Produse tradiționale din Țara Vrancei pe masa grangurilor din Parlamentul României!

Șapte producători din Vrancea au participat la o expoziție de produse agroalimentare și tradiționale românești ce a avut loc la Palatul Parlamentului cu ocazia dezbaterii dedicate politicilor agricole comune și politicii de coeziune în UE și organizat de Ministerul Agriculturii. În total au fost prezenți aproximativ 50 de producători din toată țara veniți să-și promoveze județele, zonele unde locuiesc și își desfășoară activitatea.


Județul Vrancea a fost reprezentat cu cinste, așa cum am zis, de șapte producători. Pe standurile noastre s-au aflat cele trei sortimente atestate de pâine: Pâinea lui Pitiș, Pâinea țărănească de la Cotești și Pîinea lui Cuza de la Câmpuri. Alături de acestea au fost expuse cozonacul de la Tuchiluș (în curs de atestare), plăcinte moldovenești cu diverse umpluturi, cașcaval afumat de capră de la Răstoaca și cașcval afumat din lapte de vacă de la Soveja.


Aici trebuie adăugat că plăcintele, cozonacul și cașcavalul de vacă și capră se află în curs de omologare pentru a obține atestarea ca produs tradițional românesc în cadrul Registrului Național de Produse Tradiționale. Cu alte cuvinte, producătorii și-au depus documentația necesară, după care vor primi un atestat în baza căruia vor putea să-și vândă legal produsul lor în cadrul tuturor expozițiilor și târgurilor organizate în țară sau străinătate.


Revenind la subiect, pâinea, cașcavalul, cozonacul și plăcintele din Vrancea au avut de „înfruntat” salamul de Sibiu, cârnații de Pleșcoi, scrumbia de Dunăre, produse apicole și vinuri din mai multe zone cu prestigiu în acest domeniu din țară.


Și Vrancea ar putea avea nume sonore în domeniul produselor tradiționale însă, în momentul de față, doar cele trei sortimente de pâine sunt omologate. „Branduri grele am putea avea și noi dacă ne-am orienta pe un grup aplicant, ceea ce înseamnă Identitate Geografică Protejată, pe patru comune din Vrancea, acolo unde se face vestitul cașcaval afumat din lapte de vacă: Vizantea Livezi, Soveja (unde se folosește apa sărată dintr-un râu la sărarea cașcavalului), Cîmpuri și Negrilești. Acesta ar putea fi brandul Vrancei”, ne-a spus specialistul DADR, Carmen Popescu.


Se pare că până atunci va mai dura ceva vreme întrucât marca de produs tradițional nu se obține așa ușor. Ca să poți vinde un asemenea produs este necesar ca producătorul respectiv să aibă statutul de persoană fizică autorizată, întreprindere individuală sau societate comercială.


Nu se poate vinde o „marcă înregistrată” din postura de persoană fizică, de simplu producător, ci trebuie îndeplinite anumite condiții cum ar fi să figurezi în Registrul Agricol cu animale sau să dovedești cu facturi că ai cumpărat materia primă de undeva, să aibă certificat de calitate. Pe deasupra, rețeta după care se face produsul trebuie autentificată. Iată, deci, că parcursul unui producător tradițional nu este așa de simplu într-o Românie care face parte din Uniunea Europeană.

 

Adauga comentariu