Revoluția din 89 de la Focșani, rescrisă în instanță. Municipiul nostru devine „localitate în care s-au desfășurat acțiuni cu rol determinant în victoria revoluției”! Cine sunt VIP-urile care spun că au luptat pentru victorie. DOCUMENTE

Uitați tot ce ați citit despre întâmplările din Focșani din zilele premergătoare datei de 22 decembrie 1989. Istoria acelor ore tulburi a fost pusă în discuție la Tribunalul Vrancea, după ce mai mulți revoluționari activi au solicitat ca instanța să le recunoască meritele. Dar, pentru aceasta, era nevoie ca Focșaniul să fie declarat oraș martir. Ceea ce s-a și făcut. Nu o dată, ci de două ori.

26 de reclamanți (parte din ei au intrat însă mai târziu în proces), membri ai Asociației Revoluționare din Decembrie 1989 Vrancea, se judecă încă din 2016 pentru ca instanța să oblige autoritățile competente să le preschimbe titlurile de revoluționari. Odată cu modificarea legii, au fost schimbate criteriile de acordare a astfel de titluri, iar mulți au rămas pe dinafară: una dintre condiții a fost aceea ca orașele în care s-au remarcat acești revoluționari care au luptat cu îndârjire și curaj între 14 - 22 decembrie 1989 să fie localități cu rol determinant. Or, cum nu au reușit a obține asta pe cale administrativă, s-au adresat instanței. Mulți dintre ei persoane cunoscute, despre care nimeni nu ar fi bănuit că le curge prin vene sângele revoluționarilor de la 1989. Dar, cum instanța a decis, nu avem noi cădere să contrazicem ceva sau pe cineva.

Acțiunea a fost introdusă împotriva Guvernului României - Secretariatul de Stat pentru Recunoașterea Meritelor Luptătorilor Împotriva Regimului Comunist, și a Parlamentului României - Comisia pentru Constituirea și Sprijinirea Eroilor Revoluției din Decembrie 1989, pentru ca instanța să constate că Focșaniul „este localitate în care au rezultat persoane ucise, rănite sau reținute”. Totodată, se solicita ca tribunalul să constate că reclamanții au calitatea de luptători cu rol determinant, dar și să oblige pârâții să le elibereze certificatele care atestă această calitate. Ultimul capăt de cerere avea legătură cu acordarea unor daune morale, respins însă de instanță.

În acțiune se arată că ei au deja titluri de „luptător remarcat prin fapte deosebite” și că au beneficiat de drepturi până în anul 2011. Acest titlu, este explicat în cererea de chemare în judecată, „se atribuie celor care în perioada 14 - 25.12.1989 au mobilizat și condus grupuri sau mulțimi de oameni, au menținut baricade împotriva forțelor de represiune, au ocupat obiective de importanță vitală în localitățile unde au luptat pentru victoria Revoluției, precum și a celor care au avut acțiuni dovedite împotriva regimului în perioada 14 - 22.12.1989”.

Ca informații de background, titlul de „luptător remarcat prin fapte deosebite” s-a schimbat în „luptător cu rol determinant” însă această modificare nu se face din oficiu, ci la cerere și, de cele mai multe ori, în instanță. În acest context, cei 24 de reclamanți, plus cei doi intervenienți, spun că lor nu li s-au preschimbat certificatele, pentru că Focșaniul nu este una dintre localitățile determinante. Legal, conform HG 1412/2004, „sunt determinate localitățile în care au rezultat persoane ucise, rănite sau reținute, până la fuga dictatorului, după cum urmează: Timișoara, Caransebeș, Sibiu, Cugir, Lugoj, Târgu Mureș, Cluj-Napoca și București”. Și ce facem noi? Schimbăm istoria, în instanță!

Reclamanții au depus la dosar o serie de acte, inclusiv o listă cu membrii Asociației Revoluționare din Decembrie 1989 Vrancea, însă au uitat ceva: câteva persoane au fost omise la introducerea acțiunii. Așa se face că două persoane au făcut cereri de intervenție ulterioare, cu aceeași solicitare: „să dispuneți obligarea pârâtei la recunoașterea orașului Focșani ca oraș martir, urmând ca noi, revoluționarii menționați în prezenta cerere, să intrăm în drepturile legale”.

Firește, pârâții au solicitat instanței în martie 2017 să respingă acțiunea: „Chiar și în ipoteza în care instanța de fond ar admite acțiunea și ar introduce Municipiul Focșani în categoria localităților din care au rezultat persoane ucise, rănite sau reținute, instanța de judecată nu poate constata că reclamanții au fiecare calitatea de Luptător cu rol Determinant și obliga instituția noastră la eliberarea certificatelor”. Challenge accepted!

Acele zile au fost tulburi peste tot, implicit în Focșani. De aceea le-a fost simplu multora să pună ghearele pe Revoluție. Ce se știe sigur - cel puțin potrivit articolelor apărute în presa locală din Vrancea, în Focşani tonul Revoluţiei a fost dat de Paraschiv Usturoi (Puiu Siru), care a murit în 2009, în urma unui atac de cord. Un alt nume cunoscut și asociat cu Revoluția de la Focșani este poetul Liviu Ioan Stoiciu, care a condus judeţul Vrancea din 22 decembrie 1989 până la 5 martie 1990. Numele său nu este pe lista revoluționarilor din Focșani. Nu este pe nicio listă, de fapt, ci rămâne doar cu mărturiile sale veridice.

