Proiect de lege privind parteneriatul civil. Avocat Ana Viorica Pușcașu: „Există multe cupluri care conviețuiesc fără a considera oportună încheierea unei căsătorii în fața ofițerului de stare civilă”

Ana Viorica Pușcașu, avocat în cadrul Baroului Vrancea, ne-a spus opinia sa vizavi de Legea parteneriatului civil. Dincolo de discuțiile privind parteneriatul civil între persoane de același sex, avocatul consideră că sunt și alte aspecte nevralgice. „Din punctul meu de vedere, legalizarea parteneriatului civil vine doar să legifereze o situație care deja este cunoscutaă. Este binecunoscut faptul că există multe cupluri care conviețuiesc fără a considera oportună încheierea unei căsătorii în fața ofițerului de stare civilă. Aceste persoane aveau nevoie de apărarea drepturilor lor. De asemenea, având în vedere că în România, prin căsătorie - atât în Constituție, dar și în Codul civil - se înțelege căsătoria între un bărbat și o femeie, rezultă în mod indubitabil că partenerii de același sex nu se pot căsători în mod legal. În prezent România, ca membră a UE, va trebui să recunoască dreptul persoanelor de același sex, cetățeni UE - căsătoriți într-un stat în care aceste căsătorii sunt acceptate. Ei au acest drept, de a fi recunoscuți ca soți în cazul în care doresc să se stabilească pe teritoriul țării noastre.

Acum în ceea ce privește conținutul legii, în forma actuală, aș avea câteva obiecții: 

La articolul 3 alineat 1 litera b) se prevede că „cel puţin unul dintre parteneri este cetăţean român sau este cetăţean străin sau apatrid cu reşedinţa în România de cel puțin 1 an” – e un articol care prevede o restricție pentru partenerul cetățean străin sau apatrid, care mi se pare neconstituțională, mai ales având în vedere faptul că cetățenii români circulă în toată lumea și e posibil să își cunoască partenerul în străinătate, dar să dorească încheierea parteneriatului civil în România. Astfel condițiile încheierii parteneriatului civil ar trebui să fie asemănătoare cu cele ale încheierii unei căsătorii cu un cetățean străin.

În ceea ce privește numele adoptat după încheierea parteneriatului, articolul 9 din proiectul de lege prevede că partenerii își păstrează numele avut înaintea încheierii parteneriatului. Și acest articol îl consider neconstituțional, în sensul că mi s-ar părea normal ca aceștia să aleagă la fel ca soții numele pe care îl vor purta ulterior. Spun aceasta deoarece în societatea noastră există încă rezerve față de persoanele care poartă nume diferit față de copiii lor și este posibilitatea ca aceștia să sufere emoțional datorită întrebărilor incomode sau catalogarea lor într-un mod nefericit.

Nu în ultimul rând, consider că încheierea parteneriatelor civile poate avea loc și în fața unui avocat, care poate da dată certa documentului și apoi raportat. De asemenea, desfacerea parteneriatului civil se poate realiza în fața unui avocat”.

 

Adauga comentariu