Siturile arheologice din Vrancea în atenția autorităților locale!

Specialiștii Direcției pentru Cultură Vrancea și reprezentanți ai Primăriei Focșani au amplasat panoul de semnalizare a sitului arheologic „Așezarea de la Focșani, punct Bariera Cotești”, sit înscris în Lista Monumentelor Istorice.


„Amplasarea însemnului distinctiv care atestă calitatea de monument istoric este instituită ca obligație legală a autorităților locale și se realizează de către reprezentanții primăriilor la solicitarea și sub controlul DirecțieiJudețene pentru Cultură Vrancea”, se arată într-un comunicat al instituției.


Cu ocazia unor lucrări efectuate pentru realizarea unei fundații, în punctul Bariera Cotești au fost descoperite urmele unei locuințe ce datează din neoliticul timpuriu (acum 12.000 de ani). S-a dovedit că era vorba de un bordei în care au fost găsite unelte din piatră și fragmente de ceramică.


Semnalizarea sitului arheologic de la Bariera Cotești aduce Primăria Focșani în rândul celor trei administrații locale – Fitionești, Bârsești și Odobești – care au asigurat deja până acum semnul distinctiv ce semnalizează siturile arheologice. Este vorba de situl de la Mănăstioara, punct Cetățuia (Fitionești), necropola tumulară de incinerație (Bârsești) și punctele Cetățuia și Antoniu (Odobești).


În perioada următoare vor fi semnalizate locații aflate pe raza a patru comune și un oraș din județul Vrancea: „Așezarea” de la Jariștea, situl de la Negrilești, situl arheologic de la Pădureni (Mărășești), „Așezarea” de la Bordești și situl din Coroteni, comuna Slobozia Bradului.


Potrivit Direcției pentru Cultură Vrancea, în județul nostru au fost semnalizate până în acest moment 150 de monumente istorice din totalul de 427 de obiective înscrise în Lista Monumentelor Istorice.

 

Adauga comentariu