Să nu mai zică nimeni că ne ocolesc turiștii! Vrancea aproape și-a dublat numărul de turiști în decembrie, față de anul anterior. Ce se poate vizita în județ

Institutul Național de Statistică a dat la gata contabilizarea vizitelor pe care fiecare județ le-a primit din partea turiștilor în ultima lună a acestui an, rezultând că Vrancea a fost asaltată la propriu. În comparație cu decembrie 2017, cifrele aproape s-au dublat, statistica fiind însă realizată cel mai probabil pe baza raportărilor făcute de unitățile turistice. Interesant este că cei mai mulți turiști au venit în Focșani, semn că parangheliile din municipiu au și ele rostul lor. Plus evenimentele de genul zilei de 1 Decembrie. Potrivit INS, în ultima lună a anului 2018 au fost contabilizate nu mai puțin de 4.229 sosiri ale turiștilor în structuri de primire turistică cu funcțiuni de cazare turistică. Ca o comparație, în decembrie 2017 la aceeași rubrică Vrancea apărea cu 2.624 persoane. Din turiștii veniți în decembrie, 124 au fost străini, iar restul români.

Dacă analizăm localitățile aflate în epicentrul interesului turiștilor, cei mai mulți au fost în Focșani: 1.718 persoane (față de 1.171 în decembrie 2017). Cei mai puțini au venit în Golești: 21. În total, 10 localități au fost călcate de turiști, dar cea mai spectaculoasă creștere a fost la Tulnici. Față de cele 641 de persoane care au vizitat punctele de atracție din zonă în 2017, anul trecut în decembrie unitățile de profil au găzduit 1.440 de turiști.

Tot potrivit INS, numărul persoanelor care au înnoptat în structurile de primire turistică din județ în decembrie 2018 a fost de 5.596. Și aici a fost o creștere semnificativă față de aceeași perioadă a anului 2017, când în pensiuni, hoteluri și așa mai departe au dormit 3.904 persoane. Cei mai mulți au fost, firește, turiștii din România: 5.310 persoane, în timp ce doar 286 cetățeni străini și-au odihnit capul pe o pernă vrânceană.

Numărul este într-adevăr în creștere, dar e o nimica toată dacă e să comparăm oferta din județ. Statistica arată că în Vrancea avem o capacitate de cazare de 38.347de locuri. Cum e de așteptat, Focșaniul este orașul cu cea mai largă ofertă: 7.471 locuri de cazare în hoteluri, 1.240 în hosteluri, 930 în vile turistice și 3.689 pensiuni agroturistice. Singurul oraș care lipsește de pe listă este Panciu.

Unde își așteaptă Vrancea turiștii?

Consiliul Județean prezintă atracțiile turistice ale Vrancei în scris pe site, locuri unde miile de turiști (acum că tot avem cifre exacte) pot admira diverse obiective. Păcat că în unele comune unde ar exista locuri de vizitat nu există o ofertă de cazare. Este cazul comunelor Soveja sau Andreiașu, localități care nu apar pe lista publicată de INS în ceea ce privește locurile de cazare, dar și al altora. În rest, Vrancea este prezentată ca un minunat meleag, „locuri binecuvântate de Dumnezeu”. „Vrancea are un peisaj pitoresc, în care sunt ocrotite monumente ale naturii de o frumuseţe aparte”, se prezintă județul. Aici sunt enumerate Parcul Natural Putna, Cascada Putnei, Rezervaţia Naturală Cheile Tişiţei, Focul Viu de la Andreiaşu de Jos, Căldările Zăbalei, Cascada Mișina de la Nistorești, Lacul Negru din Cheile Nărujei, Groapa cu Pini de la Tulnici, Muntele Goru.

Sursa Foto: Facebook, Lepsa.ro

Focșaniul este scos în față cu atracții precum Mausoleul, Festivalul Internaţional al Viei şi Vinului “Bachus”, Teatrul Municipal “Mr. Gh. Pastia”, Ateneul Popular “Mr. Gh. Pastia” și  Ansamblul folcloric “Ţara Vrancei”.

În județ pot fi vizitate Mausoleele de la Mărăşti, Mărăşeşti şi Soveja, sau Casa memorială „Moş Ion Roată” din Cîmpuri, Casa Tudorei Vrâncioaia de la Bîrseşti, Casa memorială Alexandru Vlahuţă din satul Dragosloveni, comuna Dumbrăveni.

Sursa Foto: Facebook

Județul Vrancea este renumit pentru meşteşugul vinului și pentru că deține excelente soiuri autohtone, reunite într-o salbă de podgorii şi crame renumite: Coteşti, Jariştea, Odobeşti şi Panciu, cu al său vestit vin spumant, aflate pe Drumul Podgoriilor Vrâncenene”, se mai arată pe site-ul CJ Vrancea. După cum bine se poate vedea în statistica INS, pe acest Drum al Podgoriilor nu au fost contabilizate unități de cazare decât în Odobești. Drept e că și călătorului îi șade bine cu drumul.

Totodată, sunt enumerate ca puncte interesante pentru turiști Mănăstirile Rogozu (Slobozia Bradului), Recea (Cândeşti -Dumbrăveni), Vărzăreşti (Palanca - Urecheşti), Coteşti, Dălhăuţi (Cârligele) și Biserica fostei Mănăstiri Mera, toate clădiri monument istoric. De interes pentru turiști ar putea fi Biserica de lemn Adormirea Maicii Domnului (Mănăstioara - Fitioneşti), Biserica de lemn Sf Ioan Botezătorul (Chiţcani - Moviliţa), Biserica de lemn Sf Nicolae (Străoane), Biserica de lemn Sf Nicolae (Prisaca - Valea Sării), Biserica de lemn Cuvioasa Paraschiva (Valea Sării), Biserica de lemn Sf Nicolae (Nistoreşti), Schitul Valea Neagră (Nistoreşti), Biserica de lemn Sf Nicolae (Vrâncioaia), Biserica de lemn Cuvioasa Paraschiva (Rugineşti), Biserica de lemn Sf Nicolae (Angheleşti - Rugineşti) și Biserica de lemn Adormirea Maicii Domnului (Largăşeni - Corbiţa).

Adauga comentariu