Se anunță „un cutremur”? Mai mulți absolvenți de drept cer invalidarea examenului pentru notarii stagiari. Liviu-Bogdan Ciucă: „Am cunoștință că există petiții, dar ele sunt la comisia de contestații”

Concursul pentru dobândirea calității de notar stagiar, organizat pe 21 februarie, este contestat de mai mulți candidați, care cer invalidarea acestuia. În acest moment, mai mulți candidați au adresat petiții către președintele comisiei de examinare și examenului – Liviu Bogdan Ciucă, prin care îi semnalează neregulile din timpul concursului. Mai mult decât atât, problemele au fost semnalate si forurilor de conducere din Uniunea Națională a Notarilor Publici, Institutul Notarial Român și Ministerului Justiției. Un precedent în acest sens există. În 2012, pe când concursul se organiza pe centre, la Timișoara a fost invalidat examenul și s-a dispus reluarea acestuia.

Mai mult decât atât, anul acesta se solicită „revizuirea Regulamentului pentru organizarea și desfășurarea examenului sau concursului pentru dobândirea calității de notar stagiar, cu privire la natura conflictuală a dispozițiilor acestuia; organizarea pe cheltuiala Institutului Notarial Român a unui nou examen sau concurs cu respectarea prevederilor legale din Regulamentul examenului sau concursului aprobat la acel moment, prin ordin al Ministrului Justiției, ținându-se cont de principiul echității și transparenței pe tot cuprinsul atât a examenului sau concursului cât și în ceea ce privește dispozițiile Regulamentului de examen sau concurs, sau înapoierea sumei de 3500 lei prin predare personală - virament bancar, cât și sancționarea membrilor comisiei disciplinar, contravențional și penal”.

Neregulile semnalate de această dată au mai multe ramificații, potrivit petițiilor: aspecte organizatorice, aspecte ce țin de foaia de examen, dar și aspecte ce țin de barem. Pe scurt, se dorește ca cei în drept să propună „Consiliului Uniunii Naționale a Notarilor Publici din România, denumit în continuare Consiliul Uniunii,  invalidarea examenului sau concursului  conform articolului 21 alineat 1 din  Regulamentul pentru organizarea și desfășurarea examenului sau concursului pentru dobândirea calității de notar stagiar și organizarea unui nou examen sau concurs”.

Liviu Bogdan Ciucă ne-a confirmat existența petițiilor, însă a arătat că nu sunt de competența sa. „Am cunoștință că există petiții, dar ele sunt la comisia de contestații, nu mă ocup eu de ele. Există o comisie de contestații, înființată special în acest scop. Sunt două tipuri de contestații, iar noi ne aflăm în această procedură, care va mai dura câteva zile, conform calendarului de concurs. Orice candidat care este nemulțumit se poate adresa comisiei de contestații”, a declarat pentru stiridefocsani.ro Liviu Ciucă. Pe de altă parte, răspunsurile de la Uniunea Notarilor au început să sosească

Problemele semnalate

În memorii, candidații spun că nereguli au fost încă de la început. „Foaia cuprinzând numele candidatului se afla pe o pagină diferită de cea pe care se aflau răspunsurile la grile, ceea ce putea facilita desprinderea acestora. S-a permis accesul în sala de concurs a candidaților cu genți de mână, telefoane mobile și alte surse de informare. Din proprie inițiativă unii candidați și-au lăsat telefoanele mobile pe o masă aflată în interiorul sălii de examen sau concurs, acestea fiind pornite majoritatea și adeseori verificate de către posesorii de drept.

Accesul candidaților în sala de examen sau de concurs a fost făcut fără solicitarea vreunui act de identitate sau pașaport din partea persoanelor care au asigurat accesul în sala de examen sau concurs. Singura identificare a candidaților în baza actului de identitate sau pașaportului a fost făcută la accesul în clădire și nu la accesul în sala de examen, așa cum în mod expres articolul 11 alineat 1 din Regulament prevede.

De la ora 9:00, când a fost extras setul de subiecte, și până la orele 10:30 - 11:00, când a început efectiv concursul, deși toți candidații aveau foile de examen sau concurs deja sigilate de către membrii Comisiei, în toate sălile de concurs a fost permisă ridicarea candidaților de pe scaune și părăsirea sălilor de examen sau concurs, nesupravegheați, cu încălcarea articolului 11 alineat 1 care prevede expres interdicția de părăsire a sălii sub sancțiunea predării lucrării, mai ales dacă aceasta este deja sigilată.
 

Au fost încălcate dispozițiile articolului 12 alineat 3 din Regulament – „Lipirea colțului din dreapta al primei file a lucrării se poate face pe toată durata examenului sau concursului, dar nu mai târziu de predarea lucrării”. Fac precizarea că acest articol a fost încălcat, deoarece lipirea colțului din dreapta al primei file a fost efectuată  încă dinaintea începerii examenului sau concursului, respectiv a timpului efectiv alocat în vederea rezolvării subiectelor de concurs. La predarea lucrărilor, Comisia nu a mai avut cum să verifice dacă datele de identificare ale candidaților sunt vizibile deoarece lucrările au fost sigilate înainte de îmceperea exameului cu cel puțin o oră”, se arată într-una dintre petiții.

 

Comentarii

Anonim

26.02.2018 18:23

Contestatiile vin de la cei care nu isi asuma esecul.. Examenul a fost extrem de profesionist organizat. Inainte de a preda telefonul nu aveam deloc semnal, existand numeroase aparate de bruiaj. Momentul desfacerii plicului cu subiecte a fost filmat, plus multe multe alte masuri de siguranta. Si asta o spune un candidat care a picat, deci haideti sa invatam si sa nu ne plangem de fantome care nu exista. Sa ne asumam rezultatele, si cu mai multa munca sigur vom reusi!

Adauga comentariu