Șeful CUP numără localitățile fără apă. Soluția: primăriile să acceseze fonduri. „Sunt complementare programelor noastre, ar ajuta localitatea să se conformeze la angajamentele României și s-ar asigura condiții cetățenilor într-un timp mai scurt”

Nemulțumirile vrâncenilor legate de furnizarea apei în gospodării și replica automată a primăriilor: CUP răspunde, l-au făcut pe directorul instituției să vină astăzi să explice că de fapt vina nu e nici a lor. Gheorghe Vasilescu a subliniat că motivele care stau la baza lipsei de apă în unele localități sunt multiple. Ba instalațiile vechi, ba oamenii hapsâni care consumă apă mai mult decât vecinii lor, ba calitatea îndoielnică a apei care a dus la închiderea unor puțuri. Însă a asigurat că totul va fi bine.

„Avem 32 de localități din Vrancea și una din Galați, Nămoloasa, localități unde operăm serviciile de apă și canalizare... canalizare acolo unde urmează. La momentul preluării au fost identificate o serie întreagă de aspecte ale sistemelor existente, de necorespundere. Și tehnică și calitativă. Aceste aspecte au fost consemnate în procesele verbale de predare primire cu anumite termene de respectare a fi îndeplinite de către deținătorii de rețele, respectiv UAT-urile. Problemele tehnice se refereau la incapacitatea sistemelor de a deservi satisfăcător cetățenii de pe raza localităților respective, realizarea incorectă a unor trasee, rețele de apă, lipsă de cămine, o serie întreagă de echipamente și calitatea slabă a apei. Când am preluat sistemul, deja lucrurile s-au schimbat radical pentru că nu puteai furniza apă care să nu corespundă din punct de vedere al indicatorilor de calitate. Noi facem aceste analize așa cum prevede legislația”, a spus Gheorghe Vasilescu.

Cât despre efectuarea de lucrări, nicio grijă. Un pic mai e până la finalizare, numai că a durat mult cu... studiile de fezabilitate.

„Noi am început programele de investiții încă din 1996, am rezolvat problema apei pe teritoriul municipiului Focșani, la Panciu, la Odobești. Acum nu au nicio problemă și lucrurile sunt în regulă. S-au reabilitat și rețelele de canalizare, stațiile de epurare. Se știe foarte bine că programele cu fonduri europene au o durată lungă de pregătire și de punere în practică. Până la semnarea programului de finanțare, până la aprobarea aplicației trec doi, trei ani. Apoi apare perioada de licitații care a durat între un an, un an și jumătate și încă mai avem în licitație un contract. Deci e o perioadă lungă de pregătire a acestor proiecte cu fonduri europene. Deja am început și sunt în curs de începere lucrări importante pe zona rurală.

Unii vor ca după ce a preluat CUP, să se termine lucrările într-un timp cât rapid, a doua zi. Nu se poate. Sunt investiții care se derulează în timp îndelungat. Au o perioadă de la momentul încheierii contractului cu antreprenorul câștigător, au o perioadă de proiectare, mai bine de jumătate de ani și după aceea trec la execuția lor. Nu se pot apuca imediat, pentru că lucrările sunt în proiectare, nu sunt proiecte dinainte făcute, ci doar studii de fezabilitate care au fost acceptate de Bruxelles și finanțate”, a explicat directorul CUP.

Una din soluțiile „rapide” recomandate de Vasilescu e aceea ca primăriile unde contractul a fost delegat către CUP să nu aștepte: să acceseze fonduri pentru a efectua lucrări în paralel!

„Concomitent cu acest program, toate UAT-urile pot, dacă sunt interesate, să își asigure în acest răstimp și după, atât rețele pe teritoriul comunei, cât și sisteme de alimentare cu apă care să nu le creeze probleme. Pot face investiții în paralel, pentru că toate investițiile, inclusiv cele pe care le facem noi, sunt lucrări și mijloace fixe de domeniu public, vor aparține după finalizarea lor UAT-urilor respective, nu intră în patrimoniul nostru. Noi facem doar administrarea, gestionarea și exploatarea acestor sisteme de alimentare cu apă și canalizare. Oricând, în orice moment, sunt programe specifice de a fi accesate de autorități publice locale din zona rurală. Ele sunt complementare programelor noastre, lucru care ar ajuta localitatea să se conformeze la angajamentele României mai repede și în felul acesta s-ar asigura condiții cetățenilor într-un timp mai scurt”, e de părere directorul CUP.

În continuare sunt și vor fi localități din județ unde apa va fi dată cu porția spre deloc, însă directorul CUP spune că această situație este așa de câțiva ani, iar problemele sunt cunoscute. Mai mult decât atât, acesta a asigurat că se merge aproape din poartă în poartă cu apa din cisternă pentru ca vrâncenii să nu sufere.

„Furnizarea apei se face cu program. Și acum și în continuare, dacă se menține consumul acesta mare pe perioada călduroasă sau extrem de călduroasă. Asta ne dorim și noi, asigurarea apei calitative 24 din 24. Dar nu se pot realiza aceste deziderate fără investiții de amploare”, a atras atenția Gheorghe Vasilescu.

 

 

Adauga comentariu