PSD Vrancea, alături de Liviu Dragnea. „În toate aceste acțiuni se vede o regie: atacul în presă, mulțimile din piață, amînările sentinței, programarea pronunțării spre seară, la ora adunării manifestanților”

Partidul Social Democrat - filiala Vrancea asigură că nu se dezice de Liviu Dragnea, inculpat într-un dosar de corupție și proaspăt condamnat. Pe pagina de Facebook a PSD Vrancea a fost publicată o notiță în care sunt explicate motivele pentru care Dragnea încă este cel mai bun om din partidul celor trei trandafiri, în ciuda celor trei ani și jumătate de închisoare cu executare. Chiar dacă doi judecători au stabilit o pedeapsă cu executare, mai importantă este opinia separată: „Până la pronunțarea deciziei finale, președintele PSD beneficiază de prezumția de nevinovăție”. Cine a semnat „notița” nu este însă tocmai stăpân pe limbajul juridic. Ne permitem și noi o notiță: apelul nu poate fi recurs. Cum nici recursul nu poate fi apel. E ori una, ori alta:
 
Opinia separată a unuia dintre cei 3 judecători, dar și amânările repetate în pronunțarea deciziei, arată că există un grad ridicat de incertitudine că această hotărâre de condamnare se va menține și după recursul din apel. Se vede în toate aceste acțiuni o regie: atacul în presă, mulțimile din piață, amînările sentinței, programarea pronunțării spre seară, la ora adunării manifestanților, pregătirea pe Facebook, păstrarea sentinței lui Dragnea la sfîrșit. Și-au sincronizat pînă și moțiunea de cenzură cu sentința. Asta e calea prin care cei care au pierdut alegerile au înțeles să încerce să cîștige puterea.
Sunt decizii ale CCR pe care unii judecători le acceptă, alții nu. Nu putem numi asta justiție. Este o ruletă rusească, din care unii scapă, iar alții cad victime. Este profund nedrept ca unii oameni să fie achitați, iar alții să fie condamnați pentru aceleași fapte, în funcție de judecătorii la care pică.

Justiția nu trebuie să fie o loterie. Atâta timp cât există un singur om achitat pentru fapta pentru care a fost condamnat președintele PSD, atâta timp cât există chiar în acest complet o opinie separată care a luat în considerare Decizia CCR 405 care a dispus Parlamentului să modifice articolul privind abuzul în serviciu, atât timp cât există această lipsă de unitate între deciziile mai multor instanțe, condamnarea de astăzi nu este dreaptă și nici nu va putea rămâne după judecarea apelului. Judecătorii care vor judeca apelul să respecte decizia CCR, ceea ce înseamnă achitarea, nu doar pentru președintele PSD, ci pentru toate celelalte persoane care au fost condamnate în această primă instanță.

Până la pronunțarea deciziei finale, președintele PSD beneficiază de prezumția de nevinovăție, mai ales în contextul actual în care decizia primei instanțe are un grad foarte ridicat de incertitudine. PSD îl susține în continuare pe președintele Liviu Dragnea la conducerea partidului și a Camerei Deputaților – aceasta este singura atitudine corectă pentru respectarea prezumției de nevinovăție, așa cum ne cere Comisia Europeană, prin Directiva 2016/343. Cei care cer demisia președintelui PSD înainte de pronunțarea unei decizii finale, încalcă grav Constituția României, Directivele Europene și standardele Comisiei de la Veneția, care garantează toate prezumția de nevinovăție. Majoritatea parlamentară PSD+ALDE nu va fi afectată, guvernarea nu va fi afectată. Vom realiza programul de guvernare și vom duce până la capăt reforma justiției, cu transpunerea  în legislație a deciziilor CCR, CEDO și Directivele Europene”.

 

Adauga comentariu