Primăria Focșani pierde încă un monument istoric. Casa Zaharia, câștigată definitiv de moștenitori

Casa Zaharia de pe strada Simion Bărnuțiu își schimbă proprietarii, în urma unei decizii definitive date de instanță. După trei ani de procese, Curtea de Apel Galați a decis ieri că imobilul monument istoric trebuie înapoiat moștenitorilor avocatului - prefect de Putna Gheorghe Tomulescu. De menționat că moștenitorii avocatului Tomulescu se judecă și la București, într-un proces deschis împotriva Comisiei Naţionale pentru Compensarea Imobilelor Bucureşti.

Respinge ca nefondat apelul declarat de apelanta pârâtă Primăria Municipiului Focşani în contradictoriu cu intimaţii reclamanţi Şoană Rodica Angela, Hănciulescu Sanda, Şoană Elena Valentina, Şoană Bianca Angela şi Georgescu Andrei Ioan, împotriva sentinţei civile din data de 18.10.2018 pronunţată de Tribunalul Vrancea. Ia act că nu s-au solicitat cheltuieli de judecată. Definitivă”. În toamnă, tribunalul admisese „cererea principală şi cererea de intervenţie”, anulând o dispoziție emisă de Primăria Focșani în martie 2016 și a dispus „restituirea în natură către reclamanți şi intervenientul principal, în calitate de moștenitori ai defunctului Tomulescu Gheorghe, a imobilului casă și teren aferent, situat în Focşani, str. Simion Barnuţiu nr.9 (fosta str.Lahovari nr.13)”. Procesul fusese introdus în instanță pe 22 aprilie 2016, la câteva zile după ce primăria emisese dispoziția care a fost anulată. 

Casa Zaharia de pe Simion Bărnuțiu este cunoscută focșănenilor ca fiind imobilul unde a funcționat Grădinița nr 11.

Casa i-a aparținut lui Gheorghe Tomulescu, avocat și fost prefect al județului Putna, fiind construită în anii 1908 şi 1909. Terenul fusese cumpărat în acea perioadă de la familia Orleanu, care avea acolo o grădină. În 1944, armata sovietică a pus sechestru pe casă, unde a fost instalat Comandamentul Militar. Tomulescu nu a fost însă evacuat și a trăit într-o cameră chiar și după ce casa sa a ajuns în proprietatea Întreprinderii de Locuinţe şi Localuri Focşani. 

Ani de zile aici a fost una din grădinițele din Focșani, însă în august 2016, Primăria Focşani a decis să desființeze unitatea, iar copiii au fost direcționați către alte grădinițe. Decizia a fost luată pe motiv că imobilul se afla într-o stare avansată de degradare.

Aceasta nu a însemnat însă că ulterior clădirea a rămas pustie. Un an mai târziu, municipalitatea a repartizat o parte din imobil Secţiei de Şah din Focşani. În acest moment, pe fațada principală apar câteva plăcuțe referitoare la alte activități care se desfășoară sau s-au desfășurat aici.

Adauga comentariu