Rezultatul referendumului comentat de principalii săi artizani la nivelul județului Vrancea. În opiniile ALDE și PNL, oamenii ar fi avut datoria să vină la vot!

Rezultatele referendumului desfășurat la sfârșitul acestei săptămâni au creat în reacții diverse în rândul politicienilor. Mai mult la București, întrucât pe meleagurile vrâncene oamenii de frunte ai principalelor partide nu au fost de găsit. Încercările noastre repetate de a-l contacta pe președintele CJ au rămas fără rezultat.


O duduie cu vocea diafană ne-a răspuns de fiecare dată că apelurile au fost redirecționate și că îl va anunța pe domnul „președinte” că l-am căutat. Asta e! Știam, dragi prieteni, că Marian Oprișan este o persoană extrem de ocupată, lucrând zi și noapte la bunăstarea vrâncenilor săi dragi.


Președintele ALDE, Ionel Cel-Mare, a răspuns cu amabilitate întrebărilor noastre. Liderul Alianței Liberalilor și Democraților din Vrancea a perceput rezultatul referendumului ca fiind un eșec. Slaba prezență la vot a fost explicată de Ionel Cel-Mare ca o lipsă de informare a cetățenilor, aceștia fiind convinși că la mijloc și-a făcut loc interesul politic.


„Principala cauză a fost slaba informare a cetățenilor. Atât timp cât politicul nu s-a implicat...s-a văzut, pentru că, așa cum ați observat, formațiunea noastră nu s-a implicat în desfășurarea referendumului. Cred că perioada a fost foarte scurtă pentru a pregăti referendumul, iar în județul nostru faptul că s-a desfășurat în plină campanie agricolă a dus la o slabă prezență la urne. Oamenii au lucrat până seara târziu, a doua zi au fost obosiți și s-au gândit să-și refacă forțele”, a spus președintele ALDE Vrancea, Ionel Cel-Mare.


Liderul liberal din Vrancea, Cătălin Toma, a defini referendumul ca fiind voința românilor exprimată constituțional. În privința slabei prezențe de la vot, senatorul este de părere că „din păcate nu toți românii au înțeles că este un moment important și că trebuia, fiecare, să-și exercite dreptul constituțional câștigat, poate, prin sângele unor înaintași de-ai noștri, vorbind de Revoluția din 1989. Indiferent de situație, de poziția pe care o avem, de întrebarea care a fost adresată, consider că fiecare român trebuia să vină și să voteze”.


Cătălin Toma a mai observat o lipsă de implicare a celor care ar fi trebuit să se prezinte la urne și că cele două campanii paralele, pro și contra referendumului, au fost împotriva democrației. În ceea ce privește reacțiile de pe Facebook ale Alinei Gorghiu și Cătălin Predoiu (care au considerat că întreaga „conducere a PNL a aruncat partidul într-o nouă aventură și către un nou eșec politic”), senatorul liberal din Vrancea a opinat că „din păcate, chestiile astea nu au ce căuta pe Facebook. Dacă avem o atitudine și o poziție de exprimat sunt convins că această conducere a partidului are suficient timp și inteligență să stea de vorbă cu fiecare. Nu să citească de pe Facebook!”.


Am încercat să dialogăm și cu arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, ÎPS Ciprian, însă de la arhiepiscopie ni s-a spus că nu putem vorbi, așa, intempestiv, cu prea-sfințitul. În concluzie am fost îndrumați către purtătorul de cuvânt al instituției, Dragoș Olteanu. Părintele ne-a spus că „Patriarhia a emis un comunicat pe această temă, care cred că este cel mai concludent și arată poziția bisericii față de rezultatele referendumului. Poziția noastră e una și aceeași cu cea a Patriarhiei Române. Noi am sprijint în mod direct acest demers. Fiecare a procedat în funcție de propria conștiință, oamenii au fost liberi să-și exprime votul, sau nu. Nimeni nu a fost obligat”.


Dincolo de opiniile celor implicați „sau nu” în organizarea referendumului, este clar că cetățenii au acționat într-adevăr așa cum le-a dictat conștiința, sancționând prin neprezentare o acțiune politică fără sens pe care s-au cheltuit inutil milioane de euro. Și asta nu o poate contesta nimeni!

 


 

 

Adauga comentariu