Sistemul modern de irigații al orașului Focșani mai aproape cu 150.000 de euro de realizare

Prin vara anului trecut vă aduceam în atenție un proiect magnific gândit de administrația actuală a orașului: un gigantic sistem de irigații subteran care să stropească spațiile verzi aflate pe arterele principale ale orașului nostru. Ei bine, primăria, prin Direcția de Dezvoltare Servicii Publice, caută să achiziționeze așa numitele „instalații automate de udat spații verzi”.


Dacă ne aducem bine aminte, investiția necesară pentru realizarea sistemului de irigații  era estimată la 662.694 lei, echivalentul a 142.478 de euro. Lucru curios deoarece Direcția de Dezvoltare se arată disponibilă să cheltuiască acum pe sistemele inteligente de udat 1.521.858 lei fără TVA, adică 326.340 de euro. Se pare că în ultima jumătate de an proiectul s-a umflat ca aluatul pe cuptor și și-a dublat volumul!


Vă reamintim că minunatul sistem, cu toate elementele de contorizare aferente, va deservi 11 spații verzi aflate în intersecțiile orașului și în anumite sensuri giratorii. Acesta va fi branșat la rețeaua de alimentare cu apă a orașului, ceea ce înseamnă că factura primăriei la apă își va schimba înfățișarea. Poate în bine, cine știe, având în vedere că instalațiile moderne sunt programate electronic iar spațiile verzi vor fi udate prin picurare.


Printre cele 11 obiective unde vor fi amplasate minunatele sisteme se numără spațiile verzi din sensurile giratorii amplasate pe Strada Brăilei, bulevardele Republicii, Independenței, Gării și București. În raportul privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici se arată că asigurarea unui spațiu verde corespunzătoar necesită între 28 și 30 de udări, în perioada de vegetație, cantitatea de apă consumată (și plătită la CUP din bugetul local, am adăuga noi) este de 12.840 metri cubi anual. Asta ar face cam de patru ori volumul bazinului olimpic de la Oradea.
 

 

Adauga comentariu