A renunțat la jobul comod de bugetar pentru a face taximetrie. Cine este Ionuț, taximetristul cu BMW

În urmă cu câțiva ani, focșăneanul Ionuț Baciu a ales să transforme pasiunea pentru mașini și plăcerea de a conduce într-un job, renunțând la acea vreme la postul de bugetar care îi asigura un oarecare confort și stabilitate. Mai ales că a avut un impuls: a venit pe lume minunea blondă cârlionțată - fetița sa, și și-a dorit să petreacă cât mai mult timp cu familia și să nu piardă momentele importante. Iar soluția sa a fost să încerce să facă taximetrie, pentru un program mai flexibil. Nu a câștigat doar pe această parte, ci mult mai mult. Acum, spune că simte că face parte dintr-o familie mare, în toată țara.

Iar la întrebările din jur, răspunde sincer: „Iubesc meseria asta, DA, o iubesc cu fiecare atom din mine. Desigur, puteam să fac altă meserie, mult mai bine plătită, dar nu mai eram eu. Ar fi ca și cum mi-aș vinde sufletul pentru bani. Fac o muncă frumoasă și nobilă, da, nobilă.

Mă trezesc, intru în mașină și, în fiecare zi, sunt un trecător tăcut printre oameni și destine. În fiecare zi văd alți oameni, le ascult poveștile, unele fericite, altele triste, unii oameni vor să își descarce sufletul și e mai ușor așa în fața unui necunoscut, care nu te judecă. Întotdeauna încerc să le aduc un zâmbet pe față, să coboare din mașină puțin mai voioși. Noi alinăm și dureri sufletești, oferim compasiune și zâmbete și culmea, toate astea sunt gratis, primim doar bonusuri măsurate în zâmbete și mulțumiri”.

Ionuț crede că atitudinea este totul în relația cu clienții, însă mai are un atu despre care nu prea vorbește: mașina pe care o conduce este un BMW.

Știri de Focșani: De ce ai ales sa faci taximetrie?

Ionuț Baciu: Din mai multe motive. În primul rând, pentru că îmi pot face programul după bunul plac și pot petrece mai mult timp alături de fetița mea și de familie. Apoi ar mai fi și faptul că pot ieși când vreau la muncă, indiferent de oră sau zi. Nu neg și că se câștiga binișor, dacă stai la muncă și alergi după onorarea comenzilor. Sunt multe avantaje.

Meseria de taximetrist nu înseamnă doar condus, suntem ghizi foarte buni, confidenți de încredere, buni ascultători, răbdători, toleranți. Eu am convingerea că așa arată taximetristul adevărat, nu cum vor unii să îl prezinte, un personaj demonic. Avem familii, iubim, râdem, dar avem în suflet și miile de povești, drame sau bucurii, ale celor care au călătorit cu noi. Suntem în slujba clienților 365 de zile pe an, uneori fără sărbători sau concedii, ne sacrificam viața personală pentru o meserie pe care o iubim. Pentru noi un zâmbet și un mulțumesc valorează enorm. 

Știri de Focșani: De când faci asta?

Ionuț Baciu: Fac taximetrie de când s-a născut fica mea... de aproximativ 4 ani. Înainte am fost manager la o cafenea din Focșani, apoi am lucrat la Oficiul de Cadastru. De la Cadastru am și plecat când m-am apucat de taximetrie.

Știri de Focșani: Bănuiesc că ești pasionat de condus, de mașini...

Ionuț Baciu: Da, de mic am asta în sânge. Prima mașină a mea, la 18 ani, a fost un BMW... cu 200 cai putere.

Știri de Focșani: Iar acum tot BMW conduci.. dar la început ai mers pe altceva?

Ionuț Baciu: Da, un Renault Simbol. BMW-ul pe care îl conduc acum îl țineam în parcare. Și am fost până la Arad cu 3 clienți mai bine făcuți... m-am băgat în câteva depășiri riscante... Atunci am avut noroc, pentru că voiam să depășesc un tir ...pedală nu aveam că pe Renault aveam motor de 1.2 benzină. Ce sa mă ajute ăla?

Știri de Focșani: Și atunci ai scos BMW-ul de la naftalină... 

Ionuț Baciu: Ceva de genul (râde). Trebuie să producă, nu să mă uit la ea. Iar investiția asta chiar merită. Confortul este cu totul la un alt nivel, atât pentru mine ca șofer cât și pentru clienți, și pe lângă asta, cel mai important aspect este siguranța, care este net superioară. La fel de adevărat este că mașina mea face ce fac și restul mașinilor din industria taximetriei, dar consider ca banii investiți nu sunt o pierdere și consider ca am îmbinat pasiunea pentru mașini cu locul de muncă, pentru a-l face mai eficient.

Știri de Focșani: Ai și mașină „de bună”?

Ionuț Baciu: Nu. Asta e și muncă și pasiune și tot. All in.

Știri de Focșani: Crezi că e un avantaj mașina? La comenzi și numărul clienților mă refer.

Ionuț Baciu: Da, clar. Lumea mai vrea și confort, siguranță. Eu cred că știu să aduc și o bună stare clientului. Contează și caracterul. Să fii comunicativ...

Știri de Focșani: Ai clienții tăi? Se merge pe recomandare, sunt care te solicită special pe tine?

Ionuț Baciu: Da, cer mai toți numărul meu de telefon sau sună în dispecerat că vor BMW. Asta nu înseamnă că mă și trimit pe mine. Dar da, sunt care vor neapărat să iau comanda eu.

(Iar uneori Ionuț este găsit de clienți în stație, așteptând. Cum s-a întâmplat și în iarnă, când chiar Moș Crăciun s-a urcat pe bancheta din spate a BMW-ului)

 

Știri de Focșani: Cam în câte orașe ai fost și care a fost cea mai lungă cursă?

Ionuț Baciu: Arad a fost cea mai lungă cursă, dar am fost cam în toate orașele. Sunt membru al Asociației Cotar - Clubul Taximetriștilor din România și merg la întâlniri cu colegii din țară. Am chiar sticker-ul galben pe mașină, care aparține Clubului nostru.

Știri de Focșani: Nici nu știam de Asociație. Și ce faceți voi în Cotar?

Ionuț Baciu: Ne ajutăm, dezbatem probleme, facem propuneri pentru cel care ne reprezintă la nivel de Asociație și care are un cuvânt de spus în relația cu autoritățile. Chiar suntem uniți. De când sunt taximetrist am întâlnit multe persoane de calitate, cu bun simț, care ulterior mi-au devenit prieteni și chiar am o familie în toată țara.

Adauga comentariu