Proiect unic în Europa: Ciobănescul Românesc Carpatin crescut la Lepșa bagă spaima în lupii din șase județe!

Agenția pentru Protecția Mediului Vrancea se poate lăuda cu un proiect unicat în Europa. În urmă cu patru ani, prin intermediul altui proiect de o amploare și importanță deosebite – WOLFLIFE (demarat în 2002)  – instituția a lansat în 2014 o inițiativă care s-a dovedit a fi mai mult decât salutară: aceea de a plasa la stâne câini din rasa Ciobănesc Românesc Carpatin.


Se știe că viața păstorilor nu este ușoară în Munții Vrancei. Pe lângă multe alte griji, cea de căpătâi rămâne aceea de a proteja turma de animalele sălbatice, în special de lupi și urși. Și ce ajutor mai de nădejde are ciobanul la stână decât un câine strașnic? Din păcate, în zona montană a județului, la stâne, erau folosiți câini obișnuiți, un fel de maidanezi care nu puteau proteja oile de atacurile unor sălbăticiuni înfometate.


Din acest motiv, a luat naștere Centru de Reproducere, Îngrijire și Supraveghere a Câinilor de Pază a Șeptelului (CRISCPS) din Lepșa. Aici, în canisa centrului, sunt crescuți zeci de câini din rasa Ciobănesc Românesc Carpatin care sunt trimiși să protejeze avutul oierilor din zonele montane și să diminueze atacurile lupilor și urșilor.


Cîine de talie mare, Ciobănescul Carpatin este puternic, robust, impozant, pe cât este de inteligent, voios, curajos și ascultător. Calitatea sa absolută este însă curajul „nebun” pe care acest câine îl are în fața eventualilor prădători. Această carte de vizită îl face de neînlocuit la o stână aflată în munți.


„Altfel acționează și reacționează un câine de talie mare, un câine care are în codul lui genetic imprimată dorința de a proteja șeptelul de animale. Din acest punct de vedere, Ciobănescul Românesc Carpatin nu se poate compara cu nici o altă rasă. La noi, ciobanii aveau pe lângă stână un număr foarte mare de câini, însă aceștia nu asigurau paza efectiv. Din acest motiv am considerat că această specia autohtonă ar face față cu brio întâlnirii cu o haită de lupi, lucru care s-a dovedit a fi piatra de temelie a proiectului”, ne-a spus directorul Agenției pentru Protecția Mediului Vrancea, Valentin Logodinschi.


La acest lucru putem să adăugăm și faptul că, potrivit legii, la stâne numărul câinilor este redus la trei pentru zona de munte și doi pentru cele de deal și câmpie. Dacă și aceștia care erau aprobați ar fi fost niște maidanezi nevolnici, vă dați seama ce s-ar fi întâmplat în cazul unui atac al lupilor sau urșilor.
Pentru că în Vrancea această rasă nu este răspândită, câinii au fost cumpărați de la canise particulare aflate în Nordul și Nord-Estul țării.

La început ciobanii au fost circumspecți, însă rezultatele proiectului au fost atât de bune încât cererea a crescut imediat. Puii de Ciobănesc Românesc Carpatin sunt crescuți la canisa din Lepșa până la vârsta de 3 – 4 luni, după care sunt trimiși gratuit spre adopție noilor stăpâni, întodeauna câte o pereche (mascul și femelă). În schimbul câinilor, crescătorii de oi au obligația să îngrijească așa cum trebuie viitorii paznici ai stânei, iar când animalele vor ajunge la maturitate să dea și altora pui.


Proiectul inițiat de APM s-a dovedit un succes. O dovadă în acest sens este faptul că puii crescuți în canisa de la Lepșa ajung și la stânele din județele Harghita și Covasna (unde sunt cele mai multe cereri din cauza deselor atacuri ale urșilor) Mureș, Neamț și Bacău. Acum, în Centrul de Reproducere de la Lepșa se află un mascul și cinci femele de Ciobănesc Carpatin precum și 17 pui care așteaptă „să se facă mari” pentru a băga în sperieți lupii și urșii din munții României și, de ce nu, ai Europei.

 

Sursa Foto: WOLFLIFE

 

 

Adauga comentariu