Promisiunile privind racordarea cu gaze la Mândrești au împlinit majoratul. Ce se întâmplă de fapt: când vine vorba de investiție, unii consilieri îl citează pe Iohannis: „Pas cu pas”!

Consilierul UNPR Costel Bârsan a încercat marea cu degetul și a dorit să fie introduse pe ordinea de zi a ședinței de CL de ieri alte câteva proiecte, în afară de cele deja anunțate, dar și cele adăugate de primarul Cristi Valentin Misăilă. Printre acestea, și „demararea procedurilor legale și manifestarea intenției în Consiliul Local privind finanțarea extinderii conductei de gaze din Bulevardul Brăilei până în cartierul Mândrești și realizarea rețelei de distribuție a gazelor naturale absolut necesare locuitorilor acestei zone”. Bârsan a explicat că în cartierul Mândrești, populația se încălzește cu lemne - „care sunt din ce în ce mai scumpe și mai greu de procurat”. „Anexez copii a 9 tabele cu locuitorii cartierului Mândrești care doresc realizarea rețelei de distribuție a rețelei de gaze naturale cu finanțarea acesteia din bugetul Consiliului Local”, a spus consilierul UNPR la începutul ședinței aleșilor focșăneni. De aici, a fost „poveste”: președintele de ședință a supus spre aprobare introducerea proiectelor noi pe ordinea de zi, așa cum fuseseră ele descrise. Și, dacă cele propuse de primar și-au găsit locul pe ordinea de zi, Costel Bârsan a fost refuzat.

Că decizia era sau nu întemeiată, aceasta e altă discuție. Dar atitudinea aleșilor locali este greu de înțeles, iar proiectul privind rețeaua de gaze de la Mândrești a fost un laitmotiv al ședinței de CL. Ba chiar consilierul social democrat Mihai Nedelcu l-a citat pe președintele țării, la un moment dat: „Să facem cum scrie la carte: Pas cu pas”, a cuvântat medicul stomatolog. Cel mai sceptic a fost chiar colegul de partid al lui Bârsan, viceprimarul Marius Iorga. Ce face frica de a pierde funcția din om: „Eu aș vrea să adaug ceva la proiectul colegului Bârsan și anume că primăria și consiliul local - asta trebuie să știe toți cetățenii - își dorește foarte mult introducerea de gaze în cartierul Mândrești. Dar asta nu e o joacă. Sau poate domnul Bârsan, care se ocupă de gaze, crede că e ca o lucrare la un apartament. Dar este o lucrare extrem de amplă, care implică niște costuri extraordinar de mari. Primăria are în vedere acest lucru de la începutul mandatului nostru și a domnului primar, bineînțeles, având în vedere ca până la sfârșitul mandatului și în 2020 să demarăm procedura și să inițiem de fapt procedura pentru introducerea unui sistem de alimentare cu gaze. Asta nu înseamnă că în 2020 va fi și funcțional. Dar, pas cu pas se poate realiza acest lucru. Și este realizabil”, a spus viceprimarul Iorga.

Domnule Iorga, eu știu foarte bine ce se întâmplă acolo și știu bine că nu e o joacă de copii. Dar nici așa o mare inginerie, așa cum pretindeți dumneavoastră. Cum se face o instalație de gaze în cartierul Laminorul, unde locuiește și domnul Mihai Nedelcu și domnul Gongu, care s-au abținut la acest proiect, care e în favoarea celor din Mândrești... Dar la proiectul dânșilor... O asemenea instalație poate fi făcută fără nicio problemă în 30 de zile, dacă există finanțare. Spuneți că e de doi ani în atenție. Domnule, e din 2000! Din 2000, de când domnul primar Decebal Bacinschi a luat primul mandat, asta a promis. Deci până în ziua de azi sunt 18 ani, nu doi ani”, a revenit cu explicații Bârsan.

Pe de altă parte, clipe mai târziu discuția a fost reluată, în cadrul „proiectului pentru modificarea Hotărârii privind aprobarea efectuării investiției și încheierii contractului de cofinanțare pentru acordarea accesului la sistemul de distribuție a gazelor naturale prin extinderea conductei de distribuție pentru străzile Militari, Mugur, Constantin Brîncoveanu, Laminorului, Fundătura Militari”. Războiul s-a purtat între consilierul liberal Nicu Tănase și independentul Emanuel Gongu. Mai întâi, Nicu Tănase: „după ce am văzut mai înainte că pentru Mândrești se găsesc tot felul de proceduri pentru a amâna extinderea rețelei de gaze... că nu se poate, de 18 ani, văd că la Laminorul s-a putut. Este foarte bine, dar de ce? Eu vreau să vă zic o singură chestie și să le sugerez colegilor noștri Nedelcu și Gongu, să nu voteze, pentru că sunt într-o incompatibilitate morală”, a subliniat consilierul PNL. Acesta făcea referire la faptul că cei doi colegi din CL locuiesc în cartierul Laminorul și că listele cu semnături strânse de dumnealor și care au dus la concretizarea proiectului au cântărit mai mult decât promisiunile de campanie de la fiecare 4 ani.

Emanuel Gongu nu și-a lăsat replica așteptată și a ținut mai întâi să îi aducă aminte colegului cum se numește, spre amuzamentul colegiulor săi de grup: „Domnule Neculai Tănase - Neculai vă numiți, nu Nicu! Suntem 21 de consilieri locali, corect? Știți să numărați până la 21. Asta înseamnă că dacă se vrea o investiție pe o stradă și acolo stă un consilier, să nu se facă? M-am opus eu? Să se facă un proiect cum trebuie”, au fost câteva dintre cuvintele lui Gongu. Din păcate, când se simte atacat, independentul Gongu este greu de urmărit și înțeles, chiar și cu înregistrarea ședinței pornită, așa că este greu de redat ce anume a spus.

Cum fusese nominalizat de consilierul Tănase, și Mihai Nedelcu a ținut să sublinieze cevs. Și aici a fost momentul când a citat, plin de încredere, spusele președintelui Klaus Iohannis. Totodată, a explicat cum stă treaba: „Nu ne-am opus investiției de la Mândrești, dimpotrivă. Dar să se facă exact cum scrie la carte: pas cu pas. Nu haotic, nu să furăm startul, nu să facem propagandă electorală. Ci, pur și simplu, vom urma și aceeași pași urmați la Laminorul și atunci vom vota fără niciun fel de problemă. Nu suntem împotriva vrâncenilor, nu suntem împotriva focșănenilor”, a ținut să explice și Nedelcu cum Laminorul a existat înaintea Mândreștiului și de aceea lucrurile s-au făcut în ordinea firească. Ba chiar și primarul a subliniat că nu sunt cereri în acest sens și că pașii s-au făcut așa cum trebuia.

Discuțiile au fost încheiate apoteotic de social democratul Radu Nițu, președinte de ședință: „Mândreștiul va avea gaze, dar nu așa, pe o hârtie, fără să știm costuri, proiectare. Personal am instistat la domnul primar și va fi prezent la Mândrești, la discuția cu cetățenii. Vă asigur că Mândreștiul va avea gaze! Când și cum, trebuie să facem analize concrete”. Ați înțeles, da?

Adauga comentariu