea sa deschidă asa ceva..

Soso

08.02.2020 20:42

As vrea sa stu unde pe str unirii în sud. Sunt interesat. De abia aștept sa vad cum funcționează treaba asta.

Adauga comentariu