Soarta locatarilor din strada Tișiței a fost tranșată de autorități: „Trebuie să se ajute singuri!”

Revenim astăzi cu noi amănunte legate de situația cetățenilor care locuiesc în Cartierul Doaga din Mărășești. Reamintim că locatarii de pe strada Tișiței se află în imposibilitate de a folosi apa de la baie sau bucătărie din cauza faptului că sistemul de canalizare este colmatat, și toate mizeriile defulează în apartamente. Ieri am încercat să lămurim situația însă nu prea am avut succes, cu excepia stimabilului de la ILGO Mărășești. Astăzi a fost o zi bună, întrucât am reușit să obținem părerile avizate ale directorului CUP, Gheorghe Vasilescu, și viceprimarului localității, Cătălin Arghire.


Pe directorul Companiei de Utilități Publice l-am contactat după ce locatarii din Cartierul Doaga ne-au spus că, în disperare de cauză, au apelat la serviciile CUP. De acolo li s-a transmis că instituția în cauză nu se poate ocupa de problema lor.


„Cartierul Doaga nu intră în sfera noastră de competență. Cel puțin la acest moment. Urmează să începem niște investiții pe Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), de reabilitare a sistemului de apă și canalizare. Nu îi putem prelua acum pentru că acolo nu există nimic.  Deja lucrările sunt licitate, s-au contractat, urmează ca din cel de al doilea trimestru să înceapă lucrările care vor dura un an și jumătate, doi, depinde de constructor”, ne-a declarat șeful CUP, inginerul Gheorghe Vasilescu.


Sfatul directorului CUP pentru cetățenii din strada Tișiței a fost ca aceștia să se asocieze, să strângă bani și să plătească specialiști care să le rezolve problema. „Să se chivernisească, să se strângă, să facă asociație de proprietari și să-și rezolve problema”, a mai adăugat Gheorghe Vasilescu.


Viceprimarul orașului Mărășești, Cătălin Arghire, este ceva mai furios. El ne spune că cetățenii nu numai că nu vor să se asocieze, dar nu plătesc abonament la apă și gunoi, așteptând totul gratis de la primărie. Ceea ce, spun oamenii, este adevărat în parte, întrucât ei au mai plătit din buzunarul propriu serviciile de vidanjare. Mai mult, viceprimarul ne-a spus că nu are oameni specializați în instalații sanitare, ceea ce îl împiedică să inervină.


„Li s-a explicat că sunt proprietari, că trebuie să se constituie într-o asociație și să acționeze în interesul lor. Ori oamenii nu vor, efectiv, să facă asta. Din oamenii pe care îi am la primărie nu este nici unul calificat ca instalator și nu pot să intru pe instalație sanitară să asigur o scurgere sau mai știu eu ce... S-a vidanjat, atâta cât s-a putut, mai departe vorbim de probleme tehnice, de instalație sanitară. Să meargă la CUP, contra cost, că sunt proprietari și trebuie să-și facă singuri reparația”, a bombănit viceprimarul Cătălin Arghire.


Așa că situația este destul de clară pentru oamenii din blocurile aflate în Cartierul Doaga, din strada Tișiței. Trebuie să se asocieze, să cheme instalatori și servicii specializate și să-și rezolve problema. Ei nu trebuie să-și mai pună baza în autorități, întrucât, așa cum s-a văzut, nimeni nu-i poate ajuta (sau nu vrea). Mai mult, dacă finalizarea lucrărilor de reabilitare a sistemului de canalizare îi va găsi neasociați, există posibilitatea să nu fie racordați. Cel puțin așa flutura pisica viceprimarul Arghire. Practic, la Mărășești funcționează zicala „Ajută-te singur”, și n-ar fi rău să i se reamintească asta și primarului Chitic la alegerile din 2020. Asta, dacă are treabă prin oraș.

 

 

Adauga comentariu