Primarul Misăilă se pregătește să le dea cetățenilor „perversa de Focșani”! Din 2019 ne așteaptă o nouă taxă de salubritate!

Anul 2019 va începe cu un „HO HO HO!” răcnit din toți bojocii de Moș Crăciunul aflat în Primăria Focșani. Cetățenii dragului nostru oraș vor fi încărcați cu încă o taxă locală pe lângă zecile de biruri existente deja. Este vorba de așa numita „taxă de salubrizare stradală” care ne va permite să avem în continuare un oraș mai frumos, mai arătos și civilizat.


Despre ce este vorba: agățându-se de Legea serviciului de salubrizare a localităților 101/2006, mai precis de articolul 26 aliniatul 1 litera „b”, unde se specifică faptul că o primărie poate percepe taxe speciale „în cazul prestațiilor efectuate în beneficiul întregii comunitpți”, primarului i s-au aprins beculețele de Crpciun ceva mai devreme.


Într-un proiect ce ni-l coace pentru luna decembrie se arată că „pentru a putea răspunde cerințelor art 26 alin 1 lit b se impune instituirea unei taxe de salubrizare stradală pentru municipiul Focșani”. Mai mult, ca să vedeți ironia, se arată că „această obligație a municipalității a fost subliniată și de auditul financiar la UAT municipiul Focșani (...) pentru perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2017”. De unde deducem că primarul a fost blând cu noi și ne-a mai vârât pe gât încă o gălușcă fierbinte. Dar o face acum!


Pe scurt, ca să știe tot poporul, în ședința consiliului local din decembrie se va decide dacă vom plăti sau nu taxa de salubritate stradală întrucât „este necesară instituirea și încasarea de salubrizare stradală pentru toți utilizatorii serviciului, persoane fizice și juridice”! Noul bir are la bază, cel puțin așa spune administrația, costurile salubrizării stradale din 2018 care s-au ridicat la 6.400.000 de lei, echivalentul a 1.373.862 de euro.


Dacă va trece de votul din consiliul local, viitoarea taxă va fi percepută pe baza unui regulament iar suma pomenită mai sus va rebui achitată de noi toți, „de la cel cu barba sură, pân la cel cu țâța-n gură!”.


Faptul nu a scăpat neobservat vigilenților din opoziție. Deputatul liberal Ion Ștefan a comparat taxa de salubritate stradală cu un „cadou” făcut de Misăilă focșănenilor, amintind de taxa de habitat pe care a încercat s-o impună fără succes anul trecut. „Acesta este cadoul pe care Misăilă și PSD vor să-l facă focșănenilor de Crăciun! De data aceasta însă, Misăilă redenumește taxa de habitat în taxă de saliubrizare stradală în încercarea de a o trece neobservată de atenția focșănenilor”, spune deputatul Ion Ștefan.


Liberalii au făcut un calcul din care reiese faptul că o familie formată din doi părinți și doi copii va fi obligată să plătească încă 300 de lei anual. În caz contrar, administrația locală este îndreptățită să amendeze respectiva familie cu 1.200 de lei.  

 

Adauga comentariu