Primarul Misăilă: „Așteptăm să ne vină rezultatul la 36 de probe. Acei cetățeni nu știu dacă sunt sau nu infectați, sunt doar suspecți”. Ce măsuri ia primăria în această perioadă și unde se pot adresa bătrânii pentru ajutor

Într-un interviu acordat postului Atlas TV, primarul Cristi Valentin Misăilă a vorbit despre situația din municipiul nostru reședință de județ, despre măsurile care sunt aplicate, dar și despre facilitățile pe care autoritățile publice locale le pot oferi în această perioadă. Sfatul lui Cristi Misăilă este același de mult timp: stați acasă și evitați deplasările inutile.

Deja răspândirea cazurilor de coronavirus a devenit o realitate și toți ar trebui să fim conștienți de riscurile care există. Primarul a subliniat că în acest moment cei despre care sunt suspiciuni că ar fi bolnavi sunt testați, însă rezultatele vin greu, pentru că sunt doar câteva centre în țară unde sunt prelucrate probele.

Așteptăm de cel puțin patru cinci zile să ne vină rezultatul la 36 de probe. Gândiți-vă că acei cetățeni nu știu dacă sunt sau nu infectați, sunt doar suspecți. Sunt în spital, o parte sunt asimptomatici și sunt deocamdată izolați. Dar este o situație neplăcută. Noi, în ședința de Consiliu Local, am alocat o sumă necesară pentru a se achiziționa o hotă bacteriologică, o masă și o combină frigorifică strict necesare pentru a funcționa aparatul de testare pentru coronavirus, ce urmează a fi achiziționat de Direcția de Sănătate Publică. Am venit în sprijinul dumnealor, pentru că am discutat cu domnul director Graur de la Direcția de Sănătate Publică și mi-a spus foarte clar că sunt pe ultima sută de metri pentru a achiziționa un asemenea aparat, însă pentru a putea funcționa laboratorul în condiții optime mai are nevoie de aceste dotări, pentru care Guvernul nu a alocat bani”, a detaliat Cristi Misăilă.

Primarul asigură că persoanele care au nevoie de sprijin, mai ales cele în vârstă, vor fi ajutate. Mai ales că acum, prin Ordonanță militară, libera circulație a fost restrânsă drastic.

Tot în ședința de Consiliul Local am aprobat alocarea a 75.000 de lei pentru achiziționarea de pachete care să cuprindă atât bunuri de uz personal, de igienă personală, cât și alimente, pentru persoanele vârstnice, pentru persoanele peste 65 de ani. În perioada aceasta vor fi verificate, se vor face anchete sociale telefonic pentru a stabili situația acestora, dacă au venituri mici și ce nevoi au dumnealor, pentru a veni în sprijinul acestor persoane, pentru a nu ieși din case. Încă o dată fac un apel, nu ieșiți din casă! Noi avem la dispoziție numerele de telefon ale Direcției de Asistență Socială, împreună cu colegii noștri, împreună cu angajații din Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență, putem să oferim și alte servicii. Adică dacă dumnealor nu au apă, nu au pâine, nu au nu știu ce alte alimente, pot suna la Direcția de Asistență Socială și colegii mei vor face aceste servicii, de a le face efectiv cumpărăturile strict necesare, pentru a nu ieși din casă. De asemenea, am apelat la Crucea Roșie, au intervenit și dumnealor foarte prompt.

O importanță deosebită în această perioadă o acordăm cetățenilor interesați să sesizeze anumite probleme. De exemplu le-au venit foarte mulți vecini din afară și dumnealor știu foarte bine că au fost plecați fie în Italia fie în Spania și ne semnalează că se deplasează pe stradă și nu ar fi fost întrebați. să știți că toți au fost verificați, mare parte din ei încă de la intrare în țară, iar în urma chestionarelor aplicate de Direcția de Sănătate Publică, s-a stabilit foarte clar cine trebuie să stea în izolare la domiciliu și cine nu sau cine trebuie să fie plasat în carantină.

Noi ne punem în slujba cetățenilor, asigurăm toate serviciile de utilitate publică, colectarea gunoiului, măturatul stradal, transportul public. Aici este iar o problemă, la transportul public. Deși în Ordonața militară nr 2  am văzut că este interzisă deplasarea în grup mai mare de trei persoane, transportul public face excepție. Dar am încercat să reducem numărul microbuzelor, pentru că am observat că mulți cetățeni înțeleg situația și stau acasă, astfel că nu mai este încărcătură pentru a funcționa la capacitate maximă.

