Reîntoarcerea în bancă - o a doua șansă pentru mii de vrânceni care au abandonat, inițial, școala!

Ca peste tot în țară și în județul nostru abandonul școlar tinde să devină un fenomen îngrijorător, fenomen care își are rădăcinile în schimbările dramatice pe care le-a suferit țara noastră, pe toate planurile, de 30 de ani încoace. Lăsând, însă, abandonul școlar deoparte, constatăm că numărul tinerilor (ori chiar al celor mai în vârstă) care vor să reia școală este în creștere. Motivele care îi determină pe unii să ocupe din nou un loc în bancă sunt din cele mai diverse, în funcție de nevoi și interese.

Putem vorbi aici de cursuri de calificare sau recalificare, obținerea unui salariu mai mare sau condițiile impuse la angajare. Nu trebuie uitat permisul de conducere a cărui obținere este condiționată de terminarea celor opt clase de gimnaziu.

„Este o creștere a celor care doresc să reia cursurile școlii, având în vedere că la angajare sau pentru obținerea unor documente, a permisului , auto, acolo unde li se cere, de exemplu dovada că au absolvit gimnaziul. Alții se duc la cursuri de calificare și li se cere minimum opt clase, la locurile de muncă. De asemenea, Serviciul de Probațiune cere persoanelor eliberate condiționat să demonstreze că-și termină studiile obligatorii pentru a putea fi angajați și reinserați pe piața muncii”, ne-a spus inspectorul IȘJ, Maria Costache.

În sprijinul celor care doresc să-și termine studiile, indiferent de vârstă, s-a născut Programul „A doua șansă”. Acesta a fost conceput pentru adolescenții, tinerii și adulții proveniți din medii sociale diverse care nu au urmat sau nu au reușit să finalizeze învățământul primar sau gimnazial. Programul este structurat pe două categorii: unu – învățământul primar și doi – învățământ secundar inferior unde se pot urma cursurile din ciclul superior al liceului sau cele el unei pregătiri profesionale.

„A doua șansă” poate fi finanțată din bugetul de stat sau din fonduri primite de la Uniunea Europeană. În județul Vrancea, din prima categorie fac parte Liceul Tehnologic din Panciu – cu 62 de elevi, Școala nr.8 din Focșani – 25 de elevi, Școala nr. 7 Focșani – 178 de cursanți, Școala „Ecaterina Teodoroiu” din Mărășești – 52 de elevi, în total 317 persoane care doresc să-și completeze studiile.

Desigur, la această cifră mai putem adăuga și cele aproape o mie de persoane care urmează învățământul seral, în primul semestru al anului în curs: 924 în mediul urban și 68 în mediul rural. În cazul unei comparații cu anul școlar 2017 – 2018, atunci când au fost înregistrați 795 de persoane care au studiat la seral, vom observa o creștere a interesului de care se bucură această formă de învățământ.

Programul „A doua șansă”, cel finanțat din bani europeni, se bucură de un real succes în localitățile cu persoane defavorizate, poate și datorită unei „subvenții” stimulative acordate participanților la cursuri. Dar nu este peste tot așa. Să luăm exemplul comunității din Slobozia Bradului. Aici grupul țintă este format din 940 de persoane, în majoritate covârșitoare femei(700).

În cadrul programului găsim femei în toată firea care vin să învețe carte pentru a putea citi Biblia sau, mai banal, o rețetă medicală ori un prospect. Bărbații din localitate nu abandonează școala întrucât au nevoie de permisul auto, vital pentru ei în activitățile de comerț pe care le desfășoară.

În concluzie, având în vedere necesitățile din prezent, reluarea și completarea studiilor reprezintă un pas vital pentru oricine își dorește mai mult de la viață. Chiar dacă abandonul școlar pare să fie în continuă creștere, iată că, la un moment dat, mulți dintre cei care au renunțat la școală se întorc, împinși de viață, să obțină dovada pregătirii ca om.

 

 

 

Adauga comentariu