Răsturnare de situație în dosarul înjunghierii celor doi baschetbaliști americani veniți la Brăila, în care inculpat este și focșăneanul Vasile Tătaru. „Urmărirea penală s-a desfășurat într-o explozie de nereguli cum nu am văzut în întreaga mea carieră”

Curtea de Apel Galați a dat o soluție în dosarul interlopului brăilean „Dasaev”, care practic aruncă în aer mare parte din rechizitoriul întocmit pe numele celor opt inculpați, printre care și focșăneanul Vasile Tătaru. Dosarul are ca obiect un incident din septembrie 2018, în urma căruia doi sportivi americani au fost înjunghiați. Vasile Tătaru este acuzat de favorizare a infractorului, fiind cel care, ulterior incidentului, l-a adăpostit câteva nopți pe principalul inculpat, Daniel Gabriel Husein „Dasaev”, considerat agresorul baschetbaliștilor americani veniți să joace la Cuza Sport din Brăila. Ieri, CA Galați a anulat mare parte din probele strânse de procurorii brăileni, decizia fiind explicată pe scurt de avocatul focșănean Adrian Toni Neacșu. Avocatul nu îl reprezintă pe Tătaru, ci chiar pe „Dasaev”.

„Fără să fie vreo regulă strictă, nu obișnuiesc să intru în dosare de violență. N-aș fi intrat nici acum pentru Husein Daniel dacă paralela cu ce i s-a întâmplat lui Teo Peter nu m-ar fi șocat. Dacă atunci angajatul ambasadei SUA la București care a provocat nefericitul accident în stare de ebrietate a fost sustras justiției române și achitat în cele din urmă scăpând cu o mustrare scrisă, Husein Daniel, acuzat pentru tentativă de omor în urma unui conflict spontan cu mai mulți cetățeni americani, a simțit pe pielea lui ce înseamnă intrasigența unei justiții mai atentă la sensibilitățile marelui prieten de peste Atlantic decât la aflarea adevărului. Urmărirea penală a fost complet arbitrară, în disprețul aproape fiecărei reguli de procedură, s-a desfășurat practic în secret față de avocați și într-o explozie de nereguli cum nu am văzut în întreaga mea carieră de penalist, de judecător sau avocat. Greutatea nu a constat în a găsi și argumenta nulitățile (m-am oprit la 16 pentru că altfel aș fi ajuns să scriu un roman nu o cerere adresată instanței) ci în a nimeri în fața unor judecători dispuși să-și asume, în numele independenței și a probității, riscul de a deranja Marele prieten. În acest moment practic din 6 volume cât avea dosarul a rămas cu câteva file, probele fiind anulate. Desigur, drumul justiției române pentru Husein va fi încă lung, el fiind și acum în stare de arest preventiv”, a scris pe Facebook avocatul Neacșu, referitor la soluția pe cameră preliminară.

Inițial, instanța la care se judecă dosarul, Tribunalul Brăila, a respins cererile şi excepţiile invocate de Husein și a constat legalitatea „sesizării instanţei cu rechizitoriul emis la data de 22.02.2019 de Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila în cauza penală privind pe inculpaţii: 1.Husein Daniel Gabriel, zis “Dasaev”, trimis în judecată prin rechizitoriul emis la data de 22.02.2019 de Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de tentativă de omor calificat, port şi folosire fără drept de obiecte periculoase şi tulburarea ordinii și liniştii publice; 2.Mocanu Georgel trimis în judecată sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de lovire sau alte violențe și tulburarea ordinii și liniștii publice; 3.Matei Valentin, trimis în judecată sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de lovire sau alte violenţe şi tulburarea ordinii şi liniştii publice; 4.Dobraniş Valentin, trimis în judecată prin rechizitoriul sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tulburare a ordinii şi liniştii publice; 5.Tătaru Vasile, trimis în judecată sub aspectul săvârşirii infracţiunii de favorizare a infractorului 6.Fătăligă Nicuşor, trimis în judecată sub aspectul săvârşirii infracţiunii de mărturie mincinoasă; 7.Niculae Daniel Vasile, zis “Zache” trimis în judecată sub aspectul săvârşirii infracţiunii de mărturie mincinoasă; 8. Popa Florian zis ”Făcăleț”, trimis în judecată sub aspectul săvârşirii infracţiunii de mărturie mincinoasă”.

Soluția CA Galați, după ce Husein a solicitat să se reanalizeze cererile sale, a răsturnat tot: instanța a dispus, printre altele, înlăturarea din materialul probator a declarațiilor a zeci de martori, suspecți, dar și inculpați, inclusiv cea a focșăneanului Vasile Tătaru, constatându-se că acestea fuseseră luate în lipsa avocaților. Totodată, CA Galați a decis să înlăture din rechizitoriu și raportului de constatare medico-legală al Institutului Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici” pentru aspectele vizând lipsa dovezii poziţiei procesuale a inculpatului Husein Daniel Gabriel (consimţământ sau opoziţie) la efectuarea expertizei medico-legale psihiatrice şi cu privire la examinarea sa fizică și câteva procese-verbale de transcriere a convorbirilor telefonice, „deoarece acesta nu a fost certificat de procuror pentru conformitate”.

Incidentul în urma căruia baschetbaliştii Joseph Mc Claim și Darrel Bowie au fost înjunghiați a avut loc în noaptea de 15 spre 16 septembrie 2018 în clubul The Music Pub din Brăila. Cei doi au suferit intervenții chirurgicale, iar ulterior Bowie a solicitat să plece acasă în SUA în timp ce McClaim a rămas la Brăila, el neavând voie să zboare cu avionul timp de 60 de zile din cauza rănilor care i-au atins și ficatul.

„Abia ajunsesem în club, de vreo jumătate de oră. Eram în picioare, în zona toaletei. Acolo, un tip m-a împins brutal din spate. Era acel Dasaev, dar atunci nu știam cine e. M-am întors și l-am îmbrâncit și eu. A zis ceva în românește, dar nu am înțeles. Oricum, nu erau scuze. Au sărit vreo 8-9 tipi pe noi. Nu le spusesem nimic, nu provocasem pe nimeni, nu a fost vorba despre nicio fată, cum am văzut că a apărut prin media. Doar colegul meu, Joseph, era cu o fată, dar nu era iubita lui, ci doar o prietenă foarte bună. M-a lovit cu pumnul, iar eu am ripostat la fel. Totul s-a petrecut extrem de repede. Nu mai știu când a apărut acel cuțit în mâna lui. A început să mă lovească, să mă taie, am simțit prima lovitură, în zona abdomenului, apoi celelalte. M-a înjunghiat în șapte, opt locuri. Peste tot! Pe față, pe gât, pe mâini, pe abdomen", a povestit Bowie pentru Digisport.

Ulterior, Dasaev a explicat și varianta sa, arătând că sportivii americani sunt cei care au stârnit conflictul, ar fi devastat barul și ar fi lovit „persoane care stăteau liniștite la alte mese”.

„Intrarea în baie era blocată de un grup de indivizi de culoare, iar la cererea mea de a mă lăsa să trec, unul dintre ei s-a manifestat agresiv verbal. La insistențele mele de a-i împinge uşor, m-a înjurat în timp ce ma privea în ochi. La ieșire am trecut iar printre ei și același tip îmi pune piedică și mă împinge cu cotul. Am ripostat cu un pumn, ce a declanșat un potop de lovituri din partea mai multor persoane de culoare ce îl însoțeau pe acel individ”, scria acesta într-o cerere adresată instanței, fiind citat de cotidianul De Brăila.

Sursa Foto: Facebook

Adauga comentariu