REVOLTĂTOR! Zeci de militari din Focșani, unii cu misiuni în Afganistan, ar putea fi azvârliți afară din armată după ce sistemul i-a declarat inapți!

Hățișurile legislative din România continuă să facă victime. De data aceasta vorbim de soldații gradați voluntari încadrați în minunata armata română, puși acum în situația de a fi aruncați afară pe ușa din dos a sistemului, chiar și după ce au purtat uniforma șapte, opt sau chiar zece ani. La mijloc stă o „perversă” dar banală deficiență a modului în care sunt percepute culorile.


Ca să ne înțelegem, discromatopsia, căci despre ea vorbim, nu este vreun handicap, majoritatea oamenilor considerați discromatici putând vedea culori, doar că unele dintre acestea apar mai puțin intense și pot fi confundate cu altele, în funcție de deficiența de culoare pe care o au. În unele state de pe glob, această incapacitate de a distinge culorile poate fi un obstacol în alegerea unor locuri de muncă din domenii cum ar fi pilotajul sau conducerea autovehiculelor  ori pentru diferite funcții din cadrul armatei.


Ei bine, din cauza acestei disfuncții, zeci de militari din Focșani, cu vârste cuprinse între 30 și 40 de ani, mulți dintre ei decorați și foști combatanți în teatrele de operații din Afganistan, vor fi pur și simplu dați afară din armată de un sistem pe care nu-l putem considera decât ticălos. Cu câteva luni în urmă, aproximativ 80 de miltari încadrați la unitățile din Focșani au fost declarați inapți în urma controalelor medicale periodice. Jumătate dintre aceștia sunt discromați. Așadar, la șapte ani de la intrarea în vigoare a unui act normativ, zeci de militari trebuie să redevină peste noapte civili. Ca și cum nu s-a întâmplat nimic!


Până în 2002, discromatopsia nu era introdusă în baremele medicale, ceea ce a permis multor tineri să se încadreze în armată fără probleme, ba chiar să-și îndeplinească misiunile cu succes. După această dată, apare un barem al MAPN în care deficiența respectivă devine importantă, din punct de vedere al selecției, iar din 2012, prin HG 56, devine „fatală” pentru cei care vor să devină combatanți în forțele armate române. Practic, din 2012, niciunul dintre cei care suferă de această disfuncție nu ar fi avut ce să caute în teatrele de operații. Și totuși au fost!


„După 5 misiuni în teatrele de război am devenit brusc inapt medical pe baza unui ordin din 2012. În fiecare an am trecut vizita medicală deși sunt discromat din naștere, însă acum n-a mai vrut doamna doctor și așa că trebuie să fim dați afară din Armată. În condițiile în care suntem cei mai buni trăgători, avem doar calificative foarte bune, suntem decorați, noi chiar am luptat cu arma în mână în teatrele de operații.


Este ceva incredibil ce se întâmplă, mai ales că în restul țării colegii care suferă de această deficiență și care sunt cu sutele, nu au probleme. Li s-a dat apt parțial și au fost transferați pe anumite posturi din care această afecțiune să nu le afecteze activitatea. Sunt militari care au probleme oftalmologice grave, poartă ochelari cât fundul de borcan, oameni care nu reușesc să vadă nici la 3 metri în față, dar sunt declarați apți”, declară un militar pentru publicația Constanța de azi.


Așadar, pentru unii mumă, pentru alții ciumă! Iată că după atâția ani, examenul oftalmologic a devenit dintr-o dată extrem de exigent la Spitalul Militar din Focșani, o piatră de netrecut pentru SGV-iști (soldat gradat voluntar). Întrebarea care se pune ar fi cum de această măsură a fost luată abia acum? Practic și legal, înseamnă că oamenii aceștia și-au slujit țara în teatrele de operații... ilegal! Din moment ce din 2012 nu mai puteai fi pistolar, de exemplu, pentru că erai discromat, adică inapt, cum s-au trecut examenele medicale? Și cum s-a ajuns la această concluzie abia acum, în 2019? Ceva pute!


„Am trei misiuni în Afganistan și una în Irak. Când am plecat la război medicii nu au considerat că  discromatia ar fi o problemă. Și mi-am făcut datoria cu onoare. Acum nu mai suntem buni. E rușinos cum se încearcă scoaterea noastră din armată după câte am făcut”, citează Constanța de azi un alt militar care a dorit să-și păstreze anonimatul.


E drept, discromații nu pot distinge anumite culori, însă această problemă se transformă într-o extraordinară calitate dacă sunt, de exemplu, în armata americană. Antrenați corespunzător, ei devin lunetiști de excepție, discromatopsia ajutându-i efectiv să vadă țintele mai clar. În afară de România, doar China și Cile nu mai acceptă în armată discromați. Iată că din acest punct de vedere, inexplicabil de altfel, țara noastră nu a luat exemplul partenerilor noștri din NATO, americanii.


Partea rea vine de-abia acum: cei care vor părăsi sistemul militar o vor face ca și cum nu au fost acolo niciodată! Nu vor beneficia de pensie, ajutor, sprijin financiar, nimic! Tot ce au făcut acești oameni pentru țara lor va fi șters cu buretele printr-o decizie cel puțin discutabilă. O anomalie a sistemului ticăloșit, așa cum spunea unul dintre președinții statului, transformă un veteran decorat într-un „no name”!


Totuși, militarii nu vor să renunțe fără luptă, așa cum au fost antrenați să o facă de atâtea ori în viață. Ei sunt deciși să-i dea în judecată pe cei care se fac vinovați de așa o nedreptate și cer ministrului Apărării să repare această situație absurdă. Iată cum, printr-o gravă eroare de judecată, pentru că nu-i putem spune altfel, câteva zeci de veterani ajung, printr-o simplă parafă a medicului oftalmolog, „inapți discromați”! Și ce ar trebui să facă de acum încolo acești militari, domnilor birocrați și legiuitori ai sistemului? Să vândă covrigi?


Totuși, ei ar putea rămâne în sistem chiar dacă legea nu ar fi modificată, doar dacă unitățile militare unde activează le schimbă încadrarea pe funcția de neluptători (logistică, muzică, medical etc). Să fie asta, oare, o soluție demnă pentru un militar care și-a riscat viața în Afganistan?

 

Adauga comentariu