Protecția Consumatorului avertizează: locurile de joacă nu sunt în totalitate sigure pentru copii!

Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorului Vrancea tocmai ce a încheiat controalele efectuate la câteva locuri de joacă din județ, verificări dispuse de către Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor. În perioada 18 iunie – 2 iulie, CJPC Vrancea a controlat o serie de astfel de spații de joacă din județ - aflate atât în grija autorităților publice locale cât și în grija agenților economici, iar cele mai multe dintre acestea au reușit să treacă cu bine peste verificări. Când s-a încheiat acțiunea, trei locuri de joacă au fost considerate de angajații CJPC Vrancea a fi neconforme. Spre deosebire de alți ani, abaterile constatate nu au fost însă sancționate cu amenzi în bani, ci cu avertismente.

Astfel, la un spațiu de joacă din incita Carrefour s-a descoperit că un tobogan gonflabil nu prezenta stabilitate, întrucât era dezlipit și nu era umflat în totalitate. În acest caz, s-a dispus oprirea definitivă, iar până la încheierea controlului agentul economic a făcut dovada că a înlăturat toboganul distrus, iar locul de joacă prezintă din nou siguranță. Alte două abateri au fost constatate tot în Focșani, la locuri de joacă care aparțin Direcției de Dezvoltare, în ceea ce privește scaunele leagănelor. Și în acest caz s-a dispus interzicerea utilizării echipamentelor.  

La nivel național, ANPC a  comunicat că acțiunile de control privind respectarea prevederilor legale în spaţiile de joacă pentru copii s-au lăsat cu amenzi în alte județe. Astfel, controlul a cuprins 275 operatori economici din toate judeţele ţării şi în Municipiul Bucureşti, fiind aplicate 168 sancţiuni contravenţionale - din care 103 avertismente. Totodată, au fost aplicate 65 amenzi contravenţionale în valoare de 324.000 lei.

În urma verificărilor, a fost dispusă măsura de oprire temporară a prestării serviciului la 70 operatori economici până la remedierea neconformităţilor constatate, la 3 dintre operatorii economici controlaţi, dispunându-se sancţiuni complementare, respectiv interzicerea utilizării echipamentelor de agrement amplasate pe spaţiile de joacă până la eliminarea deficienţelor constatate”, se arată în comunicatul ANPC.

Adauga comentariu