Sarcina și COVID-19

M-am hotărât foarte greu să scriu aceste rânduri și îmi este în continuare greu să le scriu. Dar responsabilitatea mea vizavi de dumneavoastră este mai presus de orice. 

Oricum acest articol îl scriu din gardă, de pe „front” aș putea spune.

În primul rând nu vorbim despre teoria conspirației. Nu vorbim despre cine, cum, de ce și dacă a creat acest virus. Vorbim despre faptul că este un virus cu potențial letal. Indiferent de statutul social, de calitatea umană, de religie, de orice criteriu ați alege, nu iartă pe nimeni.

Până în data de 16 martie, declarate, există doar 9 cazuri de graviduțe diagnosticate pozitiv cu COVID-19, la nivel mondial. Simptomele variază de la febră între 38 - 38,8 C, tuse seacă, durere în gât, dureri musculare, stare generală proastă, greață, diaree. Din fericire, nici una dintre graviduțe nu a fost în stare critică, iar în ceea ce privește nou-născutul, avem un singur caz declarat de infecție, dintre cei 9 bebeluși.

Deci aceste date sunt foarte încurajatoare, dar din păcate se bazează deocamdată pe puține cazuri.

CONCLUZIE:

 • Gravida NU prezintă un risc mai mare de a dezvolta boala, decât prin prisma imunității scăzute caracteristice sarcinii.
 • Deocamdată NU s-a dovedit generarea de malformații congenitale la bebelușii din mămici infectate cu COVID-19
 • Simptomatologia NU este mai accentuată la gravidă comparativ cu restul populației. Organismul fiecărei mamici este unic, reacționand diferit la impactul cu un virus, inclusiv cu COVID-19
 • Există riscul în ultimul trimestru de rupere a membranelor înainte de termen, de naștere înainte de termen, mai ales în asociere cu alte patologii de genul: diabet zaharat, hipertensiune arterială la mămicile diagnosticate pozitiv cu COVID-19
 • NU există dovezi care să susțină transmiterea de la mamă la făt în cazul nașterii naturale

CE AVEM DE FĂCUT

Graviduța va fi integrată în categoria de risc datorită imunității scăzute, deci în consecință:

 • IZOLARE SOCIALĂ: Oricât de deprimant sună, izolarea față de orice persoană ce poate purta și respectiv transmite virusul este cea mai bună metodă de protecție. Această izolare presupune inclusiv mersul la cumpărături, la farmacie, mersul în vizită la prieteni, rude, nași. Despre alte instituții nu intru în detalii, deoarece au fost închise - sau cel puțin așa ar trebui. Rugați pe oricine altcineva să vă aducă proviziile necesare, apelați la comenzile on-line în măsura posibilităților.
 • SPĂLATUL PE MÂINI: Clasic dar inconfundabil. După absolut orice. Ați pus mâna pe telefon? Spălați-vă pe mâini. Ați pus mâna pe portofel, card, bani, clanță etc? Spălați-vă pe mâini. Ne pregătim să gătim? Spălați-vă pe mâini... Servim masa? Spălați-vă pe mâini. Timpul de spălare al mâinilor? 20 de secunde, să se apuce bine să se spele fiecare degețel în parte sau clasica interpretare „Un elefant se legana, bla bla”.
 • APORTUL CALORIC: Mâncați echilibrat. Fructe și legume cât mai bine spălate. Carne foarte bine gătită. Lactate. Pește. Un sistem imunitar rezistent se bazează pe o alimentație echilibrată, un somn corespunzător, odihnitor, cel puțin 8 ore pe noapte, mișcare fizică și bună dispoziție.
 • MIȘCAREA: Într-adevăr, din păcate, situația actuală ne limitează foarte mult plimbările în aer liber. Dar trăim în era internetului gratuit. Găsiți pe Youtube filmulețe de yoga sau aerobic foarte utile pentru graviduțe. O oră de mișcare cu fereastra deschisă este benefică atât pentru organismul mamei cât și pentru bebeluș, deoarece contribuie la secreția de endorfine - hormonul fericirii.
 • BUNA DISPOZIȚIE: Este o perioadă foarte dificilă pentru toți. Un efect de avalanșă. Lucrurile capătă amploare de la o oră la alta, DAR această perioadă din viața dumneavoastră este o perioadă unică.Nici un virus, nici o pandemie, nici o criză financiară nu trebuie să minimalizeze acest sentiment minunat, cel de viitoare mamică. Mișcarea bebelușului dumneavoastră în burtică - acesta este cel mai important moment al zilei.

