Sănătatea în Vrancea. În ce clădiri se realizează actul medical și cum sunt tratați pacienții în județul nostru

Vrancea, provincie europeană, cu șase spitale de stat și nimic mai mult. În județ, cadrele medicale îngrijesc pacienți la Adjud, Dumbrăveni, Focșani (Sântul Patelimon și Spitalul Militar), Panciu și Vidra. Nici vorbă de vreo unitate sanitară nouă. Promisiuni multe. Dar, până la ceva concret, am fost curioși cum se prezintă situația unităților - care în multe cazuri au trecut „suta”. Și, cum tot ne place să vorbim de Centenar, este bine de știut că în noiembrie anul trecut, potrivit unei situații prezentate de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență parlamentarilor noștri, trei spitale din Vrancea au fost încadrate în clasa II, unul în clasa IV, iar al cincilea în clasa I.

Spitalul Municipal Adjud a fost înființat în anul 1875, iar în perioada 1989 - 2000 a avut titulatura de spital orășenesc. Titulatura actuală i-a fost acordată din anul 2000. Unitatea a fost modernizată în anii 2011 și 2012, cu fonduri europene, bani din care s-a achiziționat și aparatură medicală. Pe site-ul unității sanitare apare și actul de atestare, semnat de primarul de atunci, N.G. Păcurariu.

Spitalul de Psihiatrie Cronici Dumbrăveni funcționează în mai multe clădiri. Construcția spitalului a început în anul 1894 și a fost dat în folosință în 1897, iar informații găsim în „Cronica Vrancei - Spitalul din Dumbrăveni”, semnată de Nicolae Spănţulescu și Horia Dumitrescu: „În anul 1894 a început construcţia spitalului Plasei Plăineşti, construcţia fiind gata în anul 1897. O contribuţie materială deosebită a adus-o Theodor Popescu, unul din proprietarii fostei moşii a lui Alexandru Plainos. La inaugurare, pe frontispiciul spitalului se afla scris cu litere mari în basorelief "SPITALUL RURAL REGINA ELISABETA -PLĂGINEȘTI". La finele lunii august 1944 au sosit în localitate "prietenii" aduşi de tancuri şi pe unde au trecut şi-au lăsat urmele. Spitalul era pustiu... Cabinetul de consultaţie a fost transformat în vespasiană şi puţinul instrumentar distrus şi aruncat”. Singura instituție medicală de monospecialitate din județ (profil psihiatrie) a primit fonduri pentru reparații capitale și extinderi în anii din urmă.

Spitalul din Panciu are relativ cea mai nouă clădire. Spitalul în care erau tratați bolnavii în Panciu a fost distrus la cutremurul din 10 noiembrie 1940. După cum probabil se știe, orașul Panciu a fost singurul oraș din Romania care a dispărut în proporție de 99% în urma seismului. Iar printre clădirile distruse a fost și spitalul. Ulterior s-a demarat construcția unei clădiri multi-funcționale, unde au „locuit” pentru o vreme școala, biserica, spitalul, farmacia și jandarmeria. De departe, unitatea din Panciu a beneficiat de cele mai mari investiții: clădirea a fost pusă la punct cu fonduri europene, bani din care au fost dotate și secțiile care funcționează aici.

Cea mai mare unitate spitalicească din Vrancea este Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon”. Medicii și-au început activitatea în clădirea principală în 1972, pe când purta titulatura de Spital Municipal. Din 2005 a fost „botezat” Spitalul Județean de Urgență Focșani, iar la scurt timp în titulatură a apărut și „Sfântul Pantelimon”. 

O altă unitate spitalicească cu paturi care aparține sistemului de stat este Spitalul Militar de Urgenţă „Dr. Alexandru Popescu” Focşani. Spitalul Militar a fost atestat documentar acum peste 180 de ani. Documentul la care se face referire este datat iulie 1832 și preciza că „Cinstitul Magistrat al județului Slam Rîmnic și Vel Spătarul oastei Țării Românești ce târguiau și plăteau reparația casei în care funcționa Spitalul Milităresc”. Dar în locația actuală medicii pun diagnostice din 1979. Unitatea medicală a primit finanțare pentru reabilitare, lucrările urmând a demara în acest an.

Spitalul „N.N. Saveanu” din Vidra este unul dintre primele spitale din Judeţul Vrancea, fiind construit între anii 1884-1887. Clădirea este monument istoric, iar din anul 2012, Spitalul Comunal Vidra capătă numele de astăzi, după prefectul N.N. Săveanu, care deținuse și funcția de președinte al Camerei Deputaților. Spitalul a fost reabilitat în ultimii ani cu ajutorul sponsorilor, însă autoritățile locale promit că au în vedere obținerea de finanțare serioasă pentru lucrări de extindere, modernizare și dotare.

Adauga comentariu