Dar în continuare sunt cetățeni care au nevoie să meargă la serviciu, au nevoie să meargă la spital, la o farmacie să își procure medicamentele necesare. Nu putem să oprim și nu vom opri transportul public. Trebuie însă să înțelegeți că este bine să păstrați distanța minimă de un metru și jumătate de cei din apropierea dumneavoastră. Noi asigurăm dezinfecția autobuzelor zilnic, astfel încât transportul în comun să nu fie un mijloc de propagare a virusului.

Inclusiv în Piața Moldovei și Piața Sud asigurăm dezinfecția suprafețelor. Și nici aceste zone nu vor fi închise, decât dacă Doamne ferește - ceea ce nu cred că se va întâmpla - să se dispună la nivel național. Rugămintea mea însă este ca, atunci când mergeți să vă aprovizionați, să meargă o singură persoană, să poarte mască de protecție, să poarte mănuși, când ajunge acasă să se dezbrace de haine și să le lase la ușă, să se spele foarte bine pe mâini, să utilizeze dezinfectanți.

E foarte bine să evităm în această perioadă să stăm la discuții lungi și să facem deplasări inutile. În această perioadă e mai bine să stăm acasă și doar o singură persoană să meargă să facă cumpărăturile. Evitați a vă face aprovizionările sâmbăta și duminica într-un număr atât de mare. Este inadmisibil, am văzut duminica trecută la unul din hipermarketurile din oraș o coadă infernală. Și în același hipermarket, la ora trei, nu mai era nimeni. Deci se poate programa în așa fel încât să îți faci cumpărăturile și în alte ore ale zilei sau în alte zile, pentru a nu crea acele aglomerări. Când sunt urgențe maxime atunci se înțelege. Dar când te duci să îți faci cumpărăturile, trebuie să înțelegeți că stocurile de alimente, de mărfuri nu s-au epuizat.

Cred că putem rezista măcar două, trei săptămâni în casă, până trece acest val de îmbolnăviri. Eu cred că dacă vom fi conștienți și ne vom izola din timp... Ceea ce eu am spus acum trei săptămâni în urmă, că dacă va apărea un caz în Focșani voi închide orașul. Și mulți mă întreabă de ce nu închidem în această perioadă orașul. Dacă aș fi avut puterea necesară și legală, aș fi închis orașul. Dar când spun închis trebuie să înțelegeți că nu ferecăm acum toate intrările, ca într-o cetate, și nu mai intră nimeni. Nu, s-ar fi făcut niște filtre foarte clare, s-ar fi discutat cu fiecare cetățean care intră și care iese și s-ar fi stabilit o procedură legală.

Am dispus totodată să nu se mai încaseze taxe de parcare, dar fac un apel la toți conducătorii auto să respecte regulile de circulație. Am avut un caz săptămâna trecută, motivând că se grăbește și că trebuie să cumpere ceva din piață a blocat strada Mare a Unirii. Nu vrem să ajungem în aceste situații, vom acționa însă în asemenea cazuri, când cetățenii nu înțeleg că trebuie să ne respectăm unii pe alții”, a mai precizat primarul Focșaniului

Focșănenii trebuie de asemenea să mai știe că în această perioadă au fost modificate termenele pentru plata taxelor și impozitelor. Deci din nou, nicio grabă pentru a ieși în oraș.

Ca urmare a adoptarii Ordonanței de Urgență a Guvernului Nr.29/ 18.03.2020 privind unele măsuri economice și fiscal-bugetare, vă informăm faptul că termenul de plată pentru impozitul pe clădiri, impozitul pe terenuri și impozitul pentru mijloacele de transport a fost prorogat până la data de 30 iunie 2020.

Totodată, menționăm faptul că impozitele și taxele locale pot fi achitate ONLINE foarte simplu, de acasă sau de oriunde v-ați afla în fața unui calculator. Pentru a vizualiza toate datele de la rolul dumneavoastă fiscal și pentru a putea face plăți electronice, trebuie doar să accesați siet-ul www.ghiseul.ro și să urmați pașii indicati: solicită date de acces- introduceți CNP-ul - validare card - trimitere e-mail. Odata ce ați obținut user-ul și parola, puteți plăti on line. Dacă apare cumva mesajul că nu sunt încarcate datele dumneavoastră, vă rugăm să ne contactați la telefon 0237/236000 int.311.

În aceste condiții, va rugăm încă o dată să respectați măsurile de izolare la domiciliu pentru că numai astfel putem combate ÎMPREUNĂ răspândirea noului Coronavirus.

Sănătatea și chiar viața dumneavoastră, precum și a celor dragi, depind de felul în care veți înțelege să respectați noile reguli impuse de autorități!”, se arăta ieri într-un comunicat de presă al municipalității.

Aseară, primarul a făcut un nou apel către focșăneni, atrăgând atenția că măsurile restrictive au fost luate tocmai pentru siguranța tuturor.

Adauga comentariu