Faceți planuri. Vizualizați. Gândiți-vă la primul moment când vă veți ține puiuțul în brațe, la primul gângurit, la prima îmbrățișare. Ascultați muzică. Bebe nu trebuie să audă câte cazuri noi de COVID au apărut în România. El trebuie să asculte bucurie. O mămică fericită egal un copil fericit. Și iubiți. Iubiți mult. O carte, un câine, o pisică, un parfum, pe tatăl copilului. Doar sentimente pozitive.

CÂND SOLICITĂM AJUTOR

O graviduță în trimestrul III, ultimul trimestru de sarcină, va trebui să-și monitorizeze foarte atent mișcările bebelușului. Se alege un interval orar din zi, de preferat același, și nu după mâncare, în care mămica stă întinsă liniștită pe partea stângă. Numără mișcările bebelușului. În medie 5 mișcări pe oră. De asemenea, mămica își va monitoriza temperatura, secreția vaginală, tensiunea arterială, contracțiile uterine.

 • ORICE graviduță ce nu își mai simte bebelușul mișcând se va prezenta de urgență la spital, având obligativitatea de a anunța asistenta de triaj dacă a avut contact cu un caz comfirmat sau suspiciune de COVID;
 • În caz de contracții uterine dureroase regulate, una la interval de 10 minute timp de o oră, ce nu cedează la administrarea de antispastice sau ruperea spontană a membranelor, graviduța se prezintă de urgență la spital, cu aceeași obligativitate. O atenție sporită va reveni mămicilor ce au o naștere prin operație cezariană (uter cicatricial);
 • În caz de tuse, durere în gât, febră, dureri musculare și articulare, greață, vărsături, luați legătura urgent cu medicul dumneavoastră curant pentru a vă sfătui ce să faceți mai departe;
 • În caz de decompensare a afecțiunilor preexistente: HTA, diabet zaharat, astm bronșic, luați legătura cu medicul dumneavoastră curant;
 • Pentru orice modificare în starea dumneavoastră de bine, atât fizică cât și psihică - atacuri de panică, incertitudine - luați legătura cu medicul dumneavoastră;
 • Mențineți monitorizarea sarcinii comform recomandărilor medicului dumneavoastră curant. Nu își dorește nimeni să vă expună, pur și simplu sunt câteva momente cheie în evaluarea ecografică a bebelușului dumneavoastră.

PE SCURT, nu vă panicați, protejați-vă cât mai bine și contactați medicul dumneavoastră curant pentru orice suspiciune, în vederea stabilirii cu acesta a conduitei ulterioare.

Nu lăsați această furie tenebroasă să vă umbrească frumusețea momentului unic al gravidității, DAR în același timp nu tratați cu superficialitate și miserupism o dramă veritabilă. Noi, echipa de obstetrică ginecologie, neonatologie și nu numai, suntem pe baricade să vă ajutăm oricând și, mai ales, să vă protejăm pe dumneavoastră și pe micuții dumneavoastră.

Dumnezeu să ne apere pe toți dar mai ales pe voi, mămici de minuni și, cel mai important, STAȚI ACASA.

Eu mâine mă întorc acasă la copilul meu, la soțul meu. Deocamdată... încă mă mai întorc.

Viața merge înainte.

 

Georgiana Joitaru, medic specialist obstetrică-ginecologie

Adauga comentariu