Să ne căutăm de sănătate. Cum a evoluat sistemul de sănătate din județ în 28 de ani: unde se tratau părinții noștri și unde putem primi îngrijiri medicale în prezent

Luna trecută, Institutul Național de Statistică a terminat de numărat și a publicat o listă care aparent reflectă situația unităților sanitare pe categorii din anii 90 și până în prezentul anului trecut. Au fost contabilizate și publicate evident și date din județul nostru, date din care putem să ne formăm o opinie despre evoluția sistemului de sănătate. Concluzia ar fi că în marea majoritate a datelor sectorul privat este cel care s-a dezvoltat constant, ceea ce spune multe despre grija statului față de fiecare dintre noi. În 28 de ani, numărul spitalelor numărul a rămas constant: 7. Numai că în prezent unul dintre acestea este proprietate privată. La ambulatorii integrate spitalului e boierie: niciunul în urmă cu 28 de ani, 5 numărate anul trecut.

Din 8 policlinici în 1990, au rămas ZERO, în cei 28 de ani scăzând dramatic și numărul dispensarelor medicale: 90 de astfel asemenea unități și-au închis porțile în acest timp, în prezent fiind contabilizate doar 4. Avem însă, față de anii 90, un centru de sănătate, un preventoriu (instituție medicală în care sunt internate și îngrijite persoanele predispuse la anumite boli grave, în special la tuberculoză), trei centre medicale de specialitate (două private), 7 cabinete medicale de medicină generală, 146 de cabinete medicale de familie și 157 de cabinete stomatologice - ultimele două unități fiind în totalitate proprietăți private.

Nu știm cum au fost contabilizate aceste date pentru anii 90, cert este că în statistică se specifică cum că în anul 1990 nu exista niciun cabinet stomatologic școlar și niciun cabinet medical școlar, iar acum avem 9 asemenea unități în județ și respectiv 32. O necunoscută apare și în contabilizarea creșelor din județ. În anii 90 erau 7, iar acum cică ar fi zero. Știm că stăm prost spre dramatic la acest capitol, dar mai știm cu siguranță că în Focșani sunt două astfel de unități pentru micuți. Din ce explică Statistica, creșele nu se mai numără. Și probabil rubrica apare din inerție de câțiva ani, am adăuga noi. „Începând cu anul 2014, creșele nu se mai urmăresc prin cercetarea statistică SAN. În numărul cabinetelor medicale de medicină generală, cabinetelor medicale de familie, cabinetelor stomatologice și cabinetelor medicale de specialitate nu sunt incluse cabinetele din structura altor tipuri de unități sanitare, cum ar fi policlinici, societăți medicale civile, centru de diagnostic și tratament etc”, vine cu explicația INS.

Aceeași statistică arată că anul trecut erau 109 cabinete medicale de specialitate - private, iar acum 28 de ani nu exista nici urmă. De-a lungul anilor au mai dispărut și din farmacii, în sensul că sectorul privat s-a extins până a acaparat aproape tot. În prezent sunt 60 de farmacii în Vrancea, doar 7 fiind de stat. Ne-am ajuns și în ceea ce privește laboratoarele medicale (30, două private), laboratoarele de tehnică dentară (6, din care patru private), un centru de transfuzie și un număr 5 la rubrica „alte tipuri de cabinete medicale”.

 

Adauga comentariu