Primarul Focșaniului a pierdut prima rundă în procesul cu Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării. La începutul anului a fost amendat cu 2.000 de lei

Cristi Valentin Misăilă nu a avut înțelegere la Curtea de Apel Galați în procesul deschis împotriva Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării. În ianuarie, CNCD considera faptul că primarul Misăilă s-a dovedit a fi cam... rasist. Totul, de la un comunicat „prin care a făcut trimiteri la apartenenţa etnică a unor persoane care au datorii la cheltuielile de întreţinere”. Aici, treacă meargă, a primit un avertisment. Însă CNCD a și dispus amendarea acestuia, deoarece pe pagina sa au apărut comentarii jignitoare la această postare, primarul fiind considerat direct responsabil că nu a cenzurat „dezbaterea”, ceea ce s-a constat a fi „discriminare şi încălcarea dreptului la demnitate”.

Primarul a contestat hotărârea luată cu unanimitate de cei 7 membri ai Colegiul director al CNCD prezenți la şedinţa din 16 ianuarie. Ieri, judecătorii i-au respins acțiunea, prin care primarul solicita să i se dea dreptate: CNCD a greșit atunci când l-a sancționat. „Respinge contestaţia ca nefondată. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare”, se arată în hotarârea de la Galați. Cel mai probabil primarul va contesta această soluție.

Fapta primarului Municipiului Focşani de a emite un comunicat prin care a făcut trimiteri la apartenenţa etnică a unor persoane care au datorii la cheltuielile de întreţinere, constituie discriminare şi încalcă dreptul la demnitate potrivit art. 2 alin. (1) și art. 15 din O.G. 137/2000, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Fapta se sancționează cu avertisment contravenţional.

Totodată, s-a constatat că menţinerea unor comentarii rasiste pe pagina sa de socializare reprezintă, în mod similar, discriminare şi încălcarea dreptului la demnitate. Pentru această faptă reclamatul a fost sancţionat cu amendă contravenţională în cuantum de 2.000 lei.

Colegiul director recomandă domnului primar să se abţină de la utilizarea unui limbaj neadecvat, de natură să genereze discriminare şi să şteargă de pe pagina sa de socializare mesajele cu caracter rasist. Prin hotărâre, reclamatul este obligat să publice pe pagina de internet a primăriei o copie a hotărârii CNCD, respectând datele cu caracter personal ale părţilor”, comunica la acea dată CNCD.

Adauga comentariu