Proces pentru pământul de sub cruci. Parohia Bonțești s-a judecat cu Primăria Cârligele pentru... cimitire. „Au fost cazuri chiar în satul Bonțești, când preotul a refuzat să primească în cimitir un decedat pe motiv că a avut altă religie”

Primăria Cârligele a făcut cunoscut pe pagina de Facebook că s-a rezolvat definitiv și irevocabil o problemă spinoasă, legată de locurile de veci ale localnicilor. Se pare că neînțelegerile legate de pământ nu aparțin doar muritorilor de rând, dat fiind că la Cârligele, Parohia din Bonțești a chemat în judecată primăria, pentru ca instanța să stabilească ale cui sunt cimitirele. Totul după o adresă emisă de Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei, prin care preoții erau sfătuiți să facă toate demersurile „pentru a trece în proprietatea parohiei terenul unde funcționează cimitirul. În cazul în care cimitirul aparține primăriei, dar din diverse motive, ce țin de tradiție sau neglijență, a fost administrat de preot, acesta nu are voie să elibereze un act de concesiune, ci, în cooperare cu autoritățile locale, este îndatorat să găsească o rezolvare urgentă a acestei situații în sensul trecerii terenului respectiv în proprietatea parohiei”.

La Cârligele însă, instanța a decis că locurile de veci sunt ale poporului. Iar după ce Curtea de Apel Galați a hotărât asta, primăria a asigurat că nu va pune taxă pentru locurile de veci. „Instanța a decis în mod corect ca cimitirul să rămână bun public, al tuturor oamenilor, indiferent de religie, rasă, dacă e bogat sau sărac și fără ca un anumit „proprietar” să pună condiții.

Curtea de Apel Galați a stabilit în mod clar, DEFINITIV ȘI IREVOCABIL, că cimitirele rămân în domeniul public al comunei Cârligele iar PROPRIETARI SUNTEM NOI, CETĂȚENII ACESTEI COMUNE, care de sute de ani le îngrijim fiecare în dreptul lui și le stăpânim din tată-n fiu.

Este bine să cunoașteți cu toții că buna colaborare existentă între primărie, ca administrator al domeniului public, și parohiile ortodoxe din localitate a fost oarecum zdruncinată de adresa Arhieiscopiei Buzăului și Vrancei. Prin aceasta adresă preoții erau îndrumați să obțină acte de proprietate pe cimitirele din sate.

Însă în comuna Cârligele există acte prin care cimitirele din toate cele 4 sate, încă din anul 1940, au aparținut comunei și locuitorilor acestei comune, fiind incluse în domeniu public alături de școli, primărie, drumuri, poduri, bunuri care sunt folosite de oameni liber, fără a li se lua niciun fel de taxă.

Parohiile au ales să le facă justitia dreptate și au acționat Primăria Cârligele în judecată solicitând ca cimitirele să treacă în proprietatea Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, prin parohiile locale.

Și în acest caz însă, ca de fiecare dată, Dumnezeu a fost drept, a ținut cu noi cei mulți, locuitorii acestei comune, iar JUDECĂTORII CURȚII DE APEL GALAȚI AU HOTĂRÂT ÎN MOD DEFINITIV ȘI IREVOCABIL CĂ CIMITIRELE SĂ RĂMÂNĂ ÎN DOMENIU PUBLIC, ADICĂ ALE OAMENILOR - SINGURII ȘI ADEVĂRAȚII PROPRIETARI ȘI ADMINISTRATORI, AȘA CUM S-A MOȘTENIT DIN MOȘI-STRĂMOȘI”, se arată în postarea primăriei.

În comentariile ulterioare, autoritățile din Cârligele explică și că „au fost cazuri chiar în satul Bonțești, când preotul a refuzat să primească în cimitir un decedat pe motiv că a avut altă religie”.

Adauga comentariu