Râsul Goru pleacă din Munții Vrancei pentru a-și salva specia!

Un râs din Vrancea își va aduce contribuția pentru salvarea de la dispariție a speciei sale în regiunea Munților Dinari. Numele său e Goru și a fost capturat pe raza Parcului Natural Putna Vrancea, mai precis în fondul cinegetic Condratu.


Acțiunea s-a desfășurat în cadrul unui proiect internațional – LIFE Lynx – prin care se urmărește salvarea populației de râs din Slovenia, Croația și Italia. Linxul din pădurile Vrancei a fost prins cu ajutorul unei cuști-capcană speciale și a fost transportat în deplină siguranță în zona de carantină.


„Proiectul nostru a făcut un uriaș pas înainte prin capturarea unui frumos râs adult de sex masculin. În ultima lună, am fost mereu stanjeniti in activitatea noastra de alarmele false și de vremea schimbătoare, dar ieri mesajul - capcana declanșată - a fost foarte real, pompând adrenalină în inimile noastre, pe măsură ce am început să acționăm in zorii zilei”. Așa și-au descris impresiile membrii echipei ACDB.


Proiectul LIFE Lynx este coordonat de Serviciul Forestier Sloven și spijinit de Ministerul Mediului din țara noastră. De altfel, organizația care răspunde de proiect în România este Asociația pentru Conservarea Diversității Biologice (ACDB) iar Regia Națională a Pădurilor – Romsilva colaborează în conformitate cu protocolul semnat la începutul lunii decembrie 2018.


„Obiectivul principal al proiectului LIFE Lynx este salvarea de la dispariție a populației de râs din Regiunea Munților Dinari si sud estul Alpilor și păstrarea acesteia pe termen lung. În prezent, populația de râs este una dintre cele mai mici din Europa, fiind  izolată și extrem de consangvinizată.


Specialiștii consideră că este nevoie urgentă de reconstrucția populației, prin introducerea unor animale sănătoase dintr-o altă populație. În aceste sens populația Dinaric-Alpină va fi ajutată cu exemplare de râs din populația sursă inițială și anume din Carpați”, se arată pe site-ul www.lifelynx.eu.

Parcul Natural Putna Vrancea este unul dintre cele 22 de parcuri naționale și naturale din România și are o suprafață de peste 38.000 de hectare, dintre care mai bine de 33.600 de hectare sunt acoperite de pădure. Aici se găsesc urși, lupi, râși (așa cum am văzut), capre negre, jderi și chiar vidre. Mai mult, parcul din Vrancea este casa a aproximativ 110 specii de păsări, 75 fiind protejate prin lege.

 

Sursa foto: www.lifelynx.eu

 

 

 

Adauga comentariu