Protecția Copilului, instituție fără psihoterapeut. Specialiștii sunt „arvuniți” la nevoie prin licitație

Prin organigrama Direcției Generale de Asistență Socială și pentru Protecția Copilului Vrancea nu și-a făcut încă loc un post zicem noi destul de important pentru obiectul de activitate al instituției: psihoterapeut. Deși furnizează servicii sociale, DGASPC apelează la licitații publice - de fapt încredințează direct contractele pentru serviciile de psihoterapie. Anul acesta cel puțin, încredințările pe SICAP au fost făcute către același psiholog, iar o parte din aceste informații ne-au fost confirmate oficial de către instituție. „În statul de funcții al DGASPC Vrancea nu există funcția de psihoterapeut. ... Serviciile de psihoterapie la nivelul DGASPC Vrancea se desfășoară cu furnizor de servicii de specialitate, având la bază contracte încheiate prin intermediul SICAP. Intervenția unui psihoterapeut se face la recomandarea managerului de caz, ulterior finalizării unui program de evaluare și consiliere, în cazul în care se constată necesitatea acestei intervenții, vizând tratarea și ameliorarea problemelor de natură psihologică. Costurile cu servicii de psihoterapie aferente anului 2018 sunt în cuantum de 8.240 lei”, ne-a fost transmis de către DGASPC Vrancea.

În paralel, de pe SICAP am aflat și frecvența cu care se încredințează aceste contracte, iar de pe site-ul vechi de achiziții publice se poate observa că situația nu este una inedită.

Pe lângă serviciile de psihoterapie pentru beneficiari, DGASPC a plătit anul acesta peste 4.000 de euro și pentru „Servicii de evaluare periodică în psihologia muncii - Avize psihologice în vederea angajării, Achiziția serviciilor de evaluare psihologică pentru 430 de asistenți maternali profesioniști angajați în cadrul DGASPC Vrancea prin încheierea unui contract de servicii cu durata până la data de 31.12.2018, în valoare de 19.350 lei fără TVA și posibilitate de prelungire până la data de 30.04.2019. Suplimentarea cantităților de servicii se va face în limita fondurilor bugetare alocate cu această destinație, în mai 2018”. Ar fi de menționat că Luminița Grăjdeanu - de la Societatea civilă profesională de psihologie Grăjdeanu&Iacob este psiholog principal la Spitalul Județean Focșani. Și anul trecut, aceeași Societate civilă profesională încheia un contract similar cu DGASPC Vrancea: „evaluare psihologică a asistenților maternali, prin încheierea unui contract cu durata până la data de 31.12.2017 în valoare de 12.000 lei fără TVA și posibilitatea de prelungire a duratei până la 30.04.2018, până la valoarea maxima a contractului de 16.000 lei fără TVA, valori raportate la 40 lei/ persoană fără TVA, pentru un număr de 400 asistenți maternali”.

Adauga comentariu