Șase ani de procese, nicio soluție. Dosarul de deturnare de fonduri de la Primăria Mera, întors pentru a doua oară la instanța de fond, după ce în decembrie 2018 se constatase deja că faptele s-au prescris!

Angajații Primăriei Mera, trimiși în judecată în 2013 pentru fals, uz de fals și abuz în serviciu, vor fi judecați din nou pe fond. Pentru a doua oară în toți acești ani, judecătorii de apel au trimis cauza spre rejudecare la Tribunalul Vrancea, considerând că soluția dată în decembrie anul trecut nu este corectă: cei zece inculpați din dosar au scăpat de toate acuzațiile, după ce instanța a constatat că în cauză a intervenit prescripția. Inițial, cei zece au fost acuzaţi că au deturnat fonduri de la lucrări publice, în special în campania electorală din 2008, prejudiciul total calculat fiind de aproximativ 200.000 euro.

„Desfinţează sentinţa primei instanţe şi dispune rejudecarea. Soluția pe scurt: Admite apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Vrancea și de inculpații Sticlaru Ion și Trifan Aurel. Desfiinţează sentinţa penală nr. 170/19.12.2018 a Tribunalului Vrancea şi dispune trimiterea cauzei spre rejudecare la aceeaşi instanţă”, se arată în hotărârea de ieri a Curții de Apel Galați.

În decembrie anul trecut, la Tribunalul Vrancea s-a dispus schimbarea încadrării juridice, iar ulterior s-a dispus încetarea procesului penal pentru fiecare dintre inculpați. În dosar sunt judecați primarul Ion Sticlaru, fostul viceprimar Aurel Trifan, fostul secretar al comunei - Marioara Șerban, contabilii Ionel Chipăilă și Maria Neagu, plus responsabilul cu achiziţiile publice din cadrul primăriei, Ion Ionașc. Pe lângă aceștia, au fost trimiși în judecată și dirigintele de șantier Valeriu Iacob, precum și Iulian Cristian, Zanfir Macovei și Dumitru Tîrlă, administratori pe atunci ai unor societăți comerciale. Acuzațiile generale au legătură cu diferite lucrari angajate în comună Mera.

„Încetează procesul penal pentru infracţiunile pentru care inculpatul Trifan Aurel a fost trimis în judecată, potrivit schimbării de încadrare juridică, respectiv pentru deturnare de fonduri; fals intelectual; uz de fals; abuz în serviciu (cinci fapte - n.r.); angajare de cheltuieli peste limita maximă aprobată prin buget (trei fapte - n.r.); efectuare de plăţi peste limita maximă aprobată prin buget; complicitate la fals intelectual (două fapte - n.r.); complicitate la uz fals (două fapte - n.r.); complicitate la înşelăciune, prin prescrierea răspunderii penale.

Încetează procesul penal împotriva inculpatului Tîrlă Dumitru pentru infracțiunile pentru care a fost trimis în judecată, corespunzător schimbării de încadrare juridică, respectiv: pentru înșelăciune; pentru fals material în înscrisuri sub semnătură privată; pentru complicitate la abuz în serviciu; pentru complicitate la fals intelectual; pentru uz de fals, prin prescrierea răspunderii penale pentru toate aceste infracțiuni.

Încetează procesul penal împotriva inculpatului Sticlaru Ion pentru infracţiunile pentru care a fost trimis in judecată, corespunzător schimbării de încadrare juridică, respectiv: 1. pentru abuz în serviciu (două fapte - n.r.), pentru instigare la abuz în serviciu (două fapte - n.r.), pentru instigare la fals intelectual, pentru instigare la uz de fals, pentru instigare la angajarea de cheltuieli peste limita creditelor bugetare aprobate (trei fapte - n.r.), pentru complicitate la înșelăciune, pentru complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată, pentru complicitate la fals intelectual, pentru complicitate la uz de fals, prin prescrierea răspunderii penale.

Înceteaza procesul penal împotriva inculpatei Șerban Marioara pentru infracțiunile pentru care a fost trimisă în judecată, corespunzător schimbării de încadrare juridică respectiv: pentru abuz în serviciu (trei fapte - n.r.), pentru angajare de cheltuieli peste limita maximă aprobată prin buget (trei fapte - n.r.), prin prescrierea răspunderii penale.

