Primăria Focșani se declară cea mai cea dintre administrațiile locale, cu proiectul Velo Park din Sud. Care sunt culisele premiului primit?

Săptămâna trecută am aflat cu încântare că municipiul nostru reședință de județ se regăsește „pentru a doua oară consecutiv... pe lista celor mai valoroase proiecte derulate sau finalizate în anul în curs de instituțiile administrației publice locale și centrale din România”, ceea ce nu ne poate umple decât de mândrie. Și am fi dat un Jos pălăria administrației publice locale, dacă nu am fi zărit în anunțul Primăriei Focșani că, anul trecut, a primit în același cadru - Gala Administrație.ro - „premiul pentru proiectul "Reabilitarea sistemului de termoficare urbană la nivelul Municipiului Focșani pentru perioada 2009-2028 în scopul conformării la legislația de mediu și creșterii eficienței energetice"”. Știind cu toții ce investiție de succes este ENET-ul, cu sechestru pe unele active și aflat în pericol de a ajunge în procedură de insolvență, ne-am întrebat ce gală este aceasta și cu cine ne-am „bătut” pentru acest premiu care „ne onorează și ne obligă în același timp să depunem în continuare toate eforturile pentru inițierea celor mai bune proiecte în beneficiul focșănenilor”.

La îndemână a fost să accesăm acel „.ro”, care la acel moment, 26 octombrie, nu era actualizat, dar am fost redirecționați pe un alt .ro”: oameni și companii. De aici am aflat că Gala se organizează din 2005 și, practic, cine nu e în listă, nu contează: „Portalul Administratie.ro publică informaţii despre cele mai importante instituţii şi persoane din administraţia publică locală şi centrală. Administratie.ro este singura platformă de comunicare directă între managerii instituţiilor administraţiei publice, angajaţii acestora şi companiile private”. Cu toate acestea, în cei 13 ani, la Gala Administratie.ro „au fost prezenți peste 1.500 de participanți și s-au acordat 400 de Premii de Excelență, din 11 domenii specializate ale administrației publice”. Cu așa cifre, nu ne-a mai surprins că anul acesta au fost înscrise 62 de proiecte pe toată țara și că au confirmat participarea la eveniment bugetari și funcționari publici din 22 județe. Iar în unele localități au mers mână în mână viceprimarul cu primarul, sau șefii administrației locale cu cei ai administrației județene. În total, sub 60 de persoane au participat - după informațiile de pe portalul oameni și companii, însă parte din aceștia sunt reprezentanți ai Agenției Naționale a Funcționarilor Publici, ai unor societăți, universități șamd.

Atât de profi a fost totul, încât cel puțin un nume - culmea chiar al unuia dintre cei care ne-au reprezentat cu mândrie orașul, este greșit. Aflăm că vicele Dănuț Cristian și vicele „Merșoiu” au mers după diplomă:

Alți funcționari prezenți la eveniment au venit din județele Alba - primarul și managerul public de la Alba Iulia, primarul și viceprimarul din Sebeș, Baia Mare - viceprimarul orașului Seini; Bacău - președintele CJ și un consilier, dar și viceprimarul din Moinești; Bihor - un consilier județean; București - subprefectul, precum și șeful serviciului relații cu mass media, protocol, evenimente și directorul general din cadrul Direcției de Comunicare și Relații Publice din Sectorul 6; Buzău -  președintele CJ și viceprimarul; Cluj - primarul și administratorul public din Turda, dar și primarul și directorul executiv de la Câmpia Turzii; Dîmbovița - administratorul public al CJ; Galați - City Managerul; Giurgiu - viceprimarul; Harghita - prefectul; Hunedoara - viceprimarul din Vulcan; Iași - președintele CJ; Ilfov - vicepreședintele CJ;  Mehedinți - președintele CJ; Mureș - primarul din Reghin; Neamț - primarul din Piatra Neamț și cel din Roman; Prahova - viceprimarul din Breaza; Timiș - directorul executiv, o doamnă consilier local și șeful serviciu din primăria Timișoara; Tulcea - vicepreședintele CJ și județul Vîlcea - președintele CJ, precum și primarul și viceprimarul din Râmnicu Vâlcea.

Tot de pe portalul oameni și companii aflăm că primii doi jurați sunt Pavel Năstase - cunoscut publicului larg drept propunerea PSD în 2017 pentru Ministerul Educaţiei - și Vasile Felix Cozma - președinte al Agenției Naționale a Funcționarilor Publici (ANFP) din România din martie 2018, prin decizia Vioricăi Dăncilă. Cozma a candidat în 2016 pentru Senatul României din partea PSD Bihor.

Pe de altă parte, pe Administratie.ro suntem informați că 24 de proiecte „importante realizate în acest an de instituțiile publice au fost prezentate” și că „80 de persoane au participat la Gală: reprezentanți ai administrației publice centrale și locale, precum și ai mediului de afaceri”. Poate nu ar strica să își coordoneze informațiile cei care se ocupă de cele mai performante administrații. În fine, Focșaniul a primit premiul la secțiunea „Proiecte destinate dezvoltării serviciilor publice”, alături de CJ Bacău, CJ Vâlcea, Prefectura București și Primăriile Onești și Reghin.

Velo Park din Sud, mândria focșănenilor și a țării, dat fiind că a fost prezentat ca fiind primul „Parc Tematic din România de susținere a mobilității alternative”, deschis oficial în iunie, este cel mai bun proiect pe 2018 al municipiului. Aproape un an a durat până să fie gata amenajarea celor fix 2.230 mp, dat fiind că licitația a fost câștigată în august 2017.

Oficial, licitația pentru lucrare a fost câștigată de o societate din București, singura care a participat de altfel - Fraicom, care s-a angajat să facă totul cu 869.848,53 lei fără TVA, investiția inițială fiind estimată la 983.413 lei. Ca de obicei, ultima grijă sunt datoriile societăților care fac lucrările, sau obiectul de activitate declarat.

Fraicom trebuia să se ocupe de elaborarea documentației pentru obținere de avize, de proiectul pentru autorizarea executării lucrărilor și de proiectul tehnic. În concret, lucările constau în „realizarea unei infrastructuri netede cu îmbrăcăminte asfalticaă care să reprezinte suportul pe care se vor trasa circuitele de invățare a mersului pe bicicletă; amenajarea unui spațiu de depanare în aer liber; realizarea unui loc de joacă pentru copii, structurat pe grupe de vârstă; amplasarea, în apropierea circuitelor de învățare și a locurilor de joacă, de bănci (cu mini-pergolă); rezolvarea spațiilor de depozitare și logistică și de mic comerț specific și/sau alimentar, prin amplasarea de construcții mici din lemn; implementarea unui sistem de iluminare funcțional; amplasarea unui modul automat de stație tip bike-sharing; amenajarea spațiilor verzi create pe limitele parcului tematic; asigurarea îngrijirii facile a spațiilor plantate amenajate; ambientarea cu coșuri de gunoi; rastele de biciclete; cișmea; wc ecologice și panouri informare; realizarea unei împrejmuiri transparente”. Unele sarcini au fost duse la îndeplinire, altele mai la ralanti, așa. Important e că în vară, cel puțin toboganele au fost folosite intens.

Adauga comentariu