Schimbarea subprefectului modifică și componența ATOP Vrancea. Consilierii județeni rămân înțepeniți pe scaun

Autoritatea Teritorială de Ordine Publică Vrancea poate fi descrisă simplu: domnul președinte a dat, domnul președinte a luat, fie numele domnului președinte lăudat! Pentru că tot ce mișcă în ATOP este la mâna președintelui CJ Vrancea, care stabilește inclusiv cu ce bani sunt recompensați cei care mai mult o lălăie prin acest organism. Teoretic, cei din ATOP primesc mandat pe 4 ani, valabil până la următoarele alegeri, urmând ca după această dată să fie desemnată o nouă componență. Numai că la ATOP Vrancea au tot survenit modificări, aduse de schimbările din fruntea instituțiilor care au membri de drept. Acum, o nouă modificare va fi votată în ședința CJ Vrancea de marți, după ce subprefectul George Cristian Bazilescu a fost înlocuit cu Cristina Stoica.

Ce nu se schimbă niciodată este componența propusă (mai mult impusă) de chiar Marian Oprișan, care nu pierde nicio ocazie să își recompenseze oamenii credincioși cu posturi călduțe, plătite din banii tuturor vrâncenilor. După ce prima componență a ATOP a fost pus pe hârtie, trei dintre membri inițial desemnați, Dragoș Bîrlădeanu, Rodica Boboc și Nicușor Halici, au plecat spre zări mai prospere, așa că au fost înlocuiți. Între timp, au venit pe funcții noi șefi la ISU și la Poliția Locală, iar mandatul acestora este unul de drept în ATOP. Potrivit Legii 107/2015 în ATOP trebuie să fie musai incluși șefii de la IPJ, IJJ, ISU și Poliției Locale, precum și un reprezentant al Corpului Național al Polițiștilor, dar și subprefectul. Același act normativ spune că mai avem nevoie și de „6 consilieri desemnați de consiliul județean, 3 reprezentanți ai comunității desemnați de președintele consiliului județean”. Ei, dacă în privința consilierilor județeni poate nu ar fi nimic de discutat, este un mare semn de întrebare asupra modalității în care Oprișan a ales reprezentanții comunității. Aici îi avem pe Ștefan Buzărnescu și pe Mircea Adam, bravi consilieri județeni PSD. Al treilea reprezentant este Ginel Trofin, fost ofițer la Penitenciarul Focșani, nimeni altul decât soțul unei judecătoare de la Judecătoria Focșani. Practic, pe orice listă își fac loc și cei agreați de președintele CJ Vrancea. Tot dintr-un act normativ - HG 787/2002 - aflăm că „pentru activitatea desfăşurată în plen şi în comisii membrii autorităţii teritoriale de ordine publică au dreptul la o indemnizaţie de şedinţă stabilită de ... consiliile judeţene”.

Munca nu e cine știe ce și cade mai mult în sarcina oamenilor care chiar se pricep la măsurile de ordine publică, adică șefii instituțiilor menționați mai sus. În rest, ceilalți ascultă cu sârg o dată pe lună ce se mai întâmplă prin județ și cam asta ar fi. Ziua trece, leafa merge. ATOP are și un secretariat executiv, unde o găsim pe Nicoleta Ilade, inspector principal. Doamna Ilade nu vine din neant, ci din cadrul CJ Vrancea, unde este inspector asistent cam din 2014.  

Adauga comentariu