Război în CJ pe tema banilor împărțiți la primării. Liberalii acuză că sumele s-au dat discreționar și că s-a încălcat legea, iar senatorul Toma avertizează că există posibilitatea unui blocaj. „Acești 7,5% nu se împart ca la comuniști”, spune Oprișan

Situație tensionată în Consiliul Județean Vrancea, cu acuze de fals și abuzuri, legată de împărțirea banilor în localitățile din județ. Este vorba despre repartizarea pe unități administrativ-teritoriale a cotei de 7,5% din impozitul pe venit estimat în anul 2019, reprezentând fond la dispoziția Consiliului Județean pentru echilibrarea bugetelor locale pe anul 2019. Acest lucru se va  realiza după un vot de mâine, în Consiliul Județean. Există un proiect de hotărâre potrivit căruia aumele repartizate se vor utiliza pentru cheltuielile de funcționare, pentru susținerea programelor de dezvoltare locală și pentru programele de infrastructură care necesită cofinanțare locală.

Suma totală este de 14.160 mii lei, din care vor fi îndestulate 27 de primării. Cea mai mare sumă o primește Focșaniul, apoi Odobeștiul, Mărășeștiul și Adjudul.

Problema semnalată atât de consilierii județeni liberali cât și de președintele PNL Vrancea - senatorul Cătălin Toma - e aceea că toate aceste primării sunt conduse de primari PSD. Și, pe marginea acestui subiect, senatorul Cătălin Toma a atras atenția că se încalcă legea, întrucât solicitările primarilor liberali nu au fost luate în seamă. Mai mult decât atât, a spus acesta, există posibilitatea ca, dacă o singură primărie atacă hotărârea în instanță, să apară un blocaj.

De partea cealaltă, președintele CJ Vrancea spune că împărțirea banilor s-a făcut în funcție de nevoi. Marian Oprișan consideră că aceasta era singura modalitate corectă de repartizare a sumelor respective. Și, dacă va avea solicitări de la alte unități administrative, va analiza mai departe.

Deocamdată acelea sunt solicitările pe care le am la Consiliul Județean și am analizat problematica pe care o are fiecare localitate. Iar localitățile care sunt pe listă sunt cele care au probleme financiare majore. Plus că nu decid eu, ci consilierii județeni. Într-adevăr acest proiect este inițiativa mea, dar eu vreau să se respecte legea”, ne-a spus președintele CJ Vrancea.

În acest context, ce localitate se află „în groapă”? 

Și Focșaniul are o situație complexă, Andreiașu... acolo unde sunt câteva investiții pe care le pierd dacă nu au cofinanțarea necesară. Noi am stabilit doar oportunitatea. Iar oportunitatea o știm noi, care suntem în relațiile cu primarii. Și să fim serioși. Acești 7,5% nu se împart ca la comuniști. Aș fi putut să pun egal de sus până jos fără niciun fel de problemă și dădeam tuturor. Dar nu sunt pentru așa ceva, suma se împarte în funcție de nevoi”, ne-a mai declarat Marian Oprișan.

 

Adauga comentariu