Societatea lui Constantin Gîrboiu își scoate terenurile la vânzare. În 2006, Gîrboiu vindea mii de hectare unui controversat om de afaceri din București

Mera Com International, societate aflată în spatele cunoscutei Crame Gîrboiu, își scoate proprietățile la vânzare. Anunțurile - toate pentru imobile din Vânători, au apărut pe site-ul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, dat fiind că este vorba despre terenuri agricole cu suprafețe mai mari de 30 hectare. Aparent însă, societatea o duce bine, cel puțin după ultimele raportări, cele din 2016. Mai mult decât atât, activele imobilizate au atins cea mai mare sumă în 2016 - aici sunt incluse și imobilizarile corporale, respectiv bunurile cu conținut material utilizate de societate în procesul de producție de bunuri sau prestare de servicii (terenuri și construcții, mașini, utilaje, mijloace de transport etc).

Suma totală pe care Mera Com speră să o obțină din valorificarea terenurilor este de peste 600.000 de euro. Toate terenurile sunt extravilane: 50 hectare, vândute la o valoare de 1.164.000 lei, 41,90 hectare - la prețul de 975.432 lei, și 30,10 hectare, la prețul de 700.728 lei.

 

Pe lângă acestea, familia Gîrboiu vinde o altă proprietate, „pe persoană fizică” în apropierea celor deținute pe firmă. Este vorba despre un teren de 34,85 hectare - 1.327.610 lei.

Familia Gîrboiu este latifundiară dintr-un motiv simplu: de-a lungul timpului, Gîrboiu a făcut pe procuratorul, și astfel a obținut în instanță terenuri în zone bune. Ba chiar a și dat cu subsemnatul în fața procurorilor la un moment dat, dar în Vrancea lucrurile sunt în general în regulă. Mereu.

Afaceri profitabile

Aceasta nu este prima dată când Mera Com își vinde proprietățile. În 2006, societatea administrată de Constantin Gîrboiu înstrăina alte terenuri arabile, situate în extravilanul comunei Vânători, către un cunoscut om de afaceri: Florin Gheorghe Caspruf. Numele lui Caspruf apare în dosarul de corupție din jurul corporației americane Microsoft și a deținut de-a lungul timpului mai multe societăți cu afaceri controversate. La vremea când bătuse palma cu Gîrboiu, Caspruf apărea ca acționar al firmei Merra Internațional 2006 din Focșani. Potrivit unor înregistrări oficiale, terenurile cumpărate de Caspruf au avut rolul de a majora capitalul social al societății de la 3.277.830 lei la 3.540.610 lei (aici adăugându-se și alte terenuri cumpărate de familia Caspruf).

Aplicat, era vorba despre terenuri aflate în Vânători, pe aceeași tarla - 113, și aceeași parcelă - 767: 90.000 mp, 14.818 mp, 19.700 mp, 16.400 mp, 13.100 mp, 25.000 mp, 55.000 mp, cotă de 3/4 dintr-un teren în suprafață de 20.000 mp și 13.100 mp. Terenurile fuseseră evaluate în noiembrie 2006 la suma de 180.363 lei.

Decizia recentă de a înstrăina terenurile - aflate totuși într-o zonă bună, este ciudată. În 2016, societatea administrată de Constantin Gîrboiu - care este și unic asociat, avea declarate 6 sedii secundare: în Ilfov, Vrancea și Brașov, chiar dacă cifra de afaceri, comparativ cu profitul ar putea da de bănuit. 

Potrivit ultimelor modificări înregistrate la Registrul Comerțului, societatea Mera Com și-a extins obiectului de activitate în decembrie 2016, cu mai multe domenii: hoteluri și alte facilități de cazare similare, facilități de cazare pentru vacanțe și perioade de scurtă durată, parcuri pentru rulote, campinguri și tabere, alte servicii de cazare, dar și restaurante. La Mera Com au fost schimbări destul de dese în ceea ce privește acționariatul și identitatea administratorului. Cu o lună înainte, Gîrboiu cumpărase de la fiica sa - Livia-Silvia, toate părțile sociale din societate, și de atunci a devenit asociat unic. Livia-Silvia Gîrboiu fusese pentru o scurtă perioadă asociat unic la Mera Com, iar în 2014 își numise tatăl în funcția de administrator, pe o perioadă de 50 de ani.

Anterior, în același an, situația fusese una inversă: Constantin luase o decizie prin care își numea fiica administrator pe o perioadă de 50 de ani. Nici 50 de ani nu mai sunt ce au fost! Mai ales că, cu aceeași ocazie, se retrăsese din acționariat și își primise fiica în societate. În 2011, Constantin Gîrboiu era unicul acționar, iar firma era reprezentată de Nela Gîrboiu. La acea dată, societatea avea la domenii de activitate și testarea și analizele tehnice. Potrivit unui act adițional din 2008, domeniul privind activitățile de jocuri de noroc și pariuri fusese radiat, obiectul de activitate modificându-se la cultivarea cerealelor (exclusiv orez), plantelor leguminoase și a plantelor producătoare de semințe oleaginoase, în timp ce alte activități pe care le putea desfășura societatea erau extracția pietrișului și nisipului; extracția argilei și caolinului; fabricarea betonului; lucrări de construcție a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale; lucrări de pregătire a terenului, dar și import-export cu produsele prevăzute în obiectul de activitate.

Adauga comentariu