„Revoluţionarii” din  Focşani au spart pe 22 decembrie 1989 toate geamurile Consiliului Judeţean al PCR Vrancea... Din 23 decembrie a început negocierea membrilor comitetului de conducere revoluţionar (am uitat denumirea oficială), fiecare membru era aprobat sau dezaprobat de revoluţionarii adunaţi în Piaţa Unirii. Apoi a început să se tragă în Focşani, armata (care preluase practic România) inventa terorişti şi la Focşani, aşa era scenariul scris la centru – de ce avea nevoie Revoluţia de asemenea scenariu, nu se înţelege nici azi. Am mers personal în punctele în care se trăgea în prostie şi nu descopeream morţi, totul era o invenţie de speriat populaţia, trebuia să stăm toţi cu frica în sân. - Liviu Ioan Stoiciu, Ziarul de Vrancea.

În oglindă, avem litere scrise negru pe alb, în timpul procesului declanșat în 2016, tot la Focșani. Acțiuni întreprinse nu pentru libertate, ci pentru drepturile lor. Cuantificate în bani.

Procesul a fost soluționat în primă fază în decembrie 2017. „Admite în parte acţiunea şi cererile de intervenţie în interes propriu. Constată că reclamanţii au dreptul la titlu, Luptător cu Rol Determinant. Obligă pârâta la preschimbarea certificatelor şi la acordarea drepturilor prevăzută de Legea 341/2004. Respinge ca neîntemeiat capătul de cerere privind obligarea la daune materiale şi morale”. A urmat recursul, soluționat la Curtea de Apel Galați în mai 2018, când instanța a casat „sentința recurată și trimite cauza spre rejudecare la aceeași instanță. Definitivă”.

La Tribunalul Vrancea dosarul s-a reluat, pentru a fi soluționat în urmă cu câteva luni. Nu s-a schimbat mare lucru: „Admite acţiunea şi cererile de intervenție în parte. Constată că municipiul Focşani îndeplineşte condiţiile prev.de art.1 ind.2 alin.4 din HG 99/2015, pe cale de consecinţă constată că reclamanţii şi intervenienții au calitate de luptători cu rol determinant. Obligă pârâtele să elibereze certificatele care atestă această calitate. Respinge capătul de cerere privind despăgubirile morale şi materiale ca neîntemeiat. Cu recurs”.

Pe fondul cauzei, problema în discuție este dacă reclamanții și intervenienții au avut rol determinant... nu solicită titluri noi, ei au recunoscută această calitate. Diferența dintre titlul avut și cel solicitat o face doar înscrierea localității în categoria celor în care au existat persoane ucise, rănite sau reținute până la fuga dictatorului. ...adevărul istoric nu poate fi reconsiderat din motive financiare. ... Mișcarea revoluționară este descrisă în presa vremii din articolele și planșele foro anexate, rezultând că prin acțiunile lor au preluat controlul în instituții importante”, erau o parte din cele reținute în motivarea hotărârii din 2017. Ca să sintetizăm, nu sunt documente oficiale în sprijinul susținerilor, însă avem bănuieli și... declarații!

Acum, în martie 2019, instanța apreciază că legea nu condiționează ca, pentru a se declara un anumit oraș localitate cu rol determinant, să existe „un anumit număr de persoane decedate, rănite sau reținute”. „Legiuitorul a intenționat să delimiteze aceste localități ca fiind caracterizate printr-o stare de pericol de o anumită amploare, identificabilă printr-una din consecințele exemplificate „decese, răniri, rețineri”. Tribunalul concluzionează că adresa emisă de Parchetul Militar îndeplinește condiția de document oficial, conținutul său confirmând că au existat persoane ucise, rănite. Acest act îndrituiește Tribunalul să aprecieze că sunt îndeplinite ...și încadrare a Municipiului Focșani în sintagma „alte localități” - oraș martir”, se arată în soluția pronunțată pe 4 martie, care a fost deja atacată cu recurs.

Sursa foto main: Liviu Ioan Stoiciu blog

Comentarii

Mircea Penteliuc

12.06.2019 21:59

Eu am intrat in CJ Vrancea inpreună cu Liviu Ioan Stoiciu,că era vraiște multe lucruri de acord dar geamuri sparte ,o fi fast unul doua  era normal .Atmosfera era tensionată am fost un grup de oameni care atunci am avut curaj ,acum sintem bătaie de joc. Nu mă laud dar cu frică,teamă sint omul care atunci in 22 dec am fost cu un grup  de 5-6 oameni la securitate si după multe probleme avute am reusit săi retinem pe Tambrea șef securitate,Alexandru șef militie si Panait șef inspector. Sa inventariat armamentul si nu sau gasit 13 arme. Daca nu-i rețineam pe cei trei se trăgea si mureau mulți. Pe 23 sau găsit armele in boscheți din curtea interioara. LIS poate să confirme ,e un adevar. Stiu că noi am fost doar figuranți care eram trecuți la colaterale dar am riscat si am reușit să fim liberi. Că Iliescu a jucat la două capete ....asta e. Sint multe de spus ....dacă Ceausescu s-ar fi intors eram carne pentru câini. Viața merge inainte.

Constantinescu ...

14.06.2019 10:44

Interesant ,mulțumită articolului dv văd nume de simpatizanți ai revilor deveniți mari luptători cu certificate doveditoare. Sunt curioasă de ce va zice P.M când voi fi chemată la,audieri.Ps:mulțumesc pt listă!

Adauga comentariu