Probațiunea din Vrancea iese din nou la proteste. Angajații Serviciului spun că le-a ajuns cuțitul la os și că Ministerul Justiției tergiversează lucrurile de un an și jumătate!

 Mai multe servicii de Probațiune din țară, printre care și județul Vrancea, au declanșat proteste față de politica dusă de Ministerul Justiției.  Astăzi au intrat în grevă generală opt județe, alte șapte sunt în grevă de avertisment, iar de mâine vor intra grevă generală serviciile de Probațiune din alte 12 județe. Mai mult, opt inspectori de probațiune de la București au intrat și ei în grevă, în spirit de solidaritate. În Serviciul de Probațiune din Vrancea își desfășoară activitatea 10 consilieri plus șeful serviciului.


Consilierii protestează față de nerezolvarea problemelor de natură salarială dar și pentru asigurarea unor spații corespunzătoare de lucru, adesea improprii pentru desfășurarea activității. Consilierii de probațiune doresc asigurarea unui număr propice de personal, plus consilieri,  șoferi, consilieri, având în vedere că modificarea legislației va spori numărul persoanelor care vor fi eliberate și care vor ajunge în atenția Probațiunii. De asemenea, se mai dorește urgentarea aprobării noului Statut de probațiune și plata sumelor de bani rezultate din calcularea eronată a salariilor.


Șeful Probațiunii Vrancea, Costel Constandache, este de părere că gestul Ministerului de Justiției de a-i chema la negocieri este un pas pozitiv, ca și faptul că șapte inspectori de probațiune de la Direcția Generală s-au alăturat protestelor. Greviștii sunt hotărâți să nu mai dea nici un pas înapoi având în vedere că ministerul îi duce cu preșul de un an și jumătate.


„Un departament creat ca să reintegreze social persoane condamnate este neglijat și subdimensionat. 550 de consilieri de probațiune au în supraveghere 110.000 de persoane. Lucrăm la jumătate din capacitatea normală. Cum ceri pe de o parte reintegrarea socială și scăderea recidivei dar Probațiunea rămâne la efectivul de acum cinci ani. Nu se poate așa ceva. Vorbim, pâmă la urmă, de un proiect european. Probațiunea nu este un proiect românesc, este un proiect european în care au investit englezii, francezii, americanii. Acum au început să apară criminalii, violatorii, evazioniștii...și lucrăm fără pază personală. Ne trebuie dotări: spații, personal, mașini, șoferi. De 17 ani am doar două mașini și nici un șofer. Cuțitul a trecut dincolo de os!”, spune Șeful Serviciului de Probațiune Vrancea, Costel Constandache.


Pe perioada grevei, angajații Serviciului de Probațiune Vrancea spun că vor respecta prevederile legale și vor asigura serviciile esențiale aflate în sarcina instituției, adică cel puțin o treime din activitatea normală. Cu alte cuvinte, Serviciul va participa la ședințele de judecată unde a fost citat, va întocmi la termen referatele de evaluare pentru inculpați și va rezolva și alte sarcini considerate urgente.

 

Adauga comentariu