Încetează procesul penal împotriva inculpatei Neagu Maria pentru infracţiunile pentru care a fost trimisă în judecată, corespunzător schimbării încadrării juridice respectiv: pentru abuz în serviciu (patru fapte - n.r.), pentru angajare de cheltuieli peste limita maximă aprobată prin buget (trei fapte - n.r.), pentru complicitate la înşelăciune (două fapte - n.r.), pentru fals intelectual, pentru uz de fals, prin prescrierea răspunderii penale.

Încetează procesul penal împotriva inculpatului Chipăilă Ionel pentru infracțiunile pentru care a fost trimis în judecată, corespunzător schimbării încadrării juridice, respectiv: pentru abuz în serviciu (patru fapte - n.r.), pentru complicitate la înșelăciune (trei fapte - n.r.), pentru fals intelectual, pentru uz de fals, pentru lichidarea, ordonanțarea și plata unor cheltuieli peste limita maximă aprobată prin buget, pentru complicitate la deturnare de fonduri, prin prescrierea răspunderii penale.

Încetează procesul penal împotriva inculpatului Ionaşc Ion pentru infracţiunile pentru care a fost trimis în judecată, corespunzător schimbării încadrării juridice, respectiv: pentru abuz în serviciu (două fapte - n.r.), pentru de fals intelectual, prin prescrierea răspunderii penale.

Încetează procesul penal împotriva inculpatului Cristian Iulian pentru infracţiunile pentru care a fost trimis în judecată, corespunzător schimbării încadrării juridice, respectiv: pentru înşelăciune (patru fapte - n.r.), pentru fals material în înscrisuri sub semnătură privată (patru fapte - n.r.), prin prescrierea răspunderii penale.

Încetează procesul penal împotriva inculpatului Iacob Valeriu pentru infracţiunile pentru care a fost trimis în judecată, conform schimbării încadrării juridice, respectiv: pentru abuz în serviciu, pentru complicitate la înşelăciune, pentru complicitate la fals material în înscrisuri sub semnătură privată, prin prescrierea răspunderii penale.

Încetează procesul penal împotriva inculpatului Macovei Zamfir pentru folosire cu rea-credinţă a creditului de care se bucură societatea, prin prescrierea răspunderii penale. Constată că inculpaţii Trifan Aurel şi Tîrlă Dumitru au fost reţinuţi 24 de ore la data de 26.02.2013. Constată că în cauză nu s-au formulat acţiuni civile. Menţine măsurile asiguratorii dispuse în cauză prin Ordonanţele: nr. 5/P/2012 din 28.02.2013; nr. 5/P/2012 din 28.02.2013 si nr. 5/P/2012 din 28.02.2013 asupra bunurilor inculpaţilor Sticlaru Ion, Trifan Aurel şi Tîrlă Dumitru... măsuri asigurătorii care vor înceta de drept dacă nu se introduce acţiune în faţa instanţei civile, în termen de 30 de zile de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri. Cu apel în termen de 10 zile de la comunicare”, se arăta în hotărârea tribunalului.

În septembrie 2016, la Curtea de Apel Galați s-a decis de asemenea că dosarul trebuia rejudecat. Atunci apelul fusese promovat de toți inculpații, de procurori, dar și de UAT Mera. Potrivit soluției de atunci, cauza trebuia să fie reluată „începând cu procedura de cameră preliminară”. Și atunci se dăduse o soluție în dosar, în noiembrie 2015, însă era vorba de condamnare. Ion Sticlaru, Aurel Trifan, Dumitru Tîrlă și Iulian Cristian - 5 ani de închisoare cu executare, Mărioara Șerban - 4 ani cu suspendare, Valeriu Iacob, Maria Neagu, Ionel Chipăilă și Ion Ionașc - 3 ani cu suspendare, iar Zamfir Macovei - 1 an cu suspendare.

 „Constată că Primăria comunei Mera, judetul Vrancea, nu s-a constituit parte civilă. Dispune ridicarea sechestrului asigurator aplicat la urmărirea penală în scopul reparării prejudiciilor, asupra bunurilor mobile şi imobile ale inculpaţilor. Constată nerecuperate următoarele sume: 198.066,48 lei - contravaloarea lucrării contractate, facturate şi încasate de la UAT Mera de către SC Danes Trans SRL; 281.223,48 lei penalităţi întârziere plată în aplicarea unor hotărâri judecătorești”, se mai arăta în prima și unica soluție de condamnare.

Adauga comentariu