Școala nr. 7 din Focșani cu... „Cărțile pe față”

Am putea spune că în Școala Gimnazială nr.7 din Focșani se derulează un proiect unic în felul său. Însoțită și ajutată de copii, bibliotecara Mirela Hanganu a luat pe umerii săi o parte din dificila povară de a stimula apetitul pentru citit în rândul copiilor și adulților. A reușit acest lucru prin intermediul unei campanii inedite, a uni proiect, de fapt, în care au fost angrenați cei mai dedicați voluntari: elevii școlii. În fapt, scopul acestei campanii este promovarea lecturii în cele mai neconvenționale moduri.

Mi se pare normal ca în ziua de astăzi copiii să fie provocați să citească oriunde. Este un proiect care are deja sorți de izbândă la nivelul școlii noastre, și asta transpare prin faptul că multe cadre didactice comandă cărți deoarece sunt solicitate de celevi și, deasemenea, se vede o frecvență mai mare la bibliotecă. De la acest proiect am realizat altele cum a fost ce dedicat poetului Dumitru Pricop... mergem pe această linie a încurajării cititului, a încurajării poeziei”, ne-a spus directorul școlii, Sebastian Burlan.

Proiectul a pornit în urmă cu 5 ani, în vacanța de vară, atunci când bibliotecara căuta idei pentru activități în cadrul bibliotecii școlare. Din întâmplare a găsit o știre din orașul Cluj-Napoca desprea amenajarea unei biblioteci într-un service auto. Mirela Hanganu a intrat în legătură cu inițiatorul proiectului, Victor Miron, și a preluat ideea, adaptând-o la nevoile instituției școlare.

Practic, pe holul școlii a fost așezat un geamantan plin cu cărți donate de majoritatea cadrelor didactice, iar copiii au fost îndemnați să ia cu încredere câte un volum din valiză, să-l lectureze și să-și schimbe profilul de Facebook. Ideea a prins foarte bine așa că au urmat mai multe activități de acest gen. S-au dus într-un loc unde chiuleau liceenii și au realizat o bibliotecă ad-hoc, s-au împărțit cărți pe stradă, în gară și în diverse centre.

De exemplu, într-un supermarket din Focșani s-au puscărți în niște borcane mai mari care purtau inscripția „bucate pentru suflet”. În așa fel, fiecare cumpărător își putea alege câte o carte pe care să o citească fără să mai treacă pe la bibliotecă.

Dacă anul trecut biblioteca școlii s-a dus la un coafor și au organizat o acțiune denumită „aranjează-te cu volum”, în care doamnele de acolo erau invitate să-și petreacă timpul citind, anul acesta inițiatorii proiectului au ales un cabinet stomatologic privat. Pentru această acțiune au ales ca nume un inspirat joc de cuvinte: „Anticariat... și anti-cariat”.

„Aseară, în sala de așteptare a unui cabinet stomatologic din Focșani am amenajat o minibibliotecă, care va și rămâne acolo, pentru ca pacienții să fructifice timpul petrecut acolo. De fapt, asta era și ideea noastră: că se poate citi oriunde, să facem posibilă această activitate în cele mai diverse locuri. Mulți se plâng că nu au timp pentru lectură, timp există doar că nu este fructificat la adevărata valoare. Așa că toți copiii au citit acolo iar doamna doctor le-a oferit o consultație gratuită”

Într-o eră a tehnologizării, a comunicării și intercomunicării excesive prin intermediul internetului, un asemenea proiect pare să fie sortit eșecului. Cu toate acestea, efortul unor oameni, așa cum este bibliotecarul Mirela Hanganu, poate face diferența.

 

Adauga comentariu