Răzvan Avram și povestea primilor bizoni americani din Vrancea!

Răzvan Avram are 35 de ani și lucrează alături de familie aproape 50 de hectare de teren în Bordeasca Veche. Agricultura este pentru el nu o meserie, ci o pasiune. „Fac asta de când eram atât”, spune el zâmbind, în timp ce arată cu palma la nivelul genunchiului, semn că a fost inițiat încă de copil în tainele lucrării ogorului. De la o vreme însă, i-a trecut prin cap, nici el nu știe cum, să se apuce de creșterea animalelor.


Ne spune că, într-adevăr, iubea și iubește animalele, însă nu s-a gândit niciodată să se apuce de zootehnie. I se părea complicat. De la o vreme însă, se tot frământa încercând să-și dea seama cam ce i s-ar potrivi dacă, totuși, s-ar apuca să crească câteva animale. A căutat, și a tot căutat, dar nu găsea nimic care să-i placă. Și-ar fi dorit ceva special, nici el nu știa sigur ce.


Asta până i-a venit ideea cu bizonii americani. În urmă cu vreo patru ani, tânărul s-a gândit că aceste animale superbe ar fi exact ceea ce i-ar trebui. Și a început să se documenteze, însă și-a dat repede seama că achiziția bizonilor nu e chiar așa ușoară. Adică, nu e ca și cum ți-ai cumpăra o vacă.


„În America este sursa principală de bizoni dar pentru ca fermierii de acolo să-i poată exporta, trebuie să-și bage fermele în carantină câțiva ani, sub o atentă monitorizare a statului american, și de abia după aia să poată face exportul. E o întreagă nebunie. Așa am ajuns să caut în Europa, unde se mai găsesc ferme prin Franța, Cehia... dar nimeni nu era dispus să vândă animale vii.


Întâmplarea a făcut să cunosc un cetățean austriac care avea o fermă în România, însă știam din experiențele trecute că nimeni nu vrea să vândă bizoni vii în Europa. Așa că m-am dus eu la austriac în vizită. Așa ne-am cunoscut, mi-a arătat toată ferma, am povestit una, alta și-atuci a luat decizia să-mi vândă bizoni. Mai greu...dar a luat-o. Asta se întâmpla în luna ianuarie a acestui an”, ne povestește Răzvan aventura achiziționării primilor bizoni din Vrancea.


Tânărul întreprinzător a făcut cere la primărie pentru a obține o parte din islazul comunal, și nu i-a fost prea greu să obțină terenul având în vedere că numărul vacilor din localitate este în continuă scădere. Înainte de toate, a trebuit însă să curețe o mare parte din teren, întrucât acesta era practic infestat cu gunoaie. A muncit destul de mult pentru igienizarea suprafeței pentru că oamenii aduceau de multă vreme deșeurile acolo.


Așadar, a luat terenul, l-a împrejmuit cu gard de vânătoare pe exterior și gard electric pe interior și a a dus 20 de femele și un mascul, pentru a forma o cireadă. Pentru a se evita consangvinizarea, a primit o parte din animale din România, o altă parte din Austria și Olanda... Acum, ferma lui Răzvan numără 24 de capete pentru că între timp animalele s-au înmulțit.


Deocamdată, el nu se gândește la amortizarea investiției, pe care a vrut să o țină secretă de ziariști. „În primii doi – trei ani nu o să sacrificăm pentru că nu avem ce. O să mergem doar pe împerecheri, înmuțiri și atât. În momentul în care puii vor deveni adulți, vor fi tauri și nu vor fi buni de montă... aceia vor fi primii sacrificați. Vorbim, deci, de o perioadă de doi, poate trei ani. Creșterea e lentă, nu putem interveni asupra creșterii. Nu putem furaja bizonii ca alte animale, ei mănâncă doar cât au nevoie”, ne-a mai spus Răzvan.


Bizonii aduși vor fi crescuți deocamdată doar pentru carne, foarte scumpă și căutată (costă câteva sute de euro kilogramul), întrucât în România nu există (pentru că au dispărut de mult) tăbăcării pentru a prelucra prețioasa blană de bizon. Trebuie să ne gândim la faptul că acum cinci ani, când fermierul austriac a adus primii bizoni în țara noastră, statul nu avea nici măcar un cadru legislativ potrivit. Practic, bizonii erau în afara legii.


„Cei de la DSV, când au primit avizul intrajudețean că se transportă bizoni pe teritoriul Vrancei, au blocat avizul. În primă fază. A stat camionul blocat vreo oră pe drum până s-a lămurit situația”, ne mai povestește amuzat Răzvan.


Acum, ferma tânărului a devenit obiectiv turistic, zeci de copii venind să vadă animalele impunătoare pe care le-au văzut doar la televizor. Administrația locală a promis că va repara chiar și drumul care duce acolo, doar pentru a facilita copiilor accesul în zonă. Rămâne, totuși, o absolută performanță să poți crește bizoni americani în Vrancea, un lucru de neimaginat în urmă cu câteva zeci de ani. Ferma lui Răzvan devine, așadar, a treia din România care se îndeletnicește cu creșterea acestor animale, atât de asemănătoare cu bourii care populau odată aceste meleaguri.

Adauga comentariu