Primarul scrie pe Facebook că se fac lucrări la extinderea conductei de distribuție de gaze în Laminorul. Oamenii se plâng că plătesc discreționar zeci de milioane să-și tragă conducta până la poartă

Primul gospodar al orașului ne anunță victorios pe Facebook că toți cetățenii din cartierul Laminorul vor avea în sfârșit gaze naturale, după ce chiar luna trecută mai mulți locatari de pe strada Mugurul s-au plâns că un branșament individual costă aproape cât un rinichi! Cristi Valentin Misăilă s-a lăsat pozat uitându-se în găurile făcute de muncitori, semn că totul va fi bine. De altfel, unde e o groapă, hop și primarul ferchezuit, cu pantofi și cu șepcuță în cap.

Sperăm ca totul să fie bine și să apuce oamenii să beneficieze de gaze naturale, fără să își vândă și casele. Luna trecută, primarul a recunoscut că primăria a plătit bani grei pentru lucrările care țineau de municipalitate, iar oamenilor veniți cu jalba în proțap, nemulțumiți de costurile pe care trebuie să le suporte pe persoană fizică, le-a promis o mediere cu Distrigaz.

„Am verificat la fața locului stadiul lucrărilor în proiectul pentru extinderea conductei de distribuție de gaze în cartierul Laminorul. Investiția, la care municipalitatea contribuie cu 547.000 lei presupune racordarea (accesul) la sistemul de distribuție a gazelor naturale prin extinderea conductei de distribuție pentru străzile Militari, Mugur, Constantin Brîncoveanu, Laminorul și Fundătura Militari.

Astfel, se va introduce o conductă de gaze ce va avea o lungime totală de aproape 2.000 de metri liniari, din care: strada Mugur - 628 ml; strada Constantin Brâncoveanu - 403 ml; Fundătura Militari - 40 ml; strada Militari - 202 ml și strada Laminorul - 711 ml. Practic, prin acest proiect, asigurăm confortul necesar locuitorilor de pe aceste străzi prin posibilitatea branșării la noua conductă de gaze.

Tot în cartierul Laminorul, pe strada Constantin Brâncoveanu, au început lucrările de introducere a rețelelor de apă și canalizare, lucrări de vor fi executate Companiei de Utilități Publice Focșani prin proiectul "Extinderea și modernizarea sistemului de alimentare cu apă și canalizare"”, se arăta în postarea de ieri.

Pe 28 februarie însă, la ședința ordinară a aleșilor locali, mai mulți locuitori de pe strada Mugurul au semnalat că vorbele nu sunt tocmai fapte. Astfel, au spus aceștia, cu toate că au făcut cereri pentru branșare în același timp, Distrigaz le-a calculat prețuri mult diferite.

„Am făcut dosarul anul trecut în luna februarie, au plecat o sută și ceva de dosare. Un preț de 16 milioane. În luna iunie, ni s-a spus de către domnul consilier Gongu, că la al doilea rând de acte, care trebuie făcute, s-a modificat prețul, ajungând la 32 de milioane. Nu pot să pricep problema asta absolut deloc. De ce vecinul din stânga să plătească 16 milioane, eu 32 de milioane, iar un alt cetățean 52 de milioane?”, a întrebat o focșăneancă.

„Domnule consilier, doamnelor și domnilor, inițiativa de a aduce... Rețineți! ... magistrala de gaze, îmi aparține... De la magistrală, la branșament se ocupă Distrigaz Sud. Este o firmă privată, care-și face politica de prețuri. Noi nu putem interveni. Noi am intervenit doar pentru magistrală. Este vorba despre conducta principală, care trece prin tot cartierul Laminorul, iar de la conducta principală până la dumneavoastră în curte, în casă... Până la poartă. Păi este branșamentul pe care dumneavoastră trebuie să-l suportați, că asta-i prevăzut de către acest operator. Iar mai mult decât atât, este vorba despre un branșament pe care dumneavoastră îl veți face în urma evaluării. Eu vreau să vă spun că, Primăria Municipiului Focșani a suportat... cât doamna Grosu? Sau doamna Costin? Din valoarea conductei? 4 miliarde jumătate din 4 miliarde 900, cât a costat întreaga conductă. Deci noi am suportat 90%, Primăria Municipiului Focșani a suportat 90% pentru conducta principală. În momentul în care noi am făcut discuțiile și v-am anunțat pe toți cetățenii, de acolo din zonă să veniți să depuneți documentația și să faceți cereri. Astea erau prețurile, de 16 milioane, sau cât ați spus dumneavoastră. Ulterior, dumnealor au crescut tarifele. În politica de tarifare a lor, noi nu putem să ne implicăm”, le explica primarul Misăilă oamenilor.

Mai mult decât atât, Cristina Costin – șeful Serviciului Investiții, a confirmat în cadrul aceleiași ședințe că nu au cum forța mâna Distrigaz. Deși în procesul verbal al ședinței respective nu apare consemnată intervenția sa: „Am sesizat Distrigazul, dimineață m-a sunat și mi-a spus în felul următor: „doamnă, este strict calculul nostru. Nu puteți dumneavoastră, primărie, să interveniți în calculul nostru ... Cine dorește bine, cine nu, nu o să mai aibă gaze... ei și-au schimbat tarifele în august”, a explicat aceasta.

Adauga comentariu